Teszt: melyik a legfinomabb csokimikulás?

A drága gyümölcsjoghurtok után újra egy kellemes teszttel örvendeztettem meg a kollégákat, ugyanis az előző évek sanyargatásai után kizárólag márkás mikulásokat szereztem be a tesztre. Persze, a kollegák ezt nem tudták előre, nem akartam őket befolyásolni ezzel. A következő márkák képviseltették magukat: Milka, Kinder, Lindt, Nestlé, After Eight, Kitkat, Heidi, Merci.

A csokoládé mikulásokat semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, kizárólag íz és állag alapján osztályoztuk a termékeket. A kóstolás közben ropihalacskákat ettünk, hogy el tudjuk különíteni az édes ízeket. 

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, a nyertes 25 pontot kapott, és igen érdekes szöveges értékelések születtek. Meglepő volt, hogy a sok jó közül melyik maradt alul. Összességében azt mondhatjuk: nem ettünk kifejezetten rossz mikulást, sőt, több nagyon finom is akadt köztük, viszont a rossz hír az, hogy mindegyik meglehetősen drága.

8. helyezett: Merci csokimikulás 

Nem tudom, önök hogy vannak vele, de szerintem a dobozos Merci csokoládéban az a legjobb, hogy nagyon sok íz van egy dobozban, így mindenki kigyűjtheti a számára legfinomabbat, és azt eheti meg elsőre. Én legalábbis így szoktam, aztán pedig finomsági sorrendben haladva tömöm be be a csokirudakat. De sajnos már nem ekkora élvezet a Merci mikulását falatozni, ugyanis köze sincs a príma, megszokott ízhez. Tulajdonképpen nincs is nagyon íze. Ami előnyére írható: nem gejl. Ez volt a negyedik legdrágább mikulás a kóstoltak közül. 

MG 8774

„Ránézésre is ronda, ízre viszont borzalmas, bocs." „Tejcsoki, nem túl fényes, de nem aktívan rossz. Ha nem drága, nem annyira kedvelt rokongyereknek nyugodtan meg lehet venni." „Abszolút jellegtelen az íze, szinte nem is érzem a többihez képest, pedig már vagy egy marék halacskát benyomtam, hátha történik valami, de nem. Jó, mondjuk nem gejl, ez is valami." „Miért van benne ecet?!" „Túlságosan tejes ízű csoki." „Elég szimplának néz ki, viszont finom. Úgy tűnik, a csokin nincs semmi cicoma, csak egy arc, de ettől még teljesen jó.”

7. helyezett: Heidi csokimikulás 

A Heidi mikulását kézzel készítették, valószínűleg ezért is a roppant magas az ára. Senki nem volt tőle elájulva, de díjazták, hogy kétszínű a csokoládé, illetve, hogy nagyon szépen ki van dolgozva a mikulás. Közepes termék, rossznak nem mondható, a jóhoz viszont nem áll nagyon közel. 

MG 8787

„Jobbfajta tejcsoki, mellékíz nélkül, ezért gyakorlatilag csak cukor, de abból túl sok." Rendben lévő tejcsoki, első körben a cukor íze, utána a vanilin." A kemény csokoládét kakaómasszából tették össze, az tuti. Ez valami nagyon olcsó csokoládé felturbósítva." Nincsen agyoncukrozva, bónusz a fehér csokoládé." „Ezen látszik, hogy nagyon ki van dolgozva még a mikulás szakálla is fehércsokis. Ízre viszont semmilyen. Korrekt tejcsoki, de semmi extrát nem tud.”

6. helyezett: Kitkat csokimikulás 

Irtó kíváncsi voltam a Kitkat mikulásra, mert sehogy sem értettem a koncepciót, hogy hogyan lehet a Kitkatben megszokott vékony ostyaréteget ebbe is belecsempészni. Nos, kiderült, sehogy. Kár érte. Senkiben még csak fel sem merült, hogy ez Kitkat lenne, sőt, még azt sem sikerült megállapítani, hogy tulajdonképpen mi van a csokoládéban. Gabona, cukor, keksz, mogyoró, ropogós göbök, rizs –ezek a válaszok érkeztek. Nem volt nagy élmény, inkább csalódás.

MG 8795

Mogyorós-valamis rohadt édes történet, ha valaki bírja a tömény cukrot, akkor imádni fogja ezt is."  Jó kis ropogós göböcskék vannak benne, valami gabona, ez klassz. Viszont a csoki közepes." Mi ez a kicsi ropogós? Csokoládéba mártott kekszecske vagy mi?!" "Ebben van valami rizs, nem rossz." „Ebben van valami keksz? Vagy csak a cukor serceg a fogam között? Vagy valami gabona? Vagy mit rágcsálok, és ez miért van a mikulásban?”

5. helyezett: Nestlé popping/robbanócukros csokimikulás 

Amikor megvettem ezt a mikulást, nem is tűnt fel, hogy robbanócukros, csak valami „tűzijátékszerű” cucc volt a csomagoláson, drága is volt, szóval betettem a kosárba. És milyen jól tettem! Abszolút favorit volt mindenkinél a robbanócukor, egytől egyig rajongtunk érte. Sajnos a csokoládéért már egyáltalán nem voltunk oda, pedig teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a termék lenne az első helyezett, ha finomabb csokoládéból készült volna. 

MG 8791

„Hm, robbanócukorkás, amit imádok. Viszont akármennyire is szuper, a csokija nem valami jó, maximum közepes." „Ipari tej, hozzáadott  pattogós cukorral. Ez sokat javít a tortabevonó-állagon." „Ez k.u.r.v.a.j.ó. Imádom! Mondjuk a csoki egyáltalán nem nagy szám, de kit érdekel, ha van benne ez a gyerekkort idéző robbanócukorka?!" „Jó pont, de csak mert pattogós." „ROBBANÓCUKORKA! Ez így tökéletes, biztos stresszes a Mikulás a felgyorsult életvitelétől vagy bármitől, ezért robban. Egyébként robbanócukorral minden jobb.”

4. helyezett: After Eight csokimikulás

Csak fél ponttal maradt le a harmadik helyről az After Eight, ami meglepő, hiszen elég különleges íze van ahhoz, hogy vagy nagyon utálja valaki, vagy nagyon szeresse. Legalábbis ez igaz az eredeti After Eight csokira – de az ugyanezzel a névvel ellátott mikulásra nem. Ez utóbbiban ugyanis nincsen benne külön a fehér mentolos krém, helyette az étcsokoládéba keverték a mentolaromát. Ez mindenképpen jó ötlet volt, mert így még annak is ízlett ez a csokoládé, aki egyébként nem szívleli az After Eightet. 

MG 8777

„After eight + keserű csoki, ráadásul mikulás – dupla perverzió én szerettem." „Színe étcsoki. Az íze mentolos étcsoki. Gondolom akkor After Eight, tök jó, bár nagy mennyiségben, gyanítom, émelyítő." „Mentolos étcsoki. Nem szeretem ezt a vonalat, főleg az After Eightben nem azt a mentolos, folyós tölteléket, de ez a csoki most kimondottan ízlik. Talán azért, mert valahogy az étcsokiban van benne ez a mentolos íz. Sosem gondoltam volna, hogy kedvelni fogok egy ilyen csokoládét." „After Eight feeling, sajnos azt sem szeretem." „Jé, létezik After Eightes mikulás?" „Ez nyilván After Eight. Szokásos íz, csak nincs benne töltelék. Én személy szerint nem szeretem, amióta egyszer fogmosás után rögtön ettem sima csokit, és rájöttem, hogy pont olyan, mint az After Eight. De aki szereti, annak ez is ízleni fog.”

Bronzérmes: Kinder csokimikulás 

Fej-fej mellett futott be az első három helyezett, egyiket sem fogja megbánni, ha megveszi. Érdekes, hogy a három közül a legolcsóbb lett a bronzérmes, a közepes árfekvésű az ezüstérmes és a legdrágább az aranyérmes. 

MG 8778

Fehér-tej keverék, erről nem tudok nyilatkozni, mert nem szeretem." Ez elég könnyű, Kinder mikulás. Érdekes módon finomabb, mint a gyerekeim rudacskás Kinder csokijai." A Kinder verhetetlen!!" Ízre teljesen olyan, mint a Kinder csokoládé, amit egyébként imádok, szóval ez is belopta magát a szívembe. Mondjuk túl édes, ez eddig nem tűnt fel." Kinder, mi más?!" „Ez elég egyértelmű, hogy Kinder, csak éppen ajándék nincs benne. Frissnek tűnik, ezért jobb, mint a tojás verziója, de lehet, két hét múlva teljesen ugyanolyan lesz a kettő."

Ezüstérmes: Milka csokimikulás

Páran rájöttek, hogy ez Milka csokoládé, többen kedvelték, mint nem. A Milka már több csokisteszten bizonyított, és nem volt ez másként most sem – úgy tűnik, ezt az ízt magabiztosan azonosítjuk a finom tejcsokival. Hogy ez az évtizedes szocializáció eredménye vagy az objektív valóság, az nem tudjuk, de akármelyik is, ez lett az ezüstérmes. A második legdrágább csoki volt a teszten.

MG 8788

„Nyami, ez nagyon finom! Nem vagyok egy tejcsokis típus, de ez jöhet!" „Na, hát, ez a Milka, köszi. Egyszerűen imádom, ez van." „Kellemesen édes cucc, megvenném." „Ez olyan semmilyen, de nem rossz." „Ez Milka, ízről megismerem – legalábbis remélem. Totál más íze van, mint a többinek.” Klasszik semmilyen mikulás, nem szeretem gyereknek."

Aranyérmes: Lindt csokimikulás 

Aranyérmes lett a Lindt csokoládé, mondjuk az lett volna a furcsa, ha ez nem így alakul. Az ára elképesztően magas, de ha teheti, vegyen ilyet a gyereknek, mert legalább az eredmény igazolja az árazást. Ha pedig csak az érdekelné, hogy milyen íze van, elmondom: pontosan olyan, mint a kék csomagolású, klasszikus táblás Lindt-nek.
 
MG 8793
 
Nekem ez bejön, van egy olyan enyhe mellékíze, ami gyerekkorom nagyon barna színű kanalas, köhögés elleni orvosságára emlékeztet, amit imádtam." Úúú, ez nem az a hajszálvékony kis télapócska, amit általában árulnak, ez jó vastag csokimikulás – van benne anyag. Valószínűleg, emiatt is borzasztóan tömény, egy falattól eltelítődtem. Az íze teljesen olyan, mint a sima, kék csomagolású Lindt csokinak, ezt nem annyira kedvelem, inkább a mogyorós az, ami felizgat. Persze, azt nem mondanám, hogy vigyétek el előlem, mert rá sem bírok nézni!” „Ez nagyon jó, ahogy szétolvad a szádban, olyan mint a forrócsoki.” Ez valami Milka, Nestlé szintű cucc, a népnek jó."
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Lindt mikulás 1299 18557 25 Auchan
Milka mikulás 689 11483 24,5 Auchan
Kinder mikulás 809 7355 23,5 Auchan
After Eight mikulás 749 7490 23 Auchan
Nestlé mikulás 429 7800 21 Auchan
Kitkat mikulás 179 8950 18,5 Auchan
Heidi mikulás 769 10985 18 Auchan
Merci mikulás 1079 8991 15,5 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek