Húsvéti bonbon: tojáslikőrös trüffel

A húsvéti desszertek közül nem hiányozhatnak a tojáslikőrös finomságok! A vaníliával ízesített lágy fehér csokoládés belsőt ropogós mandulagrillázs veszi körül, igazi élmény beleharapni! Ezt a trüffelt nagyon egyszerű elkészíteni, remek ajándék lehet akár a locsolkodóknak is.

bonibon
Ötvös Zsuzsanna

Mondjuk mi teljesen megértjük, ha jószívűség helyett inkább gondosan elrejti az egészet, nem csak a locsolók, de még a család elől is, és egyedül falja fel az egészet. Csak aztán nem vállalunk felelősséget a derékbőségért.

Hozzávalók kb. 15-20 darabhoz:

Töltelék:

100 g fehér csokoládé
10 g habtejszín
30 g sűrű tojáslikőr
fél rúd vanília
1 tk. puha vaj
fél tk. akácméz

Bevonás:

70 g blansírozott mandula
60 g cukor
150 g fehér csokoládé

1. Először a fehér csokoládés tölteléket készítjük el. A habtejszínt, a mézet és a vaníliarúdból kikapart magokat forrásig melegítjük, majd félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Ekkor hozzákeverjük a tojáslikőrt. A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd négy-öt részletben fokozatosan hozzákeverjük a tejszínes tojáslikőrt. Az első egy-két adagnál a fehér csokoládé kicsit összeugrik, ekkor nem szabad megijedni, mire az utolsó adag tejszínes tojáslikőrt is hozzákeverjük, gyönyörű sima, egynemű lesz a masszánk.

Végül belekeverjük a puha vajat, és egy lezárható edénybe öntve hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a massza.

2. Elkészítjük a mandulagrillázst a hempergetéshez. A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd a karamellbe beleforgatjuk a mandulaszemeket. A karamellás mandulát sütőpapírral bélelt tálra öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt, aprítógépben vagy sodrófa segítségével morzsásra aprítjuk, majd légmentesen záró dobozba tesszük felhasználásig.

3. Ha a fehér csokoládés töltelék megszilárdult, teáskanállal egy-egy adagot veszünk ki belőle, és golyóvá formázzuk a kezünkkel. A kézmelegtől picit meglágyult golyókat sütőpapírral bélelt tányéron rövid időre ismét hűtőbe tesszük.

4. A fehér csokoládét a bevonáshoz apróra vágjuk. Kb. a háromnegyedét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a maradék csokoládét, amivel egy kicsit visszahűtjük – így temperáljuk a csokit.

5. Egy kis tálban előkészítjük az aprított mandulagrillázst. Fogunk egy golyót, azt megmártjuk először a temperált csokoládéban, majd meghempergetjük a mandulagrillázsban, végül sütőpapírral bélelt tálra ültetjük. Ezt megismételjük a többi golyóval is. Hagyjuk, hogy a csokoládébevonat szobahőmérsékleten megszilárduljon.

TojásTrüffel4
Ötvös Zsuzsanna

Akár ki is hagyhatjuk a trüffelek csokival bevonását. Ekkor nedves kézzel gyúrjuk át a golyókat, majd hempergessük meg a mandulagrillázsban. A csokoládébevonat nélkül viszont sokkal gyorsabban kiszáradnak a trüffelek, ez ellen úgy védekezhetünk, hogy minél gyorsabban megesszük őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek