Gyereknapi programok roskadásig

Gyerekes családokban minden nap gyereknap, de azért tudjuk, hogy ez a mondás a gyakorlatban nem teljesen igaz. Bár a hétvégéket igyekszünk a gyerek kedvére alakítani, de nem mindig sikerül a kedvükben járni, nem beszélve a hétköznapokról. Van azonban egy nap az évben, ami hivatalosan is a gyerekeké; május utolsó vasárnapja szóljon csak róluk! A budapesti rendezvényekből csemegézünk.

Ez csak néhány lehetőség a tengernyi programból, ha május 25-én ha eldobunk egy követ, biztos, hogy egy gyereknapi rendezvényen ér földet, de azért ezzel inkább ne kísérletezzünk.

Szinte minden játszóház készül valami extrával gyereknapra, mondjuk beférni valószínűleg nem lesz könnyű, és a Budapesti kerületek programajánlói között is érdemes nézelődni. Mindet nyilván nem tudjuk felsorolni, de kisebb-nagyobb szervezkedéssel szinte a város összes művelődési háza, kulturális központja és plázája készül a hétvégére.

Városliget

130526 1574w
Facebook / Városligeti Gyermeknap

A nagy hagyománnyal rendelkező városligeti gyereknap lehet az első állomás:, ezt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Budapest Főváros Önkormányzatával közösen már 1990 óta évente megrendezi. A kétnapos, ingyenes gyermeknapi hepeningen több színpad is lesz; fellép többek között Rutkai Bori és együttese, Gubás Gabi és a Szeleburdi Színház, a Kaláka együttes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola, a MÉZ együttes és a MintaPinty Zenekar.De lesz itt Nemzetek Utcája, Lovasterápia bemutató, a bátrabbaknak fogászati szűrés, a még bátrabb szülőnek véradás és a legkisebbeknek Babarét mindenféle fejlesztő játékkal. Persze a vásárosok sem maradhatnak ki a jóból, a szervezők ígérete szerint kedvező árú, különleges portékákkal várják a látogatókat.

Millenáris

Budapest egyik legnagyobb, programokat kínáló helye, a Millenáris is egy egész hétvégét szentel a gyerekeknek. A PlayKID Gyereknap változatos program- és zenei felhozatalával nagyszerű élményekkel gazdagíthatja a gyerekeket, több mint ötven programból lehet válogatni, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelőt. Itt is találkozhatunk a Kalákával, de a gyerekprogramok „nagyágyúja”, Halász Judit is koncertet ad 24-én, szombaton. Vasárnap a Bóbita színház, Gryllus Vilmos és Kovácsovics Fruzsina koncertjére pöröghetnek a kölykök. Itt azonban fizetnünk is kell az őrjöngésért; az egynapos jegy 1000 Ft, a kétnapos 1500 Ft, de 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Ferencváros

Némiképp trükkös módon szombaton rendezi gyereknapját a Ferencvárosi Művelődési Központ, a Cimbora maratonra keresztelt eseményen koncert, bábjáték, táncelőadás, mesesarok, lófuttatás, várépítés, Mátyás király óriáskirakó, aranydió-szedés, békakrikett, halászat, koronakészítés, babasarok. Közben egész nap Lego játszóház,ugrálóvár, pónilovaglás, lufihajtogatás, arcfestés, kézműves foglalkozás. A program ingyenes.

MÜPA

A Művészetek Palotája minden vasárnap várja a családokat a Cifra Palota elnevezésű, ingyenes programjával, és ez gyereknapon sem lesz másként. E jeles napon még nagyobb szabású rendezvénnyel készülnek; 10 órától 15 óráig kint és bent, fent és lent rengeteg színvonalas program, igényes játék és különleges foglalkozás vár ránk. A szabadtéri színpadon zenés programok, az Előcsarnok pódiumán és különböző pontjain mesék, interaktív előadások, játékok, kreatív és készségfejlesztő foglalkozások, művészetterapeuták, drámapedagógusok kalauzolnak művészet birodalmában.

Vasúttörténeti Park

A Vasúttörténeti Parkban is várják vasárnap a gyerekeket. A helyszín már önmagában nagy élményt nyújthat a (főleg fiú) gyerekeknek, de ezen a vasárnapon még ennél is többet kapunk. A vasúti színpadkocsin egész nap érdekes programok lesznek; 11 órától a Magyar Rádió Családi Koncert - Klasszikusoktól a Rockzenéig produkciója kap helyet, 15 órától a Kispárna zenekar a Picur Rádió közreműködésében szórakoztatja az egybegyűlteket. A sport is nagy hangsúlyt kap a rendezvényen, de a helyszínből adódó lehetőségeket is érdemes lesz kipróbálni; nagymozdonyon utazás, a hajtányozás, a kerti vasút, a lóvasút és a Csajka sínautó várja a vállalkozó kedvű gyerekeket. A belépő felnőtteknek 1400 Ft, gyerekeknek 600 Ft, de 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Gyermekvasút

gyermeknap-huvosvolgy
www.gyermekvasut.hu

Ha már a vonatos tematikánál tartunk, gyereknapot rendez a gyermekvasút is, nem csak vonatozni lehet, a Hűvösvölgyi állomásnál 10-től délután 5-ig zajlanak a programok, lesz kutyás bemutató, mazsorettcsoport, bűvész, koncertek, közlekedésileg fixált kiskorúaknak pedig tűzoltóautó- és BKV busz-bemutató, kerti vasút és hajtánypálya. A vonatok a nyári menetrend szerint közlekednek, de a várható nagyobb terhelés miatt mentesítő vonatokat is indítanak.

Holdudvar, Margit Sziget

És ha már érdekes helyszíneknél tartunk; a Margitszigeten a Holdudvarban is agyerekeknek szentelik a vasárnapot a „Hív a Duna” szervezésében. Kötetlen, Duna témájú oktató játékokkal készülnek, és a menün szerepel a Duna kvíz, a vizakirakó, az állatos torna, és Jaskó Bálint előadja az Egy Vízcsepp élete c. egyszemélyes darabját. Kézműves és egyéb foglalkozások is lesznek, úgyhogy nem fog unatkozni senki sem. A belépés ingyenes.

Népsziget, vizi majális

004379623 evezovel pici.jpg.jpg big
Facebook / Vizimajális

Az evezős sportok iránt érdeklődő családokat célozza elsősorban a Budapest Evezős Egyesület vízi majálisa, de nem csak családi sportversenyek lesznek, hanem bábelőadás, artistabemutató, koncert és ha mégis vízre szállnának, versenyen kívül is kipróbálhatják a különféle vízi járműveket, többek között a túrakenut, kajakot vagy éppen a sárkányhajót. Ez a rendezvény is ingyenes.

Bóbita az Alleeban

A Bóbita magazin is megszervezi saját gyereknapját 25-én, melynek helyszínéül az Allee Bevásárlóközpontot választották. Ide is ingyen mehetünk, a programok között szerepel az Eszter-lánc mesezenekar, az Apacuka együttes és a Talamba ütősegyüttes koncertje, Boldog Péter pedig a bűvészkedik. Természetesen az arcfestés és a kézműves foglalkozások sem maradhatnak ki a programból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek