no

Vigyázat, indul a tetűszezon!

Itt az ősz, és a különböző iskolai és ovis levelezőlistákon feltűnnek az első tetves témájú üzenetek, amiket hamarosan intenzív eszmecsere követ arról, kinek mi vált be, mi nem vált be. A fejtetű annak ellenére meglehetősen cikinek érzett jelenség, hogy a védőnők, orvosok nem győzik hangoztatni, hogy a tetvesség demokratikus, nem válogat az áldozatok között.

shutterstock 69235237
Shutterstock

A tetű vérszívó állatka, három fajtája van, a fej-, a ruha- és a lapostetű, számunkra a legelső válfaja érdekes, az szokott felbukkanni iskolákban, ovikban. Ugrani, repülni nem tud, viszont gyorsan mászik és ügyesen kapaszkodik, a koszos és a tiszta hajat egyaránt szereti. Ahhoz, hogy egyik emberről a másikra menjen, elég neki, ha néhány pillanatra összehajlanak a fejek, de akár széktámlák, ruhák, törülközők, ágyneműk és kihullott hajszálak segítségével is könnyen talál magának új lakhelyet.

Jó hír, hogy a hajtetű betegségeket nem hordoz.

Hogyan vehetjük észre?

1. Megpillantjuk. Ennek esélye eleinte nem túl nagy, a tetű ügyesen alkalmazkodik a hajszínhez, és kerüli a fényt, mivel gyorsan mozog, hamar el is bújik. Szabad szemmel általában csak akkor látható, ha már nagyon sokan vannak, és/vagy telerakták a fejet a petéikkel, amit serkének hívnak.

2. A tünetek révén. Leggyakrabban ez történik, jellemző az erős viszketés és a fejbőrön felbukkanó kiütésszerű, vörös foltok.

A fejtetű eleinte a tarkón és a fülek mögötti területen szeret tanyázni, így ha gyanakszunk, érdemes erős fény mellett, akár nagyítóval ezeket a területeket vizslatni.

Hogy néz ki?

A tetű maga picike, szezámmag méretű szürkés színű állat, a serke pedig egészen apró (kb 1 mm-es), szürkés színű, ovális, a hajhoz a tőhöz közel nagyon erősen tapadó, kemény, cementszerű képződmény. A korpától egyrészt a színe különbözteti meg, másrészt az, hogy igen nehezen húzható le a hajszálról.

headlice
Stanford University

Kezelés

A kezelés fontos momentuma, hogy a haj lekezelése mellett azokat a tárgyakat is fertőtleníteni kell, ahol a tetű megbújhat, fésű, ágynemű, sapka. Ráadásul figyelni kell arra is, honnan jöhetett, és megkaphatta-e más is, például közeli családtagok, így elkerülhető az, hogy ide-oda adogassuk őket egymásnak a családban. A patikákban többféle megelőző készítmény is kapható, így ha valakinek a környezetében felbukkan a fejtetű, érdemes lehet ezeket bevetni.

Mivel a serkékből körülbelül egy hét alatt lesz tetű, a kezelés nem egyszeri, azt egymás után többször is el kell végezni.

A kezelésre vannak patikai szerek - különféle oldatok, sprayk, samponok, ezeket a szupersűrű-fogú serkefésűvel kell kiegészíteni.

A Mayo Klinika fotóján bekarikázták a serkéket
A Mayo Klinika fotóján bekarikázták a serkéketMayo Clinic

A kezelések során alaposan oda kell figyelni a serkékre is, ha máshogy nem megy, egyesével, kézzel kell lehúzogatni őket a hajról. Azt, hogy egy serke él vagy sem, úgy állapíthatjuk meg, ha a körmök között szétnyomjuk, az élő serke pattanó hangot ad.

A bőrgyógyászok, patikusok arra szokták felhívni a figyelmet, hogy a patikai szerek használata során nagyon alaposnak kell lenni, mivel a "hatástalanság" mögött legtöbbször a nem megfelelő alkalmazás áll. Fontos, hogy a hajat teljesen, mindenhol bevonja a készítmény, és a hatóidőt is gondosan be kell tartani. A túl rövid kezelés nem hatásos, ahogy az sem, ha egy kósza tinccsel akár csak egyetlen állatka is kimarad a kezelésből.

A házipraktikák

Arra is kíváncsiak voltunk, mint mond a bőrgyógyász azokról a házi módszerekről, amelyeket anyukák ajánlgatnak egymásnak. Mitagadás, sokkal vonzóbb alternatíva egy házilag, olajból és illatos illóolajokból kikevert készítménnyel kenegetni a gyerek fejét, mint a különféle vegyszerekkel.

Ilyen például az, amit az "Aromaterápia nőknek" című könyvből ajánlanak egymásnak az anyukák. Eszerint  100 ml növényi olajban kell elkeverni 25 csepp rozmaringolajat, 12 csepp eukaliptuszolajat, 13 csepp gerániumolajat és 25 csepp levendulaolajat. A népi bölcsesség szerint ezt kell 3 naponta legalább 1-2 órán keresztül egy nejlonsapkával+úszósapkával légmentesítve a gyerek haján hagyni.

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus erre a következőket mondta nekünk: "Nem javaslom a leírt módszer alkalmazását. Egyrészt, mert a hatékonysága nem garantálható, illetve azért sem, mert az illóolajok erős allergének. Attól, hogy valami természetes - csakúgy, mint a natúrkozmetikumok esetében - még egyáltalán nem jelenti azt, hogy allergénmentes is. A fejbőrön keresztül a hatóanyagok kiválóan felszívódnak, különösen az érzékeny gyermek fejbőr esetében. Ha nem is alakul ki rögtön allergiás reakció a különböző illóolajokkal szemben, de a hosszadalmas kezeléssel a gyermeket szenzibilizáljuk, érzékennyé tehetjük, egy későbbi allergia kialakulását segítjük elő valamelyik összetevővel szemben.

Kísérletezés helyett gyógyszertárakban kapható, kipróbált, tanulmányokkal igazolhatóan eredményes készítményeket javaslok, melyeken a pontos adagolás is fel van tüntetve, biztonsággal alkalmazhatóak. Szükség esetén a kezelés megismételhető, illetve ez javasolt is, mivel az első alkalommal a serkéket még nem pusztítja el."

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek