Karácsony? Az ajándék márpedig elmarad!

Az amerikai Utah államban – egész pontosan a beszédes nevű Hurricane városban – élő John és Lisa Henderson úgy döntött, megleckézteti három fiát és nem tart idén karácsonyt. A 11, 8 és 5 éves gyerekek nem viselkedtek valami jól az évben, és a szülők előre figyelmeztették őket, hogyha így folytatják, nem kapnak ajándékot. A kölykök pedig nem kaptak észbe, úgyhogy most megisszák a levét – írja blogján a nő.

cancelled-christmas

Lisa Henderson kapásból úgy kezdi, hogy a dekoráció és a közös programok maradnak, csak épp ajándékot nem kap egyik gyerek se a szüleitől, a pénzt jótékony célokra költik. (Persze, ha valamelyik rokon vesz meglepetést, azt megkapják az utódok.)

Döntésüket sokan kritizálták, íme, két vélemény: tulajdonképp nincs abban semmi rossz, amit csinálnak, sőt, egy újabb fölösleges Star Wars figura helyett szeretetet és odafigyelést kapnak a gyerekek, akik egyúttal azt is megtanulják, hogy van annak következménye, ha valamit rosszul csinálnak.

Másik szerzőnk véleménye szerint viszont „ez nem szeretet, pláne nem odafigyelés, hanem elképesztően szomorú, és szembemegy az egyetlen olyan nevelési elvvel, amiben szinte mindenki megegyezik, miszerint a gyereket soha ne büntesd úgy, hogy abból az derüljön ki, hogy ő, mint ember nem elfogadható a számodra. Szóval ez a rosszak voltak, nincs ajándék, ez durván nácitempó”.

Egyébként a fiúk nem hisztiznek vagy szomorkodnak a szülői döntés miatt, hanem elkezdtek egymásnak ajándékokat készíteni (saját kezűleg) és segítenek a család jótékonysági akcióinak megszervezésében. „Megtanulták, amit szerettünk volna, hogy megtanuljanak, mert nem szomorkodnak, hanem gondolnak másokra is" – írja Henderson, aki szinte biztos benne, hogy ez lesz a legszebb karácsonyuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra