A gyereknapot kinevezhetnénk a nemzetközi fogmosás-mentes világnapnak is, hiszen ismeretségi körömben – kiskori énemet is beleszámolva – a gyerekek a legritkább esetben szeretik a napi higiénés rutin eme epizódját. Gyereknapon meg ugye mindent lehet, amivel a gyerek kedvében járhatunk. Emlékszem, akkoriban anyukámmal végeztettem a „piszkos melót” akut kézfájdalomra hivatkozva, de voltak más ötletek is.
És most öt receptben elmeséljük, miért is ajánlatos az alapos fogmosás; igen, ezek az édességek nem a legegészségesebbek a gyerek számára, de a gyereknap pont nem a tönkölykalács meg a puffasztott amaránt ünnepe. Ha ráadásul házilag gyártjuk le ezeket, valamennyire ki tudjuk védeni a legkárosabb nagyüzemi adalékanyagokat és vegyületeket, amivel telenyomják a bolti nassokat.
1. Pillecukor
A pillecukor igazán Amerikában örvend a legnagyobb népszerűségnek, ott még a kakaóba is tesznek, de persze a magyar gyerekek sem vetik meg. Nincs mit szépíteni rajta, cukor és zselatin, de hát ez egy ilyen műfaj - gyereknapon még ez is belefér...
A piros ételfestéket kiválthatjuk szederbefőtt levével vagy áfonyalével is, ekkor a víz mennyiségét arányosan csökkentjük.
A hozzávalók:
15 dkg cukor,
1 ek. méz,
8 g zselatin,
80 ml víz (50 ml + 3 ek),
1 csipet só,
2 csepp ételfesték (opcionális).
A hempergetéshez:
1 ek porcukor,
1 evőkanál étkezési keményítő.
1. A cukrot 50 ml vízzel és a mézzel felforralom, és lassú tűzön még 3-4 percig főzöm.
2. Közben a zselatinport feloldom a 3 ek. vízzel egy magas falú edényben.
3. A forró szirupból egy keveset a zselatinhoz adok, és habverővel elkeverem. Majd jön hozzá a többi szirup, és ha színeset szeretnék, akkor a színezék is. Lassú fokozaton kezdem keverni a habverővel kb. 6-8 percig. Ezután 1-2 percig maximumra kapcsolok. A kapott massza kifehéredik, és nyúlós, ragacsos lesz.
4. Közben egy műanyag dobozba vágok két szilikonos sütőpapírt. Az egyiket az aljára teszem, az elkészült szirupot beleöntöm, és rárakom a másik sütőpapírt. 3-4 órára hűtőbe rakom.
5. A keményítőt és a porcukrot összekeverem, és a már megdermedt és feldarabolt pillecukrot megforgatom benne.
2. Tejkaramella
Másik nagy kedvenc a tejkaramella, amit szintén elkészíthetünk házilag, és csak három összetevő kell hozzá;
25 dkg kristálycukor,
fél liter tej
4 dkg vaj.
1. A cukrot és a tejet elkezdem lassú tűzön főzni egy lábasban, ritkán megkeverem. Forrástól viszont nem állok le a keveréssel, nehogy odaégjen. Ha már látszik a keveréseknél az edény alja, leveszem a tűzről.
2. Beleteszem a hideg vajat, és továbbkeverem, amíg az összes vajat fel nem veszi a massza.
3.Utána szilikonos sütőpapírra borítom, elegyengetem, majd ha kihűlt, feldarabolom. Kicsit sokáig kell a tűzhely mellett állni, (kb.45 perc), de az eredmény megéri!
3. Gumicukor
A harmadik nagy ellenség a gyerekek fogára illetve egész szervezetére nézve a gumicukor, ami tuti kőolaj-származékból készül. De nem az otthoni! Kell hozzá:
fél liter szűrt gyümölcslé (pl. alma, meggy, ribizli, körte, ananász) és
25 g porzselatin
1. A gyümölcslevet felteszem egy lábasban melegedni, majd mikor már langyos, hozzáadom a zselatint. Innentől már folyamatosan keverem, és időnként lehabozom egy kanállal.
2. Ha felforrt, még egyszer leszedem a habját, majd egy műanyag tálkába öntöm, és 3-4 órára hűtőbe teszem.
3. A megdermedt zselét sütőpapírra borítom, és kisebb kiszúró-formákkal gumicukrokat gyártok belőle.
4. Dunakavics
A dunakavics kontra francia drazsé párharcból a legtöbbször az előbbi szokott kijönni győztesen, így most egy házi dunakavics receptet is megosztunk.
A hozzávalók:
200 gr cukor,
140 gr víz,
pár csepp vízben oldódó ételfesték és
200 gr földimogyoró (sós verzióban még különlegesebb az eredmény).
1. A cukrot és a vizet egy lábasban melegíteni kezdem, majd hozzáadom az ételfestéket. A szirupot maghőmérővel mérve 116 fokig melegítem.
2. Ekkor leveszem a tűzről, és beleöntöm a mogyorót, és addig keverem, míg a cukorszirup kikristályosodik a mogyorók körül, és elválnak egymástól.
3.Ekkor visszateszem a tűzhelyre, és pár percig folyamatosan kavargatva tovább melegítem. A végén sütőpapírra terítem szét őket, és hagyom teljesen kihűlni.
5. Citromfagyi!
És a végére az elmaradhatatlan nyári kellék, a fagyi! Fagyigép nélkül is készíthetjük, ekkor nem lesz olyan krémes állaga, de ha egy kicsit többet foglalkozunk vele, akkor igazán finom desszertet kaphatunk, ami a gyerek nagy kedvence lehet nyáron. És a mienk is. A gyümölcsös verzióhoz csak a kiválasztott gyümölcs, cukor, víz és egy kis menta kell. Citromfagyihoz
3 szem kezeletlen citrom,
22 dkg cukor,
5 dl víz és
10-15 levél menta szükséges.
1. A citromot megmosom, héját lereszelem, a levét kifacsarom, majd elkeverem a vízzel és a cukorral, aztán addig kevergetem, amíg a cukor teljesen elolvad.
2. A mentaleveleket felaprítom és hozzáadom.
3. Egy lapos edénybe öntöm, és fagyasztóba teszem, óránként átkeverem, még jobb, ha turmixolom.
Ezekkel a receptekkel a mesebeli okos lánnyá válhatunk, hiszen adunk is a gyereknek édességet, de mégsem a legegészségtelenebb, bolti zacskós „szemetet”, hanem egy jóval gyerekbarátabb verziót. És lehet csinálni együtt is, így akár egy jó kis családi gyereknapi programmá is válhat az édesség-főzőcske.