Igazi omlós-morzsálódós tejkaramellát házilag is készíthet. Mi most egy tejcsokival turbózott verziót mutatunk, amibe még mehet egy kevés durvára aprított dió vagy mogyoró is. Akár a Mikulás is hozhat egy adaggal belőle a szépen kisuvickolt csizmákba! Ha pedig inkább egy mogyoróvajas változatot készítene, kattintson ide!
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
– 130 g cukrozott sűrített tej
– 70 g nádcukor
– 30 g akácméz
– 40 g vaj
– 2 késhegynyi szódabikarbóna
– 60 g tejcsokoládé
– egy csipet fleur de sel vagy tengeri só
– kis maréknyi dió vagy mogyoró durvára vágva (opcionális)
Elkészítés:
1. A sűrített tejet, a nádcukrot, a mézet, a vajat és a szódabikarbónát egy lábasba kimérjük, és alacsony lángon melegíteni kezdjük, miközben folyamatosan kavargatjuk. Fontos, hogy ne forrjon a massza, míg a cukor el nem olvadt teljesen (kb. 8-10 perc).
2. Ha a cukor elolvadt, nagyobb lángra kapcsolunk, és folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, míg az fehéresből határozottan barnás-karamelles színűre vált, besűrűsödik, és elválik az edény aljától (kb. 7-8 perc). Ha van maghőmérőnk, akkor a 116°C-ot kell elérni.
3. Ekkor levesszük a tűzről, és rászórjuk az apró darabokra vágott tejcsokoládét, a sót és a diót/mogyorót, de nagyon fontos, hogy ekkor még nem keverjük össze. Kb. egy-két percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a csokoládét, sót és a magvakat. Miközben keverjük, jól megfigyelhető, hogy a massza, amely először szép fényes volt, matt lesz a keverés során. Ekkor értük el a megfelelő állagot. Az igazi, omlós tejkaramella titka pont az, hogy egy rövid hűtési szakasz után keverjük át a masszát, ami elősegíti a mikroszkopikus méretű cukorkristályok kialakulását – ez fogja aztán a morzsálódós állagot eredményezni.
4. Sütőpapírral kibélelt szögletes edénybe (kb. 12x12 cm) öntjük, majd pár órán keresztül a hűtőben hűlni hagyjuk. Végül kockákra vágjuk. Ha ajándékba adjuk, akkor érdemes a kockákat először sütőpapírba vagy celofánba csomagolni.