Nézze meg, hogy fest egy karácsonyi vásár a magasból!

Már péntektől látogatható, de hivatalosan csak november 30-án, advent első vasárnapján nyitják meg ünnepélyesen, immár negyedik alkalommal a karácsonyi vásárt Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A nyitóünnepségen felkapcsolják a tér, a karácsonyfa és a belváros utcáinak díszkivilágítását és meggyújtják a koszorú első gyertyáját. A téren december végéig fényfestés, kézművesek és finomságok, korcsolyapálya és fűtött hütte, jótékonysági és családi programok sora várja a látogatókat. 

Aki eddig kihagyta volna ezt a vásárt, annak a szervezők egy látványos, drónnal készített videóban mutatják meg, mire számíthatnak azok, akik idén kilátogatnak a vásárra. 

Sötétedés után minden nap félóránként karácsonyi témájú rövidfilmek keltik életre a bazilika monumentális homlokzatát, a hazai videoművészek munkája az épület formáit kihasználva 3D hatást kelt majd. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésében Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek. 

A vásárban előzetesen zsűrizett, minőségi alapanyagokból, kézzel készített és ajándékok között népi- és iparművészeti hagyományokat ápoló művészek munkái is megtalálhatóak majd. A bódékban között keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is kiállít.

Újdonságként idén a Zrínyi utcában is gasztrokiállítók sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik a bejglitől a marcipán különlegességekig, termelői lekvárokig és mézekig. Aki már helyben kedvet kap a kóstoláshoz, a forralt bor mellett fűszeres vagy gyümölcsös forró italok közül választhat, a magyar konyha fogásai mellett új street food finomságokkal ismerkedhet. A kávé és sütemény elfogyasztásához pedig egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épül fel a tér sarkán, de természetesen a kürtős kalács vagy sült finomságok sem maradhatnak ki a felhozatalból.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra