Legjobb helyek a Mátrában

Egy internetes felmérés   szerint 2013-ban a Mátra nyerte az év kirándulóhelye címet, mi pedig ezen felbuzdulva megosztunk néhány helyet, hogy aki kedvet kapott, merre mehet túrázni az őszi erdőben, vagy miket nézhet meg a környéken. Ne aggódjon, gondoltunk azokra is, akik nem rajonganak a hegymászásért.

A Mátra az Északi-Középhegység tagja, a Cserhát és a Bükk között terül el, mintegy 900 négyzetkilométeren. A vulkanikus eredetű hegységben található Magyarország legmagasabb pontja, a Kékes is. Folyamatos fejlődése miatt már nem csak a túrázók kedvelt célpontja, de télen közkedvelt síelőhely is, valamint egyre több wellness hotel nyújt kikapcsolódási lehetőséget azoknak, akik csak a tiszta levegőre, csendre és természetre vágynak. Budapestről egyszerűen és gyorsan megközelíthető, akár busszal is közvetlen járatokkal lehet eljutni.

Gyöngyös

A fővároshoz a legközelebb fekvő mátraaljai város. Az Orczy-kastélyban helyet kapó Mátra Múzeumban mindent megtudhat a környék történetéről, ősleleteiről és ásványtanáról, sőt a természettudományi kiállítás keretein belül ismerheti meg a környék változatos élővilágát, sőt messzebb tájakra is elkalandozhatnak a látogatók. A múzeum egyik legismertebb és egyben legnagyobb különlegessége  az országban egyetlen, teljes egészében előkerült mamutcsontváza, ami ráadásul “bébi” méret, mégis hatalmas. De ha Gyöngyösön jár, és élővilágról, valamint hatalmas állatokról van szó, akkor érdemes meglátogatnia az Állatkertet, ahol nemrég születtek kis oroszlánok, akik hamarosan egy kiadós dögönyözés erejéig várják a látogatókat.

orczykastely baribari
Baribari / Indafotó

Mátrafüred

Aki már inkább természetközeli élményekre vágyik, választhatja Mátrafüredet, ami a környék egy turisztikai központja, és számos túraútvonal kiindulópontja. Kellemes kíméletes túrával érhető el az 1900-ban épült Kozmári-kilátó, ahonnan Gyöngyös és a Mátraalja remekül belátható. Mátrafüred másik kilátója a Muzsla, ami már kicsit edzettebbeknek való, de panorámája tényleg pazar.  Aki Mátrafüreden jár látogasson el egy szintén kellemes séta keretein belül a Máriacskához, ami tulajdonképpen 300 éves zarándokhely az erdő közepén.  Gyöngyösről erdei vasúttal is megközelíthető, sőt ha előzetesen utánanéz, lehetősége van klasszikus gőzmozdonyos kalandokat is átélni. 

mariacska fairyheart
Fairyheart / Indafotó

Kilátó túra

Kilátó túra

Akik szeretik a kilátókat, azoknak ajánljuk a következő túravonalat, amiből a csúcsot, vagyis a Kékes TV-toronyt kihagytuk, de aki bevállalós és bírja a strapát, az hozzáteheti, a többiek pedig autóval vagy busszal is megközelíthetik. Nos, Mátrafüredről indulva, azonnal a Muzsla kilátóba kell felkapaszkodni, ami kihívás ugyan, de a kezdők számára is kibírható. A sárga jelzésen haladva jut el az Rákóczi-forrásig, aminek vizét nyugodtan megkóstolhatja. Majd mielőtt a sárga + jelzésen elér Sástóig, egy lépcsősort lát, ami a kalandparkba vezet. Ha kedve támad bobozni, vagy függőhídon végigmenni, akkor látogasson el, ha nem akkor irány a Sástó, ahol szintén szétnézhet a kilátóban, esetleg csónakázhat is egyet a tóban. Ha szeretné megetetni a kacsákat, akkor viszont készüljön nekik is elemózsiával. Sástóról már lefelé a sárga háromszög jelzésen ér vissza Mátrafüredre, ahol pedig a Kozmári-kilátóból gyönyörködhet a panorámában.

Sástó

Magyarország egyik legmagasabban fekvő természetes tava kiváló csónakázásra, sőt télen ha elég vastag a jég, a helyiek kedvelt korcsolyázó helye. Bár aki néhány éve járt a Sástónál, még elég vadregényes tájat láthatott, azonban szerencsére a közelmúltban szépen helyrehozták a környezetet, és tényleg kiváló túrahelyszín lett. Nem messze található az Adrenalin Park , ahol bobozhat, kipróbálhatja a függőhidat, falat mászhat, a gyerekek pedig játszóházban őrjönghetnek, ha a természet nem fáradnak ki eléggé a természetben.

sasto morchella
Morchella / Indafotó

Kékestető

Az ország legmagasabb pontja itt található, ami 1014 méterével világviszonylatban nem túl magas, de azért a klíma, a tiszta levegő, és a nyugodt környezet miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. És igen, tudjuk, hogy a csúcsot jelképező kőnél úgy tűnhet, mintha lenne magasabb pont, de ne akadjon fent a részleteken. Jó idő esetén a TV-toronyból akár Szlovákiáig is elláthat, rossz időben, vagy ha nagyon fél a magasságtól, akkor menjen a panoráma bár részbe, ahol a minipalack gyűjteményt is megcsodálhatja, ha a kilátás egyáltalán nem érdekli. A bátrabbak, edzettebbek, akik szeretnek biciklizni, és azt hiszik bírják a tempót, azok menjenek olyankor, amikor próbára tehetik állóképességüket és tüdejüket szervezett bicikliverseny keretében is akár a Gyöngyös-Kékestető szakaszon.

kekesteto siva45
Siva45 / Indafotó

Túra lefelé

Jó hír azoknak, akik szeretnek kirándulni, de közben a tüdejüket nem akarják kiköpni: Kékesről csak lefelé lehet túrázni. A kék + túraútvonalon akár egészen Mátrafüredig le lehet jönni, miközben a Jávoros forrást, kis kitérővel a Remete-barlangot, valamint a Benevár romjait is meg lehet nézni.

Parád és az Ilona-Völgy

Parád nem csak a kocsimúzeumról híres, de ásványvíz gyűjteményük is van, amiben 21 ország nagyjából 600 fajta ásványvize található. De legtöbben Parádot a gyógyvízről ismerik. Az egyik típusa a savanyúvíz vagyis a csevice, ami vulkáni működés utóhatásaként keletkezik, és kénes vegyületeket tartalmaz. A másik pedig a sósvíz, vagyis a timsós fürdővíz. Ha mindez nem nyűgözi le, akkor a Mátra legnagyobb vízesése, az Ilona-völgyi vízesést ajánljuk, ami főleg csapadékosabb idő után gyönyörű. A mintegy 10 méter magas vízesést a 6.5 kilométer hosszú tanösvény végigjárása során is megnézheti.

ilonavolgy marcipan74
Marcipan74 / Indafotó

Lajosháza-Szalajkaház

Gyöngyössolymostól nem messze, erdei úton is megközelíthető Lajosháza, ahonnan szintén elkezdheti a túrát a Mátra különböző pontjaira. De a legkalandosabb és legszebb útvonalat akkor élvezheti, ha Gyöngyösről erdei vasúttal érkezik,  ami már egészen a pihenőhelyekkel kialakított Szalajkaházig közlekedik keresztül az erdőn, a patak mellett. Innen a legegyszerűbben Mátraházára, vagy Sástóra juthatnak el.

egererdo hu
Egererdo.hu

Sirok

Szintén rengeteg kedvelt túra kiindulópontja Sirok, mégis a legtöbben a várról ismerik. Sirok története egy szomorú mondához kapcsolódik, mégse szegje ez senki kedvét, és nézze meg a Tarna-völgyi települést. Akik szeretnek sokat túrázni, és bírják is a tempót, azok Sirokról indulva megcsinálhatják valamelyik közkedvelt teljesítménytúrát.

sirok anne19
Anne19 / Indafotó

Túrák haladóknak, leginkább profiknak

A Mátrában a Hanák Kolos turistaegyesület szervez teljesítménytúrákat, de az útvonalak jó ötletet adnak azoknak is, akik nem feltétlen teljesítménytúra keretein belül szeretnének barangolni, hanem csak önmaguk szórakoztatására. Az egyik népszerű útvonal a Mátrabérc vonala, ami kimondottan edzettebbeknek ajánlatos a maga 56 kilométerével és 2742 méteres szintemelkedésével. A Hanák Kolos túra már a középhaladóknak is vállalható, 36 kilométer hosszú, a szintemelkedés pedig 1291 méter. Ennél a teljesítménytúrán egy rövidebb táv van, a Muzsla útvonal, ami alatt 26 kilométert értünk, és 843 méter szintemelkedést. Sőt az igazán elszántak a Téli Mátra túrán is megnézhetik hogyan küzdik le az elemeket, és a hideget. Ezt általában januárban szokták tartani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra