DIY: Húszperces adventi koszorú maradék díszekből

Előző cikkünkben megmutattuk, hogyan (és hogyan nem) érdemes adventi koszorút készíteni. Most egy olyan gyors, az előző ünnepekből felhalmozódott díszrengetegből kb. húsz perc alatt összedobható koszorút mutatunk önnek, amivel gyorsan ünnepi üzemmódba kapcsolhatja magát anélkül, hogy kisebb vagyont költene rá valamelyik dekor-üzletben.

Amire szükség lesz:

  • 4 db gyertya 
  • 1 m szalag – összesen két fajtát használtam a masnikhoz
  • 3 m vékony drót 
  • koszorúalap (az enyém tavalyról nem maradt meg, így vettem, kb. 700 Ft-ért, de ha önnek van tavalyi alapja, nyugodtan használja azt)
  • fenyőágak 
  • és mindenféle dísz, ami önnek tetszik, és színben lehetőleg illenek is egymáshoz, ill. a gyertyához (én az előző évekből megmaradt díszekkel dolgoztam, szóval erre egy forintot sem költöttem)

Első lépés: fedje be fenyőágakkal a koszorú alapot!

Ez a lépés opcionális, ha eleve fenyőággal fedett koszorúval dolgozik. Ha fedetlent vett, mint én, akkor dróttal rögzítse az ágakat lehetőleg úgy, hogy a szalma alap ne látszódjon. Ezt mindaddig ismételje, míg körbe nem ér. (Legalább háromméternyi vékony drótra lesz szüksége a megfelelő rögzítéshez).

Második lépés: Szúrjon a gyertyákba drótot!

Méretfüggő, hogy egy gyertyához hány darab szükséges, saját tapasztalatom szerint a nagyobb, vastagabb darabokhoz kettő, a vékony, keskenyekhez egy is elég. Harapófogó segítségével metssze le a megfelelő hosszúságú drót darabot, majd egyik végét melegítse meg és tolja bele a gyertyába.

Tipp: a melegítést öngyújtóval vagy gázon is végezheti, amelyik kényelmesebb. Nem kell, hogy forró legyen, csak pontosan olyan hőmérsékletű, hogy a viaszba bele tudja nyomni és a gyertya stabil maradjon.

Harmadik lépés: Helyezze a koszorúra a gyertyákat!

Ezt többféle kompozícióban is megteheti, én maradtam a hagyományos (minden csücskébe egyet) verziónál. Mivel kifejezetten nehéz gyertyákat használtam, ezért darabonként két drótot is felszúrtam, hogy biztosan stabilan rögzüljenek. Ehhez azért be kell vetnie egy kis bicepsz-tricepsz kombót is, mondjuk szalma alap válogatja, mennyire kell erőlködni (nekem eléggé kellett). Lehetőleg ügyeljen rá, hogy szimmetrikusak álljanak a gyertyák.

Negyedik lépés: szurkálja be a díszeket!

A gyertyák közötti hézagok kitöltése a legjobb az adventi koszorú készítésben, hiszen itt dől el, pontosan melyik díszek is kerülnek fel a koszorúra az idén. 

Mivel alapvetően barna alapon arany csillámos gyertyákkal dolgoztam – nem tudom, a csillámok mennyire láthatóak a képeken –, ezért a többi dísznél is igyekeztem megmaradni ennél az arany-vonalnál. Fehér-arany kombós masnival, arany csillámos mogyoró dísszel és törtfehér gömbbel dekoráltam az üres részeket.

Ötödik lépés: Dekoráljon oldalt is!

Szeretem valami egyedivel megspékelni a kézzel készített dekorációkat, ezért úgy döntöttem, oldalt is feldobom egy kis díszítéssel az ünnepi koszorút. Csillámos hurkapálcákat – amiket könnyen elrejthet a faágak tűzdelésénél használt drótszálak alatt – futtattam körbe a koszorú egészén, végig ügyelve arra, hogy semmiképp se legyenek különállóak! A kapcsolódási pontokat érdemes ragasztással vagy tűzéssel rögzíteni, de talán az a legegyszerűbb, ha eltakarja egy nagyobb fenyődarabbal.

És elkészült,

holnap már meg is gyújthatja az első gyertyát. Ha tart a drótszúrástól és a fenyőágas befedéstől, nyugodtan vegye meg a már kész gyertyát és alapot, ennyivel is megkönnyítve a munkát az ünnepek előtt. A fiók mélyére pedig jó alaposan nyúljon be, sosem tudhatja, milyen díszeket talál még ott.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra