Nagyon látványos desszertet készíthetünk húsvétra saját készítésű, ehető csokicsészékben tálalva. A csokicsészék készítéséhez semmilyen extra eszközre nincs szükségünk, csak egyszerű, a minimuffinokhoz vagy bonbonokhoz is használatos papírkapszlikra, és egy iskolai ecsetre.
A töltelék pedig a húsvétra való tekintettel vaníliás-tojáslikőrös fehércsokoládé-krém, de ha egyszerűsíteni szeretne, használja ehető likőröspohárnak a csokicsészéket, és kínálja benne a tojáslikőrt!
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Csokoládécsészék:
kb. 130 g étcsokoládé
15 db kisméretű bonbonkapszli
iskolai ecset
Tojáslikőrös csokoládékrém:
110 g fehér csokoládé
1 tk. akácméz
fél rúd vanília
30 g habtejszín
20 g tojáslikőr
1. A csokicsészékhez az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, majd a háromnegyedét megolvasztjuk, a maradékot pedig hozzákeverjük – így temperáljuk a csokoládét.
2. Ekkor fogunk egy papír bonbonkapszlit, belekanalazunk kb. két kávéskanálnyit az étcsokoládéból, majd forgatva, illetve a kanál hátával segítve eloszlatjuk a csokoládét a kapszliban. A felesleges csokoládét kirázzuk-kiöntjük belőle, majd egy tálra tesszük. Ugyanígy járunk el a többi kapszlival is. Ha készen vagyunk, a kicsokizott kapszlikat hűtőbe tesszük, míg a csokoládé megszilárdul.
3. Ekkor ecset segítségével még egyszer átkenjük belülről a csokiréteget vékonyan, hogy elég vastag legyen ahhoz a csoki, hogy a kapszlit biztonságosan eltávolíthassuk majd róla.
Ismét hűtőbe tesszük a kapszlikat, míg a második réteg is megszilárdul. A papírkapszlikat végül óvatosan lehámozzuk a csokicsészékről. A csokicsészéket akár előre is elkészíthetjük.
4. A töltelékhez a tejszínt a mézzel és a fél vaníliarúd kikapart magjaival forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apróra vágott fehér csokoládéra, és egyneművé keverjük. Ekkor hozzákeverjük a tojáslikőrt is. Hűtőben teljesen kihűtjük.
5. Ha kihűlt, a tölteléket elektromos habverővel kihabosítjuk, majd habzsák segítségével a csokicsészékbe töltjük. Csokidíszekkel vagy színes cukrokkal tetszőlegesen díszíthetjük.