5 ok, amiért utálom a karácsonyi vásárokat

Óriásfa és eső a Vörösmarty téren.
Óriásfa és eső a Vörösmarty téren.Dívány / Dívány

December a karácsonyi vásárok hónapja, ez tény: Budapesten (is) szinte minden sarkon nyílik pár fabódé, kikerülnek a girlandok és a felirat, hogy „karácsonyi vásár" és „békés ünnepeket". Emberek ezrei botorkálnak a hidegben a bódék közt, sőt, olyanok is akadnak, akik elutaznak Bécsbe, Salzburga vagy Prágába, megnézni, ott milyen egy ilyen ünnepváró sokadalom.

Biztos jó, de nekem nem jött át ez a karácsonyi vásár érzés: minden baromi drága, befagy a seggem és még tömeg is van. Részletesebb nyígás a hajtás után!

Szóval adott a december, meg hogy már csak bő két hét van karácsonyig. Minden kisebb vagy nagyobb téren bódékat húznak fel, de van egy pár olyan nevezetesebb vásár, mint például a Vörösmarty téri, ahol mindig fürtökben lógnak az emberek. Valószínűleg csak én nem értem, miért, hiszen:

1. Hideg van

Ezen nincs mit magyarázni, ebben az időben, amikor még esik is és csak 1 fok van, akkor végképp igazi kín órákon át a szabadban lenni.

2. Tömeg van

A hideg ellenére mégis millióan keringenek a vásárokban, lökdösődnek, forralt bort lötyögtetnek, én meg nem szeretek a hidegben a tömegben tolongani, aztán otthon cukros foltokat sikálni a kabátomból.

tumblr lwn9c2ps7c1qa944oo1 500.gif

3. Minden étel, ital drága

Ha már forralt bor: Óbudán decije 200 forint, a Vörösmartyn már 300. Egy pohár ki is jön 600, de inkább 900 forintból és akkor ott ihatom meg a hidegben lökdösődve. A kaja még súlyosabb, éttermi árakért kapok valami kolbászfélét, esetleg gulyást cipóban, amit aztán állva, vagy hideg padokon dideregve kanalazhatok be műanyag evőeszközzel. B verzió a kürtőskalács, amiért nem vicc, tényleg 1500 forintot kérnek a Vörösmartyn. 1500-at! Miközben esik az eső, jobb esetben a hó. Akkor már miért nem ülök be inkább egy jó kávézóba/kocsmába/étterembe ehelyett?

4. Nem csak a kaja drága

Tökéletesen enigmatikus számomra, hogy ki vásárol ezekben a vásárokban. Évek óta ugyanaz a kínálat: bolyhos zoknik, bőr szütyők, mézgyertyák, kesztyűbábok, kalapok, kerámiák. Az árak inkább viccesek, mint felháborítóak, láttam csokiból készült 10-szer 10 centis csokidobozt 6000 forintért, meg vászon kenyértartó zsákot 2100 forintért. És még sorolhatnám, de nem fogom, úgyis kimegy és megnézi.

A kínálat a szokásos.
A kínálat a szokásos.Dívány / Dívány

5. Nem nagyon lehet beszélgetni

Ön szereti a karácsonyi vásárokat?

Sokan azt mondják, azért mennek vásárba, mert az jó kis esti program így télen, tudnak találkozni barátokkal, randizgatnak, miközben andalognak. De az andalgás a zsúfolt sorokon pont a találkozó legfontosabb részét veszi el (szerintem), normálisan ugyanis úgyse lehet beszélgetni, miközben mászkálunk fel-alá (a hidegben) és bort meg kolbászt egyensúlyozunk a kezünkben. Akkor már sokkal jobb beülni egy kávézóba/kocsmába/étterembe, nem? Én ezért nem szeretem a vásárokat. Ön pedig most szavazhat, ha imádja a sárga fényben úszó, romantikus kis bódésorokat, akkor annak adjon hangot!

bah-humbug-grumpy-cat.gif
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek