Hatórányi vonatútra találja a karácsonyi vásárok mekkáját

Vidámparkban, barlangban vagy híd alatt is talál karácsonyi vásárt, ha már unja a hazai kínálatot, de ha ezért nem utazna egészen Svédországig vagy Hollandiáig, akkor van egy jó ötletünk, ahová érdemes elmenni: nem más ez, mint a Budapesttől 545 kilométerre található Salzburg. Megnéztük a legnagyobb vásárokat a városban és környékén, tegyen így ön is! De azért elmondjuk, mire számítson.

Salzburg – Domplatz-Redienzplatz

A legpraktikusabb vonattal megközelíteni a várost, a Keletiből 6 óra alatt érhet oda, ráadásul szupertiszta, kulturált környezetben utazhat, közben netezhet, és ha szeretne, teljesen vállalható áron ehet is a büfékocsiban. Ha vonattal megy – ami már csak azért is ajánlott, mert egyrészt Salzburg kicsi, autóval nem is igazán érdemes ott közlekedni, ráadásul nem lesz ott gyorsabban, mint vonattal –, akkor a főpályaudvarra érkezik. Innen csak pár lépés a Domplatz és a Residenzplatz (nyitvatartás itt, ahol a város legnagyobb vásárát tartják, egészen a XV. század óta.

A történet szerint a sóbányászok télen nem tudtak a bányában dolgozni, ezért otthon voltak, és mivel szükségük volt a pénzre, mindenféle apróságokat készítettek, amelyet az asszonyok árultak a kezdetleges piacokon, ebből lettek a vásárok. A városvezetés fontosnak tartja, hogy ne kínai gagyikkal pakolják tele a bódékat, de azért ott is futhat bele meglepetésekbe.

Karácsonyi vásárokból (Christkindlmarkt) nagyon sok van a városban, a belső udvarokban meglepetésszerűen bukkannak fel a kis bódék. Ausztriában nagyon igyekeznek védeni és propagálni a helyi termékeket, így csöppet sem meglepő, hogy itt helyi sóra vagy mézsörre bukkanhatunk, nem is beszélve a hegyi sajtokról és húsfélékről. Nem meglepő az sem, ha füstölt halat árulnak kimérve, vagy édes perecet lekvárral.

A vásárokban (így a Domplatzon és Residenzplatzon is) forralt bor és puncs mellett forralt sört is lehet kóstolni, amit úgy kell elképzelni, mintha összeöntöttek volna egy adag forralt bort és egy sört. A poharak természetesen lebomlóak, ha pedig kerámia csészét kérnénk, depozit ellenében vihetjük el (ez kb. 2,50 euró, kb. 760 forint). Aki enne és szereti a curryt, az a Bosna nevű ételt próbálja ki, ami grillkolbász és hagyma, fűszeres öntettel meglocsolva. Neve ellenére ez autentikus osztrák étel, ráadásul nagyon finom, főleg, ha átfagytunk a vásárokban. Sokan szeretik a sült burgonyát öntettel, ez egyszerűen és gyorsan befalható, ráadásul laktató is.

A salzburgiak egyik kétségkívül perverz szokása, hogy krampusznak nevezett beöltözött emberek verik végig a turistákat, gyakran a rendezőknek kell kiszabadítani az áldozatokat a krampuszok karmaiból. Decemberben több felvonulást is tartanak a nyomokban busókra emlékeztető, de annál sokkal félelmetesebb alakok, akik korbáccsal ütik a gyanútlan embereket. A történet szerint a félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Viszont állítólag szerencsét is hoznak, ha valakihez hozzáérnek.

Adventi éneklésekre, szerenádokra és koncertekre is számoljon, a „Stille Nacht, heilige Nacht“ (Csendes éj) pedig biztosan fel fog csendülni ezerszer, a dalszöveg író Joseph Mohr ugyanis a város szülötte.

Hellbrunn 

A hellbrunni vásár ugyancsak 10 éve működik, de nagyon sok látogatót vonz. Egyedi jellemzője, hogy több mint 400 karácsonyfát állítanak fel, amelyekre 13 000 dísz kerül – a füzérek számát pedig megbecsülni sem lehet. Hellbrunn két kilométerre fekszik Salzburgtól, természetesen állandó buszjárat közlekedik ide nyitvatartási időben, de ha ön szeret lovagolni, úgy is megközelítheti a helyet. A deklaráltan családoknak szervezett vásárban a gyerekek pónilovagolhatnak, állatokat simogathatnak, és kekszet süthetnek, de ha a családnak van kedve, kijöhet ide grillezni is, külön tűzrakó hellyel várják őket. Persze talál itt mindenféle megvásárolható terméket is, jó drágán.

Grödig

Grödig szintén egy köpésre (kb. 12 kilométerre) található Salzburgtól, ide 20 percenként indulnak buszok a St. Leonard vásárba (25-ös busz az Untersbergbahnig). Különlegessége, hogy mindenki adományokat gyűjt, amit a Lebenshilfe, egy sérült embereket segítő szervezet kap. Az 1973 óta megrendezett vásárban több mint 300 önkéntes dolgozik, és az elmúlt 40 évben több mint 4 millió eurót (kb. 1,2 milliárd forintot) sikerült összegyüjteniük a segítő szervezet részére. A templomban rendszeresek az adventi koncertek, ráadásul ingyenesek is, de azért adományt elfogadnak. A termékek között vannak olyanok, amiket sérültek állítottak elő, például sokféle gasztronómia terméket árulnak: chutney-kat meg persze az elmaradhatatlan puncsot és forralt bort. A gyerekek kekszet süthetnek kedves nénik segítségével, míg a szülők vásárolnak. Érdemes megkóstolni a homoktövis cukorkákat, melyeket évszázadok óta készítenek, és nagyon egészségesnek vélik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra