Spóroljon és legyen menő! Füzetborítók házilag

Mennyire menő volt úgy 1987 táján, amikor anyám hazajött a füzetcsomaggal - ugye mindenkinek megvan a piros négyzethálós, meg a kék vonalas? - és a keresztanyám által szerzett repülési térképekbe csomagoltam be nagy gonddal. Szépen kipakoltam a rendbetett asztalomra, ceruzák kihegyezve, új tolltartóban, minden csilivili. Az első hónap végéig.

Sajnos vagy szerencsére a  Waldorf iskolákban nem kell bekötni a füzeteket, így a gyerekemnél már kimaradtam az izgatott készülődésből, egészen addig, míg nem rá nem jöttem, a túlkompenzáló amerikai anyák mennyi energiát képesek beleölni a gyerek füzeteinek és könyveinek megszépítésébe.

Térképezzen!

Ma már mindenki az okostelefonon nézi a térképet, de szinte mindenkinek van otthon elfekvő papírtérképe. A legjobb amit tehet velük - ha nem tűzi ki a falra - ha becsomagolja velük a ded füzeteit.

Itt van egy egyszerű és lényegretőrő megoldás. Az eredeti amerikai cikkben említett mod podge ragasztó valójában dekupázsragasztó, de egyszerű papírragasztóval is jó eredményt érhet el. Ha még jobban óvná a térképet, esetleg színtelen öntapadós fóliával érdemes bevonni.

Fotó: alwaysrooney.com
Fotó: alwaysrooney.comalwaysrooney.com

De nem kell leragadni a térképeknél, bármilyen szép papír megteszi. Azt, hogy hogyan kell a legegyszerűbb füzetre szép és egyedi füzetborítót készíteni, az alábbi videóból lesheti meg. A videó angol nyelvű, de a 800000 feliratkozóval menőző Laur olyan szemléletesen készíti el a borítót, hogy angoltudás nélkül is mindenki érteni fogja.

Ombre hatás

Kicsit több munkát kíván a következő munka, a végeredmény viszont gyönyörű. Az ombre egyébként is nagy divat, mind öltözködésben, mind hajviseletben, most pedig már a füzeteken is megjelenik.

Fotó: damasklove.com
Fotó: damasklove.comdamasklove.com

Egy fehér, keményebb karton segítségével készíthetünk ombre hatású borítót. Nem kell hozzá más, csak némi papír és egy olyan kréta, melyre vizet hordva vízfesték hatásúvá alakul. Persze, kivitelezhető festékkel is, de úgy jóval macerásabb meló. A másik variáció, hogy zsírkrétával színez, és aztán a színátmenetes hatást egy popsitörlő segítségével éri el. Persze mindkét esetben érdemes a már említett védőfóliával rámenni a kész borítóra, mert egyébként megvan a rizikója, hogy minden más is színes lesz, ami a táskában a füzethez ér. Bővebb leírást itt talál, vagy a képre kattintva!

Textilezés

Egy szép maradék textil segítségével is lehet dekorálni a füzetet. Ehhez vagy dekupázsragasztót használunk, vagy kétoldalas, rávasalható ragasztót ( az USA-ban Heat'n'bond néven kapható, ha ez segít valakinek). Mindössze annyi anyag kell, amennyi a füzet nagysága + oldalanként kb 1 centiméter. Extra védelemként kerülhet rá felvasalható vinyl fólia is, melynek részletes használatát itt olvashatja el.  Kicsit olyan hatású lesz mint egy viaszosvászon teritő, viszont nem fog koszolódni.

Fotó: imperfectlybeautifulms.blogspot.hu
Fotó: imperfectlybeautifulms.blogspot.huimperfectlybeautifulms.blogspot.hu

Pipatisztítózás

A hobbiboltok rendszeres látogatói valószínűleg azonnal ráismernek, hogy "hisz ez a zseníliadrót!", de nem reprezentatív felmérésünk alapján ugyanezt megkaphatja jóval olcsóbban pipatisztító név alatt a dohánykellékesnél. A pipatisztító vicces kelléke a pipázásnak, ráadásul mindenféle dolgot lehet vele művelni, az eredeti funkciója mellett. 

Itt van mindjárt a füzetdekorálás a szép, színes borítókkal. A feladat végletesen egyszerű: egymás mellé kell ragasztani a tisztítókat egy erős ragasztóval, a végeket a lap tetején és alján behajtani, és a belső oldalra egy lapot ragasztani, hogy elfedje a drótvégeket.

Fotó: spoonful.com / FamilyFun Magazine
Fotó: spoonful.com / FamilyFun Magazinespoonful.com / FamilyFun Magazine

Letölthető szépségek

A Pinteresten minden van, így füzetborítók is. Ráadásul szinte mindegyik ingyen letölthető és kinyomtatható: tessék, millióféle verzió, csak választani kell.

Ugyanígy áll a helyzet a letölthető címkékkel, ebben a szettben minden van, füzetre, ceruzára, festkesdobozra való, ehhez csak olyan papírt kell tenni a nyomtatóba, aminek ragasztós a hátoldala. Itt vannak helyes állatos címkék, vonatos, pöttyös és csíkos variációk,Vattacukorhajú lánynál pedig cuki malacos verziókra lehet bukkani.

Fotó: vattacukorhajulany.blogspot.hu
Fotó: vattacukorhajulany.blogspot.huvattacukorhajulany.blogspot.hu

Haladóknak

Gyönyörű, bár kicsit melós a következő csomagolás, a végeredmény viszont megéri. Mindössze csomagolópapír, ragasztó és színes papírok kellennek hozzá, na meg vonalzó. Ennek ellenére nem olyan egyszerű a dolog, aki viszont egyedit készítene, az azonnal kezdjen bele.

Colorful-Book-Covers
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek