5 magazin, amivel jó alaposan rágyúrhat az ünnepekre

A karácsonyi készülődéshez jól jönnek a különböző DIY ötletek, tanácsok, ajándéktippek, meg persze a receptek, ha szeretne újítani egy kicsit a menüsoron, vagy feldobni azt valami különlegességgel. Az ünnepi időszakban számos lap adventi, karácsonyi különszámot jelentet meg, meg is néztünk párat, hogy kiderüljön, melyikre érdemes költeni és melyik pénzkidobás a javából.

Karácsony – 1990 Ft

1 bookline B1277397
Kossuth Kiadó

A legdrágább lap a Kossuth Kiadótól származik, a 146 oldala kiadvány advent heteire osztva vezeti végig az olvasót a feladatokon. Bár jól hangzik, hogy 29 ötletet kapunk csak advent első hetére, a Lazítsunk! kitételű szösszenet, vagy a fára szánt mézecskalács-díszek elkészítése nem tűnik egetverő tippnek. Persze, vannak olyan ötletek is, melyek tényleg nem sablonosak, de a képügynökségi fotók használata megöli a dolgokat. Hiába biztatnak arra, hogy a karácsonyfa helyett kartonfát készítsünk, ha egy 3 cm-es deszka karácsonyfával illusztrálják az ötletet, ami pont olyan, mintha egy Sugarbird ruhán mutatnám be az új Christian Dior kollekciót.

Szerencsére gyorsan kapnak egy plusz pontot, amiért szolgáltatnak egy kis kultúrtörténetet, amit minden hétnél megismételnek. Nagyon feldobja a lapot az a két oldal, amit Grecsó Krisztiánnal és Lackfi János író-költőkkel töltenek meg, valamint a tényleg kreativ DIY munkák, bár irigykedve nézek azokra, akik képesek vendégpapucsot varrni és dísziteni a karácsonyi őrületben. Az ötletek tényleg jók, a lap által ajánlott hozzávalók azonban gyakran igen drágák, de szerencsére van alternatíva ezek helyettesítésére. A receptekben nem nyújtanak újat, a klasszikus aprósütemények, bejgli, gyümölcskenyér vonalán mozognak.A nemezelt díszek még a profik által megalkotva is több mint viccesen néznek ki, erről lebeszélnék mindenkit, aki eddig nem nemezelt. A karácsonyi asztalra szánt tyúkhúsleves-töltött káposzta sem hiszem, hogy hiánypótló lenne, ugyanakkor egy csomó receptnél azt érzem, profi szakácsnőknek írják, közben pedig más recept elkészítését nagyon részletes fotókkal illusztrálják. A receptek egy része jó éttermekből származik, és az Ikon vagy a 67 ételei akkor is izgalmasak, ha teljesen konvencionális ételeket írnak le.

Éva Advent – 695 Ft

2 eva.png
Éva

Ahogy évről évre, úgy idén is megjelent az Éva magazin különszáma, az Éva Advent, a témához pedig jó érzékkel nyúlnak hozzá, mert ki az, aki biztosan rápörög a karácsonyra, na ki? Az anyák, nyilván. A 146 oldalas újságban bőven találunk karácsonyi ajándéktippeket, de nyugodjon meg, idén sincs túl újdonság, az ötletek még mindig a szappan, pénztárca, dísztányér háromszögben mozognak. Nagyon helyes apróságokat is ajánlanak, kár, hogy nem derül ki, melyik játék honnan van, márpedig igen nehéz végigjárni 5-6 boltot azért, hogy melyikben kapható az a cuki hógömb vagy a dekortapasz.

Az Évánál gyakran éreztem úgy, hogy képi világát nagyon jó szakemberek készítik, egy szépen összerakott, tartalmas lapot látunk, mégis gyakran volt hiányérzetem, mintha a látvány túlmutatna a beltartalmon. Mert persze, szép az a koszorú egy egész oldalon, de biztos szükség van ekkora felületre ahhoz, hogy bemutassák a karácsonyi dekort? Eközben pedig csodálom a stylistot, hogy feldezte a makettek világát, amit kreatívan és izgalmasan használ – és közben az is kiderül, hogy a makettek baromi drágák. De sajnos ez sem változtat azon, hogy a tartalom és a látvány nincs egyensúlyban.

Nők Lapja Advent – 475 Ft

3 nők lapja
Nők Lapja

A Nők Lapja Advent abban különbözik a konkurencia lapjától, hogy ebben a teljesen megszokott témák mellett feltűnnek híres emberek, akik vagy új szakácskönyvüket, vagy a gyerekeiket promózzák, illetve egy csomó nőklapjással írattak egy kétoldalas novellát, hogy legyen mit olvasni, míg sül a kalács.

A Nők Lapja ennek ellenére engem meglepett, a jelek szerint rég túlléptek azon, hogy középkorú háziasszonyoknak írják a lapot. Szép a dizájn, jó ötletek vannak benne, rámentek a DIY vonalra, és figyelnek arra, hogy a leírások érthetőek, könnyen követhetőek, szépen fotózottak legyenek.

Nem mondom, hogy világmegváltó ötletek vannak benne, de a hagyományos ételek újragondolása szakácsokkal például izgalmas eredményt hozott.

   

Praktika Karácsony – 600 Ft.

4 praktika
Praktika

A Praktika alapvetően azokat szólítja meg, akik szeretnek kreatívkodni, az ajándékoknak legalább egy részét maguk készítik el, illetve szívesen bíbelődnek a konyhában. Karácsony tiszteletére 32 oldallal megnövelték a lap oldalszámát és mézeskalács matricákat is mellékeltek hozzá. Én felnézek azokra, akik képesek keresztszemes hímzéssel dísziteni a karácsonyfadíszt, esetleg maguk varrta szaténszalvétát ajándékoznak valakinek, amit pluszban még szalvétagyűrűvel is feldobnak – ezt a lapot ők biztosan szeretni fogják.

A lap egyrészt a karácsonyfadíszeket járja körül, másrészt kitér a gasztroajándékokra, és ad néhány nagyon helyes, kisebb gyerekek számára ajánlott, főleg varrós ötletet is. Ami jó, hogy sok, máshol még nem látott tippet kínál, bár kérdés, hányan kezdenek majd üveget vágni otthon. Ennek ellenére izgalmas dolgokat találni benne, de ha innen szeretne kreatívkodi, szüksége lesz némi kézügyességre.

Glamour Karácsony – 495 Ft

5 sajtoforras 010417770020140012
sajtoforras.hu

A Glamour decemberi számához adott színes-szagos katalógust újságnak nevezni talán túlzás, bár a címlapon egy 148 oldalas ajándéklistát ígérnek, ami nem semmi. Viszont az ajándéklistával a lap nem csinál semmi mást, mint korosztályok és nemek szerint promózza különféle cégek termékeit. Ráadásul végigböngészve a listát számomra az derült ki leginkább, hogy egy szar alak vagyok, ugyanis: anyám nem fog tőlem körömcipőt és táskát kapni (107 980 Ft a kettő együtt), de azt sem gondolom, hogy egy Burberry pelerinnel lepem meg a barátnőmet. Olvasóként tényleg az jön át, hogy ennek a lapnak a tervét a sales irányította, a hirdetők pedig örülnek a bónuszmegjelenésnek. Tehát ha havi félmilliónál többet keres és nem szűkmarkú a barátaival szemben, akkor ezt a lapot önnek álmodták meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek