Puha isler házi lekvárral, mandulával

Imádjuk az islert. Nem, nem a bolti förmedvényt, ami száraz, néha penészes is, és valami rettenetes bevonó masszával van áthúzva. Szóval nem ezt szeretjük, hanem a puha, szaftos, lekváros, igazi csokis süteményeket, amik elolvadnak az ember szájában. Én kevésbé szeretem az óriási példányokat, inkább a közepesekre, vagy egészen picikékre esküszöm. 

Az osztrák eredetű süteményhez rengeteg receptet találunk a neten, az enyém egy egyszerű linzertészta, mandulával megbolondítva, házi málnalekvárral és roppanós étcsokoládéval. Édesanyám dióval készíti és baracklekvárral tölti, az is nagyon tuti. Gyerekkorunkban csak néhány darab érte meg a csokizást, a többit mindig ellopkodtuk. Nemrég próbáltam egy pisztáciás változatot, az is elképesztően finom.

unnamed (1)
Katuci

Hozzávalók (20-25 darab 5 cm-es kekszhez):

20 dkg liszt

10 dkg őrölt mandula vagy dió (ha nincs otthon, lehet helyette liszt)

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

egy darabka vanília (elhagyható)

20 dkg sűrű lekvár (az én kedvencem málnalekvárral készül)

25 dkg étcsokoládé

  1. Késes aprítóban vagy az ujjbegyeinkkel összedolgozzuk a hideg, felkockázott vajat, a lisztet, az őrölt mandulát / diót, a porcukrot és a vaníliamagokat. Ha összeállt a tészta, műanyag fóliába csomagoljuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, 4 mm vastagságúra kinyújtjuk. Lisztezett pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, 160 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  3. A kekszeket a tepsin hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leemeljük őket, és két korong közé teszünk egy teáskanál lekvárt. Néhány órán át pihentetjük a süteményt.
  4. A csokoládét felaprítjuk, a háromnegyed részét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz keverjük a maradék csokoládét, addig keverjük, míg az összes elolvad benne. Ekkor óvatosan megmártjuk benne a korongokat, sütőpapírra tesszük, megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával.
Oszd meg másokkal is!
Mustra