Így készül a fűszeres mogyorós-mazsolás szaloncukor

Ennek a szaloncukornak az alapja a nádcukorban karamellizált törökmogyoró, amit aztán aprítógépben krémesre aprítunk: így tulajdonképpen egy ropogós mogyorókrémet készítünk, amit csokoládéval keverünk össze. A csokoládé ízlés szerint lehet ét- vagy tejcsokoládé, vagy akár használhatunk felesben ét- és tejcsokoládét is.

Mi most nagy szemű aranymazsolát adtunk a mogyorós-csokis masszához, de érdemes kísérletezni más aszalványokkal (pl. aszalt szilvával, sárgabarackkal, meggyel) vagy nagyon jól menne hozzá a kandírozott narancs is. Ne fogják vissza a kreativitásukat a fűszerezésnél sem! Az általunk használt szerecsendió kicserélhető fahéjra, tonkababra, szegfűszegre is akár. Sőt a mogyorót is ér más olajos magra cserélni, például dióra vagy mandulára – ez egy igazi jolly joker alaprecept, variálják bátran! Itt pedig izgalmas kókuszos-mandulás verziót, emitt pedig egy zseléset találnak.

Mogyoru00F3s szaloncukor1
dívány.hu

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

  • 150 g törökmogyoró
  • 120 g nádcukor
  • 180 g tejcsokoládé
  • egy kis marék aranymazsola
  • nagy csipet finom szemű tengeri só
  • szerecsendió ízlés szerint
  • kb. 250 g étcsokoládé a bevonáshoz

Elkészítés:

1. A törökmogyorót 160°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a barna papírvékony héját. Durvára törjük sodrófával vagy mozsárban.

2. A nádcukrot alacsony lángon, néha megkeverve sötétborostyán színűre karamellizáljuk, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a durvára tört mogyorót. A karamellizált mogyorót sütőpapírral letakart, hőálló felületre öntjük és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

3. A karamellizált mogyorót nagyobb darabokra törjük, és S-késes aprítógépbe tesszük. A gépet pulzálva járatjuk, időnként megállítjuk, lekaparjuk a gép falára tapadt mogyorós masszát egy kiskanál segítségével, majd tovább aprítjuk a mogyorót. Ez a folyamat kb. 10 percig tart: először csak morzsásra aprítja a gép a mogyorót, majd ahogy elkezdi a mogyoró kiengedni az olajtartalmát, szép lassan összetapad egy masszává. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egy sima, egynemű masszát nem kapunk: ekkor már nem tapad fel a massza az aprítógép falára, hanem „hullámzik,” ahogy jár a gép kése.

4. A tejcsokoládét megolvasztjuk, és hozzákeverjük a mogyorós masszát. Ehhez hozzáadjuk a mazsolát (ha nagyon nagy szemű, apróbbra vágjuk), a sót és a reszelt szerecsendiót. A fűszerezés beállításához érdemes kóstolgatni a masszát.

5. A szaloncukor alapját hűtőbe tesszük, míg formázható állagúra nem hűl. Ekkor nedves kézzel szaloncukrokat formázunk a kihűlt masszából.

6. A bevonáshoz az étcsokoládé egynegyedét apróra vágjuk, a maradékot pedig felolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz hozzákeverjük az apróra vágott részt, így lesz ideális a csokoládénk hőmérséklete a kimártáshoz (erről bővebben itt olvashatnak). Ebben a csokoládéban mártjuk meg egyenként a szaloncukrokat. Ha közben azt látjuk, hogy kicsit kihűlt a csokoládénk (túl sűrű már), akkor érdemes vízgőz fölött vagy hajszárító segítségével óvatosan melegíteni rajta. A frissen mártott szaloncukrokat sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládébevonat meg nem szilárdul. Végül a kész darabokat fehér selyempapírba és színes sztaniolba csomagoljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra