Ennek a szaloncukornak az alapja a nádcukorban karamellizált törökmogyoró, amit aztán aprítógépben krémesre aprítunk: így tulajdonképpen egy ropogós mogyorókrémet készítünk, amit csokoládéval keverünk össze. A csokoládé ízlés szerint lehet ét- vagy tejcsokoládé, vagy akár használhatunk felesben ét- és tejcsokoládét is.
Mi most nagy szemű aranymazsolát adtunk a mogyorós-csokis masszához, de érdemes kísérletezni más aszalványokkal (pl. aszalt szilvával, sárgabarackkal, meggyel) vagy nagyon jól menne hozzá a kandírozott narancs is. Ne fogják vissza a kreativitásukat a fűszerezésnél sem! Az általunk használt szerecsendió kicserélhető fahéjra, tonkababra, szegfűszegre is akár. Sőt a mogyorót is ér más olajos magra cserélni, például dióra vagy mandulára – ez egy igazi jolly joker alaprecept, variálják bátran! Itt pedig izgalmas kókuszos-mandulás verziót, emitt pedig egy zseléset találnak.
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
- 150 g törökmogyoró
- 120 g nádcukor
- 180 g tejcsokoládé
- egy kis marék aranymazsola
- nagy csipet finom szemű tengeri só
- szerecsendió ízlés szerint
- kb. 250 g étcsokoládé a bevonáshoz
Elkészítés:
1. A törökmogyorót 160°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a barna papírvékony héját. Durvára törjük sodrófával vagy mozsárban.
2. A nádcukrot alacsony lángon, néha megkeverve sötétborostyán színűre karamellizáljuk, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a durvára tört mogyorót. A karamellizált mogyorót sütőpapírral letakart, hőálló felületre öntjük és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
3. A karamellizált mogyorót nagyobb darabokra törjük, és S-késes aprítógépbe tesszük. A gépet pulzálva járatjuk, időnként megállítjuk, lekaparjuk a gép falára tapadt mogyorós masszát egy kiskanál segítségével, majd tovább aprítjuk a mogyorót. Ez a folyamat kb. 10 percig tart: először csak morzsásra aprítja a gép a mogyorót, majd ahogy elkezdi a mogyoró kiengedni az olajtartalmát, szép lassan összetapad egy masszává. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egy sima, egynemű masszát nem kapunk: ekkor már nem tapad fel a massza az aprítógép falára, hanem „hullámzik,” ahogy jár a gép kése.
4. A tejcsokoládét megolvasztjuk, és hozzákeverjük a mogyorós masszát. Ehhez hozzáadjuk a mazsolát (ha nagyon nagy szemű, apróbbra vágjuk), a sót és a reszelt szerecsendiót. A fűszerezés beállításához érdemes kóstolgatni a masszát.
5. A szaloncukor alapját hűtőbe tesszük, míg formázható állagúra nem hűl. Ekkor nedves kézzel szaloncukrokat formázunk a kihűlt masszából.
6. A bevonáshoz az étcsokoládé egynegyedét apróra vágjuk, a maradékot pedig felolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz hozzákeverjük az apróra vágott részt, így lesz ideális a csokoládénk hőmérséklete a kimártáshoz (erről bővebben itt olvashatnak). Ebben a csokoládéban mártjuk meg egyenként a szaloncukrokat. Ha közben azt látjuk, hogy kicsit kihűlt a csokoládénk (túl sűrű már), akkor érdemes vízgőz fölött vagy hajszárító segítségével óvatosan melegíteni rajta. A frissen mártott szaloncukrokat sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládébevonat meg nem szilárdul. Végül a kész darabokat fehér selyempapírba és színes sztaniolba csomagoljuk.