Ilyen bort tegyen a karácsonyi asztalra

Még néhány hét, és itt a karácsony, a családi és baráti összejövetelek időszaka, amikor jólesik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. Ezek legfőbb színhelye ilyenkor egyértelműen a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borral sokkal izgalmasabbá válhatnak, bár az is igaz, senki nem fog senkit megkövezni, ha nem ragaszkodunk a sommelier-ek által javasolt borhoz. A Borháló borsszakértője ad tanácsokat a karácsonyi borválasztáshoz.

shutterstock 203362045

Borok és árak

Tóth Ferenc kadarka : 890-1500 Ft/liter
Homoky András száraz furmint: 790-1000 Ft/liter Ludányi olaszrizling: 670 Ft/liter
Kovács János juhfark 700 Ft/liter
Royal Tokaj Csillagút: 1680 Ft/liter
Lisicza Sándor néro rosé: 930-1400 Ft/liter

 A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé. A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé. Érthető, hogy ragaszkodunk hozzá, hiszen valóságos gasztronómiai robbanás, ízélmény minden kanál ebből az ezerféleképpen elkészíthető egyszerű ételből. Pikáns ízvilága miatt száraz, fűszeres vörösborok passzolnak hozzá. A kellemesen, mind illatában, mind ízében paprikás jegyekkel bíró, magas savtartalmú kadarka talán a legtökéletesebb választás mellé, hiszen ez a borfajta nagyszerűen kiemeli a halászlének a paprikás alapkarakterét. Máshogy fogalmazva: egy szekszárdi borász ismerősöm a halászlé mellé a kadarkán kívül semmilyen más bort nem tud elképzelni. Így nem csoda, ha legjobban egy szekszárdi kadarkával járunk. Érdemes kipróbálni Tóth Ferenc kadarkáját.

A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. A zsírosabb és közömbösebb ponty-, vagy a szárazabb, karakteresebb harcsa-, csuka-, süllő-, amurszeletek mellé könnyű, száraz fehérbor illik. Ha egy sauvignon blanc-t választunk, tökéletes harmóniát alkot italunk a fogással. Lazachoz vagy pisztránghoz adható akár félédes vagy édes fehér bor is, de a férfiak nagy része ezekkel nem él, tehát mindenképpen érdemes beszerezni szárazat is, ha férfivendéget várunk. csapjunk le Ludányi József olaszrizlingjére.

Töltött káposzta nélkül nem is igazi a Szenteste. Valóságos műalkotás ez, hiszen a savanyított káposztalevélből, darált húsból, rizsből, variációtól függően pirospaprikás vagy csomboros alapfűszerezéssel páratlan étel készül. Emellé a tartalmas, zsíros, nehéz fogás mellé célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partner lehet. A jó ár-értékarányú választás Kovács János 2013-as villányi juhfarkja.


Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára is sült pulyka, amely önmagában kevéssé karakteres húsfajta. A fogás ízvilágát leginkább a fűszerezés mértéke és az esetleges töltelék (gesztenyés, gombás, májas) határozza meg. Száraz vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni. Ajánlatunk Homoky András fűszeres, ásványos, száraz tokaji furmintja.

shutterstock 224574073



A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése. A mákos vagy diós töltelékhez és a benne megbúvó mazsolaszemekhez kiválóan illenek az édes  desszert borok. Pazar kísérő lehet egy késői szüretelésű hárslevelű, vagy egy aszúbor a tokaji borvidékről, mint például  2011-es Royal Tokaji „Csillagút” késői szüretelésű édes furmintja.

Egy délutáni látogatáshoz pedig jól jöhet Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc Mészáros Pál pincéjéből, vagy a Bujdosó Pincészet Olaszrizling-Királyleányka, mely fröccsként is isteni. Ha a család rozés, akkor nem árt, ha van otthon Lisicza Sándor idei rozéjából.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek