Mindenféle kalácsok a sonka mellé

Kezdjük az expresszverzióval. Ha valaki saját, házi kalácsot készítene húsvétra, de még sosem állt neki kelt tésztát készíteni, dagasztani, keleszteni, vagy ez valamiért az ijesztő és kifürkészhetetlen konyhai bonyolultságok kategóriájába esik nála, annak ajánlom ezt a tulajdonképpen összekeverős, dagasztás nélküli verziót.

Várakozási idő itt is van, de a tészta összeállítása és elkészítése nem igényel semmilyen konyhai gyakorlatot, az elsőre kissé fura, nokedliszerű tészta tökéletes kalácsélményt ad – viszont lágyabb, mint a „normál” kalácstészta, ezért inkább formában süssük – ez lehet kerek is, 18-20 centi átmérőjű, vagy a 20 centis dobozforma.

2013. ápr 042
Piszke

A munkát az élesztő, az extra sütőpor és szódabikarbóna végzi el, ami ilyen kis mennyiségben is dolgozik, elvégzi gyorsan a második kelesztést, az ízeket pedig egyáltalán nem befolyásolja.

Még több kalácsrecept:

Aki a hagyományos, fonott, dagasztott kalácsra vágyna, annak ajánljuk a klasszikus fonott húsvéti kalácsot, vagy Limara legjellemzőbb hibákra is kitérő receptjét.

Ha pedig van kedvük hozzá, itt van egy videó, ami teljesen érthetően mutatja meg a hatos fonást - minél több ágból fonjuk a kalácsot, annál jobb lesz a héj-belseje arány.

Ha pedig a jó csokis kalácsbelső a vonzó, akkor süthetnek Hokkaidót is, ez egyébként kicsit kezdőbarátabb, mint a sima fonott kalács, így nem csak az édes reggelik híveinek ajánljuk, hanem azoknak is, akik nem túl rutinosak kelt tészták ügyében..

Expresszkalács, hozzávalók

32 dkg liszt + 3 dkg az összeállításhoz
6 dkg vaj
4 dkg cukor és egy csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
egy citrom lereszelt héja
fél csomag szárított élesztő (az 50 dkg liszthez való fele)
fél kk. sütőpor
fél kk. szódabikarbóna
(aki szereti: 5 dkg mazsola)

1. Egy kétliteres lábasban a tej felét, a vajat és a cukrot összemelegítjük, hogy elolvadjon a cukor is, majd hozzáadjuk a tej másik felét, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, így gyorsabban hűl langyosra.

2. Mikor langyos, beleszórjuk és elkeverjük az élesztőt. 10 perc után hozzákeverünk 25 dkg-ot a lisztből: sűrű nokedlitészta állagú lesz, a különbség, hogy (1 perc alatt) simára kell kidolgozni egy fakanállal. Egy órát kelni hagyjuk, közben egy 20 centis fém dobozformát sütőpapírral bélelünk.

3. A maradék 5 dkg lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral és a szódabikarónával, a liszttel szórt munkalapra borított lágy tésztába kézzel beledolgozzuk. Ekkor - közben mindig lisztezve, épp csak ne ragadjon -, 2-3 perc alatt ruganyossá gyúrjuk a tésztát.

4. A tészta kétharmadát a formába rakjuk, egy kanállal a közepén megnyomkodjuk. A maradék egyharmadot 3 részre osztjuk, megsodorjuk és összefonjuk, a kétharmadnyi tészta kanállal kialakított mélyedésébe tesszük.

5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, míg melegszik, kelhet a tészta 15 percet, ezután kb. 45 perc alatt, tűpróbázva készre sütjük, de a tetejét 20 perc után alufóliával lazán takarjuk. A tetejét cukros vízzel kenve fényesítjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek