Tudja, milyen a jó sonka és hol vegye?

Bár bőven ellátjuk önöket húsvéti receptekkel és tippekkel, azért ez az ünnep a legtöbb embernek egy dolgot jelent: a mértéktelen sonkaevést. Ezzel együtt a legnagyobb bosszúságot is pont a sonkák okozzák, főleg ha az asztalnál derül ki, hogy borzasztóan rosszul választottunk. Összegyűjtöttük, mik a jó sonka ismérvei, és megnéztük hol mennyire akciózták le őket.

Az alapok: mi a sonka?

A sonka mára gyűjtőfogalom lett, főleg húsvét tájékán, sőt olyan fogalom is él az emberek fejében, hogy húsvéti sonka, pedig nincs ilyen alcsoport. Úgyhogy nézzük mit mond róla az Élelmiszer Nagykönyv. 

Nyers sonkák

husszovetseg sajtoreggeli 2014 086
Magyar Hússzövetség

A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli, sertéscomb vagy lapocka, vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka, vagy vad hasonló testtájaiból pácolással előállított termékeket nevezhetjük sonkának. Tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik.

Hőkezelt sonkák

shutterstock 158297969
Shutterstock

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrös vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka; vagy vad hasonló testtájaiból; vagy baromfi mellből vagy combból előállított, sült, főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények.

Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

shutterstock 169031978
Shutterstock

Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább 15 mm-es egybefüggő, pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt, ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%.

És mit látunk mi ebből a boltban?

Mikor boltban vásárol, akkor hajlamos az ember ugyanúgy találomra választani, mint például a görögdinnye esetében. A sonkapult előtt is mindenki nézegeti, forgatja a terméket, próbálja kitalálni, milyen lehet a belseje, de legtöbben csak azt nézik, mi a zsír és a hús aránya, és hogy élénk, lehetőleg rózsaszínes legyen a színe. Holott egyik sem garantálja a jó sonkát, sőt könnyen zsákutcába juthat vele. Szintén az Élelmiszerkönyben szerepel, hogy milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljen egy sonka.

Nyers sonkák

Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös készítmény esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Ne legyen véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített .

Állomány: Ne legyen beszáradt, túl kemény. A termék ne legyen nyomás nélkül levet engedő.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. ĺzében, illatában a só és füstölt terméknél a füst érződik.

Hőkezelt sonkák

Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös készítmény esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Ne legyen véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített .

Állomány: Ne legyen beszáradt, túl kemény. A termék ne legyen nyomás nélkül levet engedő.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz.

Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

A termék tetszetős külső megjelenésű, jellegének megfelelő színű, illatú, állományú. Állománya ne legyen túl puha, túl kemény, gyengén főtt, vagy rágós. A csomagolt termék ne legyen sérült, szennyezett, vagy zsírkiválásos.

Mi legyen a csomagoláson feltüntetve?

A másik árulkodó jel a csomagolás, azon belül is a kötelezően feltüntetett elemek. Ha ez nincs rajta, netán elmosódott és olvashatatlan, akkor semmiképpen se vigye haza a kiszemelt sonkát.

Nyers sonkák

  • A testtájra utalni lehet.
  • Az előkészítés módjára a darabolt vagy kötözött szavak használatával utalni kell.
  • A csak szárítással készült termékeknél a füstölés hiányára utalni kell pl. nyers szárított, érlelt
  • sonka.
  • A vágóállat fajtáját a sertés kivételével jelölni kell.

Hőkezelt sonkák

  • A megnevezésük főtt vagy sült sonka.
  • A testtájra utalni lehet.
  • Az előkészítés módjára a darabolt vagy kötözött szavak használatával utalni kell.
  • A vágóállat fajtáját a sertés kivételével jelölni kell.

Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

  • A vágóállat fajtáját a sertés kivételével jelölni kell.
  • A megnevezésben a sonka szó használható csülökhús felhasználása esetén is.

Milyen a jó pácolás?

Ha pácolt sonkát vesz, akkor jól nézze meg, hogyan lett pácolva mert ez sem mindegy. A Magyar Hússzövetségtől megtudtuk, hogy pácolás szempontjából is vannak különbségek a sonkák között.

Hagyományos pácolás

A húst nitritet és konyhasót tartalmazó oldatba merítik , vagy a felületet bedörzsölik és pácérettségig érlelik, ami több hetet jelent.

Gyorspácolás

Nitritet, konyhasót és más anyagokat tartalmazó páclevet injektálnak a húsba. Ez a folyamat már csak napokig tart. Ezekre a darabokra jellemző a lékiválás a csomagban, sőt néha még az injektálás helyét is lehet látni szeletelés közben, ráadásul ezek általában puhábbak is. 

Érlelés

A fentiekkel szemben az érlelés 6 fokon történik és több hónapig tart, emiatt az előállítási költsége is magasabb lesz, viszont tovább is állnak el, mint a pácolt társaik.

A füstölés sem mindegy

A füstölt sonkák esetében sem mindegy, hogy hogyan történik a füstölés. Persze ezeket mind megtalálja a csomagoláson, de a Hússzövetség definíciója szerint ezek a típusok az alábbiak.

Hagyományos füstölés

Keményfa közvetlen elégetéséből származó füsttel történik.

Füstölés

A folyékony füstöt a termék felületére viszik (vagy belemerítik, permetezik esetleg porlasztják) majd rászárítják.

Füst ízesítés

A füstaromát a termékbe juttatják (bekeverik vagy beinjektálják)

De mi a helyzet a piaci sonkával?

Elnéztünk a piacra is, ahol szintén találkoztunk a jelölésekkel, és beszélgettünk kistermelővel is, akitől megkaptuk a sonkaválasztás legkézenfekvőbb kritériumát, amit kénytelenek leszünk szó szerint idézni: „Sonkát a jól bevált hentesétől kell venni. Ha nincs hentese, akkor attól, aki büszke a sonkájára. Ha a vevő azt kéri, vágja ketté, akkor kettévágja, ha megszaglászná, akkor megszagolhatja, és ami a legfontosabb: önként vág le bármelyik darabból kóstolót. Szerintem az én sonkám a legfinomabb és ezért büszkén mutogatom mindenkinek” – mondta, miközben minden nézelődőt agitált a kóstolásra. Ez persze egy hipermarket vagy bármilyen bolt esetében kicsit nehezebb kihívás, de a kókler kistermelők talán jól kiszűrhetőek vele.

Azt is megtudtuk, hogy milyen trükkök vannak, amiknek érdemes tudatában lenni vásárláskor: a kötözött sonkát például úgy csavarják fel, hogy csak a széle hús, így ha ránéz azt hiheti, ez egy szép darab – aztán otthon, mikor szétvágja, kiderül, hogy a közepe mócsing. Na, ezért kell gyanakodni ha nem szívesen vágja fel a hentes a sonkát. Azt a piacon is tudják, hogy a hiperekkel nehéz felvenni az árversenyt, csakhogy ők még a jövő héten és az után is szeretnének sokáig húst árulni - hisz a hentes bizalmi pozíció is -, és míg egy bolt foghatja a csalódást okozó sonkát a beszállítóra, ők nem kockáztatnák meg, hogy elveszítsék az ügyfeleiket.

Az akciók

Auchan

Az Auchan nagyon készül a húsvétra, nem csak az ételek és alapanyagok tekintetében, hanem a kiegészítőkben is erős. Ahogy sonkából is rengeteg fajtával találkozhat akciósan. A hagyományosan érlelt parasztlapocka 1299 forint kilóként, a szintén hagyományosan érlelt parasztsonka 1449 forintba kerül. Mindkettőt a Pápai Hús gyártja egyébként, ahogy a hagyományosan füstölt tarját is, amiből 1999 forintba kerül egy kiló, és ugyanennyibe kerül a Rexus csontozott parasztlapockája is. Az Auchan sajátmárkás füstölt sonkáját is kipróbálhatja, 2499 forintba kerül. A Bakonyhús terméke a Bakony Parasztlapocka 2199 forint. Ha valami különlegesebbre vágyik, akkor vehet 4499 forintért Hartai füstölt sertésdiót, 3399 forintért szintén Hartai törpesonkát, a Zimbo feketeerdei sonka pedig 2999 forintba kerül kilóként. Ha pedig nem a hagyományos sonkákért lelkesedik, akkor vehet eredeti pármai sonkát 6999 forintos kilókénti áron, esetleg serranót 4499 forintért. A Szatmári füstölt-főtt darabolt comb 1299 forintba kerül, de pulykasonkát vagy csemegekarajt is rakhat a locsolkodóknak szánt szendvicsekre, ezek is akciósak lesznek az Auchanban.

CBA

Az üzletlánc Príma vonalában a Pick uralja az akciókat a Békebeli vonallal, amiben a füstölt kötözött sonka és a füstölt lapocka kilója 1990 forint, míg a felezett füstölt tarja 2490 forintba kerül. Aki nem lakik Príma közelében, annak be kell érnie a Zimbo füstölt sonkával 2599 forintos áron, vagy a Centben vehet Új Palini füstölt, főtt, kötözött lapockát 899 forintért.

Interspar

Az Instersparban egyszerűen a húsimádók ünnepét tartják, ahol a Délhús füstölt frikandó sonkája 1799 forintba kerül, a füstölt hátsó csülök 899 forint, míg a hagyományosan érlelt és füstölt parasztsonka kilója 1690 forint. 1990 forintba kerül a Pick Békebeli füstölt lapockája , de akár mangold kolbásszal töltött sertéskarajt is vehet 1890 forintért, míg a Kométa kemencés sült prágai sonka 2990 forintba kerül. A csont nélküli füstölt első sonka 1590 forint, de akár csomagolva is vehet feketeerdei sonkát, amiből 299 forint lesz 10 deka.

Tesco

A Tesconál ezen a hétvégén szintén minden a húsvét körül forog, a sonkákon kívül természetesen az italok, de játékok és csokik is akciósak lesznek. A füstölt, főtt, kötözött lapockasonka 888 forintba kerül majd, a füstölt hátsó csülök pedig 790 forintért lesz kapható. A Surjányi füstölt kötözött sonka 1490 forintba kerül, a füstölt darabolt lapockájuk pedig 1249 forint. A Pápai Hús termékei közül a füstölt darabolt parasztsonka 2290 forint, a hagyományosan füstölt tarja 1890 forint, a hagyományos parasztsonka 2290 forintos kilókénti áron kapható. Vehet füstölt darabolt első sonkát is, ez 1790 forintba kerül. A Délhús termékei közül füstölt-főtt bajai lapockát vehet 1390 forintért. Ha a Pick márkát részesíti előnyben, akkor a frikandósonkát 2490 forintért, a füstölt lapockát 1990 forintért veheti meg, míg a füstölt tarja 2490 forintba kerül, a kötözött sonkájuk pedig 1990 forintos kilókénti áron vihető haza. Ha inkább pulykára vágyna, akkor a Gallicoop füstölt, főtt pulykacombját veheti meg 1199 forintért vagy Efef füstölt-főtt kötözött pulykacombsonkáját 1990 forintért. A csemegepultban parasztsonkát is vehet 1190 forintért vagy parasztlapockát 990 forintért. A füstölt, főtt kötözött lapockasonka 1349 forintos áron kapható, de füstölt bőrős darabolt combot is vehet 1699 forintért

Oszd meg másokkal is!
Mustra