Ha kulturálódna kicsit az osztrákoknál

Túllépve Bécsen, Muchán, a szecesszión és az impresszionistákon, bőven találni még izgalmas kiállításokat Ausztriában.

Például Otto Mühl munkásságát, aki a hetvenes évek végén alakította meg a Bécsi Akcionisták kommunát (Aktions Analytische Kommune), mely előbb Bécsben, később Friedrichshofban működött. Koncepciójuk szerint a szerelem szabad, a magántulajdon nem létezik, a művészi nevelés viszont kötelező. Legriasztóbb ötlete a gyerektermelés volt, mellyel egy új embertipust akart megalkotni. A megszületett gyereket rögtön elvették a szüleitől, mert az volt a véleménye, hogy a kötődés nem hagyja az alkotó szellemet szárnyalni, ezért inkább megszüntette a kötődést mint olyat. Mühlt 1991-ben fiatalkorúak veszélyeztetése és szexuális zaklatása miatt ítélték el, 7 évet kapott. A Mühl-gyerekekről film is készült, A kommuna gyermekei címmel.

a kommuna gyermekei
vimeo / Sandra Merseburger

Amitől ez érdekes, egyrészt, hogy máig látogatható Friedrichshof, bár mára már egy barátságos falucska lett belőle, melyben pszichiátriai betegek rehabilitációjától a bio kertművelésig és a szociális bérlakásokig sok minden található. A Budapesttől mindössze 180 km-re található gazdaság magában is izgalmas, hát még ha hozzávesszük, hogy április 27-én nyílik meg az Amerikában élő magyar művész, Rita Ackermann kiállítása, Meditation on Violence címmel. A kiállítás szeptemberig lesz nyitva. 

1939542 657201404316963 1208821760 o
Facebook / Hauser & Wirth

Az Albertinába azoknak lesz érdemes elnézniük, akik szeretik a történelmet. A március óta nyitvatartó kiállításon több mint 100 mesterművet mutatnak be Boschtól Brueghelig, és persze néhány Dürert is, köztük a múzeum szíve csücskét, a Mezei nyulat. A kiállítás június végéig tart nyitva.

Vissza a jövőbe - Tiepolótól Warholig címmel nyílt kiállítás a kremsi Kunsthalléban. Bernd és Verena Klüse magángyüjteményéből 250 rajzot állítanak ki, a XVI.-XXI. századig. A lista elején Parmigianino vagy Giovanni Battista Tiepolo, Anthonis van Dyck és Jean-Honoré Fragonard áll, majd jönnek sorba a francia és német művészek, Caspar David Friedrich, Philipp Otto Runge és Carl Gustav Carus, valamint Eugène Delacroix, Théodore Géricault és Victor-Marie Hugo. Találkozhatunk Paul Cézanne, Henri Matisse, Constantin Brâncusi, és Alberto Giacometti munkáival, illetve az 1945 utáni kortásakkal, Joseph Beuys, Blinky Palermo, és Andy Warhol képeit lehet megcsodálni. Megtekinthető június 29-ig.

Andy Warhol önarcképe
Andy Warhol önarcképeSteiner Kristóf / Dívány

Bécsben, a Zsidó múzeumban Amy Winehouse családjának történetét mesélik el egy kiállítás keretében. A család 1890-ben vándorolt ki Fehéroroszországból, hogy Londonban telepedjenek le. A kiállításon Winehouse több személyes tárgya mellett megláthatjuk, mint jelentett a fiatalon elhunyt énekesnő számára a zsidósága, és hogyan élte azt meg. Nyitva augusztus 20-ig.

14015031 wulz
Agentur Wulz Services / PID © PID/W. Schaub-Walzer

Ana Mendieta New Yorkban élt kubai művésznő munkáit lehet megnézni a salzburgi Modern Művészetek múzeumában. A 36 évesen elhunyt művész Traces című kiállítása egészen júliusig látható.

96843927
Franco Origlia / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek