9 kiló papírt használunk el decemberben

Elég menő csomagolópapírokat szerezhet be idén, na de megéri? Fejenként átlagosan havi 7,8 kiló papírt használnunk el, ám ez az ünnepi időszakban 9 kilóra is felkúszik, derült ki az  Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) felméréséből. Mint azonban írják, nemcsak a dísztasakok dobják meg a papírfelhasználást, hanem a papírba csomagolt élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és az italos kartonok is.

Átlagosan évente 95 kg papírt fogyasztunk fejenként, ennek fele csomagolópapír. Ez azért is sok, mert ennek mindössze 65 százalékát hasznosítják újra, a többi, azaz 35 százalék a szemétlerakóban landol.

Az IKSZ azért kampányol a papírhulladék csökkentéséért, mert a papírgyártás fenntartható, ugyanakkor igen energia- és vízigényes iparág, ezért nagyon fontos egész évben, és kiemelten karácsonykor odafigyelni a papírfogyasztásunk csökkentésére és a szelektív gyűjtésre. Össze is szedték egy sajtóközleményben, hogy az angolul három RRR-nek (Reduce, Reuse, Recycling) nevezett módszerrel mit érünk el.

Reduce – A hulladék csökkentése: A papírfogyasztás csökkentésének első szintjét jelenti a tudatos vásárlás. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amiket kevés papír csomagolóanyagba bugyoláltak be! Az előre, többszörösen becsomagolt áruk, élelmiszerek helyett vásároljunk piacon, válasszuk az újrapapírból készült, vagy abban tárolt termékeket, kerüljük azokat, amelyeket csak egyszer használunk és már mennek is a szemetesbe.

Reuse – Újrahasználás: Ha már egyszer megvettük a papírt, akár védőcsomagolásként is, igyekezzünk azt többször használni! A vastag papírdobozokban, például cipősdobozban tárolhatjuk éppen nem használt, szezonon kívüli cuccainkat a padláson, pincékben, így nem kell drága tartódobozokat beszereznünk. A karácsonyi csomagolóanyagokat, dísztasakokat, ajándékdobozokat jövőre újra felhasználhatjuk, ezzel jelentős mennyiségű papírt és pénzt is megspórolhatunk.

Recycling – Újrahasznosítás: Amennyiben nem tudjuk újra felhasználni a papírhulladékot, akkor se a vegyes, kommunális szemétbe dobjuk, hanem a szelektív gyűjtőbe! Ma már a hazai lakosság 90 százaléka számára elérhető a szelektív papírgyűjtés, így könnyedén és egyben környezettudatos módon szabadulhatunk meg a feleslegessé vált papírtól.

Vagy egyszerűen csak használjon textilt, a Lushban például 990 forintért lehet kapni csomagoló kendőt, de akár egy olcsó méteráruboltban is körülnézhet, és leszabhatja az újrahasznosítható csomagolóanyagot.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek