Karácsonyi könyvajánló kicsiknek

Lassan kezdődik a nagy karácsonyi hajrá, az az időszak, ami különös izgalmas a könyvmolyok számára, hiszen egymás után kerülnek ki az új kötetek a polcokra, alig lehet választani közülük. Ezúttal a legkisebbeknek (2-5 éves korig) szóló friss megjelenések közül válogattunk ajándékötleteket. A kicsik például töprenghetnek, mit rejt a betlehemi ház ajtaja, de akár azon is, hová tűntek a tigriskölyök csíkjai.

Az ajánló vegyes, egyaránt tartalmaz a karácsonyi várakozáshoz illő (és így esetleg, mondjuk, a Mikulás által is ajándékozható) könyveket, és olyanokat is, amik szenteste a fa alá kerülnek.

Csendes éj

silent night hu cover press-001 cr

Akik számára a karácsony alapvetően a keresztény ünnepet jelenti, és történetével már a legkisebbeket is megismertetnék, azoknak a Harmat Kiadó könyvei között érdemes keresgélniük.

Hároméves kor alatt a karácsonyi lapozóik (az Aki bújt, aki nem és a Gyermek a jászolban) a családunkban nagy és megunhatatlan kedvencek. Az Aki bújt, aki nem minden oldalpárján van valami, amit ki lehet nyitni, így be lehet kukucskálni a házak ablaktábláin vagy a felhők mögé.

Az idei újdonságuk az óvodásoknak szól. Kállai Nagy Krisztina illusztrációról már messziről felismerhetők a kiadó könyvei, most szintén a már jól ismert, barátságos, szelíd mosolyokkal, meleg színekkel találkozhatunk a Csendes éj lapjain.

Vicki Howie a világ egyik legismertebb karácsonyi énekének megszületéséről mesél, feldolgozásában a zeneszerzőket egy népes egércsalád is segíti abban, hogy 1818. szentestéjén az oberndorfi Szent Miklós templom éjféli miséjén először csendüljön fel a Stille Nacht.

Harmat Kiadó
Terjedelem: 30 oldal
Ár: 2500 Ft

Janó és Janka téli meséi

jano es janka teli mesei 1000px rgb

A téli mindennapokról, a hidegben és a hóban elkövetett csínytevésekről szól a Szutyoksári és a Titi sorozatok szerzőpárosának (az Andersen-díjas Annie M.G. Schmidt és Fiep Westendorp) frissen megjelent könyve, a Janó és Janka téli meséi.

Hollandok generációi nőttek fel a két jó étvágyú barát kalandjain, melyek egyszerű bája mögött a gyerekkor legnagyobb titkai bújnak meg az állatok megértésétől a csodák természetéig.

Rövid, dinamikus párbeszédekből épülnek fel a történetek, a szöveg alig tér ki a mesék környezetére, a figurák jellemzésére. Fiep Westendorp illusztrációi egyszerre őrzik ezt a titokzatosságot és adnak mégis böngészhető, mozgalmas képeket a történetek mellé.

A mesék hősei – Janó, Janka, Mici macska és Tacsi kutya – a színes környezettől elütve, feketére mázolva, árnyképszerűen jelennek meg a rajzokon. Csak a fitos orrok, esetlen mozdulatok árulkodóak, a többit a gyerekek fantáziájára bízták.

Pozsonyi Pagony
Terjedelem: 48 oldal
Ár: 1990 Ft

Szása, a szibériai kistigris

Szasa a sziberiai kistigris
Somos

Barátságos ára miatt – nincs egy ezres – akár már a Mikulás is hozhatja Vajda Éva lapozóját, a Szása, a szibériai kistigris-t. Az állatkertben nevelkedő kölyökről szóló történet minden ízében cuki, de még pont nem sziruposan.

Mintha Szabó Lőrinc szép és nehéz verse, a Dsuang Dszi álma ihlette volna a Szása megszületését: Vajda Éva jó érzékkel hagyja lebegni, vajon hol kezdődik és ér véget a kistigris álma. Ami miatt azonban mindenképpen a legek között a helye, azok Nagy Diána illusztrációi. A fiatal, nemzetközileg is elismert művész védjegyévé váltak a fekete-fehér vagy éppen lapos minimál állatok, amelyek pillanatok alatt elnyerik a rokonszenvünket.

Akik tavaly karácsonyra megvették Nagy Diána csecsemőknek készült, a látás fejlődését is segítő Babageometriáját, most akár folytathatják is a sort a Szásával. A krumplimaciknak méltó kihívója akadt a színes kistigris személyében.

Móra Kiadó
Terjedelem: 12 oldal
Ár: 990 Ft

Fantasztikus jóéjtmesék

fantasztikusjoejtmesek

Erwin Moser népszerű osztrák meseíró, száznál is több kötettel jelentkezett. Nemrég, a 60. születésnapja környékén, képeiből, illusztrációiból múzeumot is nyitottak a burgenlandi Golsban. Négytől nyolcéves korig szóló történetei ideálisak egy hosszú nap utáni esti felolvasáshoz: rövidek, nem bonyolultak, évszaktól függetlenül élvezhetőek, és öt-tíz perc alatt elmesélhetők.

Újabb magyarul megjelent könyve, a Fantasztikus jóéjtmesék 88 kedves, izgalmas történetet tartalmaz mindenféle állatról, a síelő kengurutól a macskahercegekig. Hőseit a világ valamennyi tájáról választja, hogy furcsa hobbikkal, álmokkal, és igazán komolyan vett feladatokkal lássa el őket. Kedvesek, megértők, túlteng bennük a segítő szándék és a jóindulat, bárkivel bárhol bármikor képesek összebarátkozni.

Azok, akik nem teljesen tökéletesek, pórul járnak, de természetesen tanulnak is az esetből. Olyan biztonságos ez a világ, hogy még egy kisegér is lazán megszelídíthet egy leopárdot.

Az író saját rajzaival illusztrálja történeteit, a jóllakottra formált állatfigurái visszaadják azt a komikus esetlenséget, amit a mesék is sugároznak.

Manó Könyvek
Terjedelem: 240 oldal
Ár: 3290 Ft

Karácsonyi számláló

karacsonyiszamlalobor

Aki pedig egyszerre szeretne lapozót, fejlesztő kiadványt és karácsonyi témát, nézze meg a Karácsonyi számlálót. Bodnár Vera és Meilinger Zita leporellójában az erdei állatok izgatottan sütnek-főznek, díszítenek, amatőr fellépésre készülődnek. A lázas sürgölődés során többek között csillagok, cukorkák, lábasok, ajándékok sokaságán kell eligazodniuk.

Amíg Róka, Szarvas és Egérke felkészülnek a vendégek fogadására, addig a gyerekek egytől tízig megismerkedhetnek a számokkal is.

Manó Könyvek
Terjedelem: 20 oldal
Ár:1690 Ft

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek