A dédmamámtól származik ennek a töltött hókiflinek a receptje: az élesztős tészta a legtöbb, szintén a dédmamámtól örökölt békebeli linzekarika vagy diós pite recepthez hasonlóan zsírral készül – isteni puha, könnyű tészta lesz, amivel nagyon jó dolgozni. Nálunk karácsonyra mindig háromféle töltelékkel szokott készülni: mákosan, diósan és lekvárosan. Fémdobozban elrejtve sokáig eláll, így jó előre el lehet készíteni az ünnepekre – feltéve, ha találunk egy jó rejtekhelyet a sütis doboznak!
Hozzávalók kb. másfél gáztepsinyi adaghoz:
Tészta:
- fél dl tej
- 5 g friss élesztő
- 1 tk. nádcukor
- 100 g szobahőmérsékletű zsír
- 175 g (egy kis doboz) tejföl
- csipet só
- kb. 270-280 g liszt
1. töltelék: mákos
(A diós és a mákos töltelékeknél megadott mennyiségek egy teljes adag megtöltéséhez elegendők külön-külön. Ha vegyesen szeretnénk mákos és diós kifliket készíteni, felezzük a mennyiségeket!)
- 0,7 dl tej
- 120 g darált mák
- 60 g nádcukor
- egy kezeletlen citrom héja
2. töltelék: diós
- 0,7 dl tej
- 120 g darált dió
- 60 g nádcukor
- egy kezeletlen narancs héja
3. töltelék:
- lekvár ízlés szerint – érdemes sűrűbb állagú lekvárt használni (pl. szilvalekvár)
A hempergetéshez:
- 5 ek. vaníliás porcukor
Elkészítés:
1. A tésztához a tejet a nádcukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
2. Az élesztős tejet, a zsírt, a tejfölt, a sót és a lisztet egy keverőtálba öntjük, majd összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha már szépen elválik a tál falától és a kezünktől, és jól nyújtható az állaga. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük a tésztát, egy kevés lisztet adjunk még hozzá, ha viszont nem áll még össze a tészta, akkor egy kevés tejföl kell bele. A tésztát hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.
3. A mákos töltelékhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal összeforraljuk, majd belekeverjük a darált mákot. Hagyjuk kihűlni. Ugyanígy készül a diós töltelék is.
4. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kör alakú kiszúróval vagy egy pohár segítségével köröket szaggatunk. A kiflik mérete a kiszúró méretétől függ – mi most nagyobbacska kifliket készítettünk. A körök közepébe kanalazzuk a tölteléket. A tésztakörök szélét az ujjunkat vagy egy kicsi ecsetet vízbe mártva benedvesítjük, félbehajtjuk a kört, összeragasztjuk, majd kiflivé formázzuk. A lekváros tölteléknél különösen fontos, hogy gondosan ragasszuk össze a tésztát, nehogy kifolyjon a lekvár sütéskor.
5. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már aranybarna színűek a kiflik. A forró kifliket vaníliás porcukorba forgatjuk.