Sírva vigadunk: a hagymaleves

A szívmelengető őszi levesek sora könnyes szemmel folytatódik. Nem hinném, hogy létezik olyan módszer, ami segítene a patakokban a vágódeszkára ömlő könnyfolyamon. Én nagyra nyitom az ablakot, nem veszek levegőt szeletelés közben, de ez sem elég, legfeljebb olyan lila lesz a fejem, mint a hagyma. De a lényeg, a könnycsatornáink kitisztítása után már csak türelemre lesz szükségünk, amíg kellőképpen megpárolódig a hagyma, ám szerencsére nem kell folyton ott állni mellette. Készítsék a levest minél többféle hagymából, nem fogják megbánni! Sírás ellen pedig, ha nincsen kontaktlencséjük, de van robotgépük, vessék be azt a szeleteléshez.

hagymaleves1
Katuci

Hagymaleves hozzávalók:

1 nagy szál póréhagyma
4-6 nagy fej hagyma vegyesen (bármilyen lehet, pl. lila, vörös, fehér, sonka)
6-7 gerezd fokhagyma
1 liter zöldség vagy csirke alaplé
1 dl tejszín
2 ek. olívaolaj
3 ek. vaj
só, bors

Tálaláshoz: sajtos pirítós

Elkészítés:

1. A megtisztított hagymákat félkarikákra vágjuk, a fokhagymákat felszeleteljük.

2. A vajat az olajjal együtt felhevítjük, több részletben hozzáadjuk a hagymákat, néhány percig sütögetjük. Az edényt lefedjük, és alacsony lángon 30-40 percig pároljuk a hagymát. Közben néha keverjük át, de nem fog leégni.

3. Vegyük le a fedőt, tekerjük feljebb a lángot. Sűrűbben kevergetve sütögessük még, párologtassuk el a levét, közben sózzuk, borsozzuk.

4. Ha elfőtt a leve, öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, vegyük ismét vissza a lángot. Lefedve újabb 10-15 percig főzzük a levest.

5. Az utolsó percben keverjük el benne a tejszínt, forraljuk fel, vegyük le a tűzről.

Forrón, sajtos pirítóssal tálaljuk.

hagymaleves2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra