Így viselje az ősz leghülyébb cipőtrendjeit

Nekünk nem a szívünk csücske az idei cipődivat, a legtöbb divatos lábbeli ugyanis optikailag nagyítja a lábfejet, ami nem előnyös, ha 160 centis magassághoz 39-es lábméret társul. Persze van rá mód, hogy divatosan és jól viseljük a legfurcsább lábbeliket is, ebben a Daily Mail segítségünkre siet pár tippel – igaz a tippek többsége annyit mond, hogy hordjon nyugodtan bármit, ha modellalkat, ha nem, akkor meg ne divatozzon. A tippek mellé celebeket és termékfotókat is kerestünk, hogy kiválaszthassa, melyik stílus áll önhöz legközelebb!

1. A fatalpú cipő

Lehet az épp klumpa, vagy fatalpú szandál, esetleg bokacsizma, a vastag, természetes anyagú talphoz nem is olyan nehéz jól felöltözni. A 70-es évek kedvenc cipőinek legrégebbi ismert elődje a XIII. századból maradt ránk, de már a rómaiak is szerették a fatalpat. Mostanság Sarah Jessica Parkeren láthattunk hasonló cipőt, igaz, zoknival, szóval ő nem jó példa, de Kate Bosworthon remekül mutat a barna bőrszandál.

A Daily Mail szerint a fatalpú lábbeli mindenkin jól mutat, testi adottságoktól függetlenül, akár nyári ruhával, akár farmerrel, de mivel a holland fapapucsokon kívül a legtöbb ilyen cipő magassarkú, talán a magas nők nem fogják kedvelni. Nem ajánlott viselet ez a típusú lábbeli azoknak, akiknek bizonytalan a járása, a kemény, merev talp miatt ugyanis könnyű leborulni egy efféle cipőről és kificamítani a bokánk.

2. Férfias mokaszinok

Az Oxford-cipők egy ideje divatban vannak, most azonban kicsit új stílust vesznek fel: még férfiasabbak és fűző helyett csat díszíti őket. A H&M-ben már találtunk is egy remek, reneszánsz kort idéző darabot, hasonlóra még Victoria Beckham is hajlandó volt lecserélni magassarkúit. Ezek a cipők állítólag a magas és vékony nőknek állnak jól, akiknek hosszú, vékony lába úgy fog kinézni egy ilyen cipővel, mint egy-egy golfütő… Állítólag pont ez a cél, mi mondjuk nem tudjuk, kinek jó ez, de az biztos, hogy vastag bokájú, vastag lábú nőknek ellenjavallott ez a fazon, ha nem akarnak nagymamalábakat csinálni maguknak. Illetve a kialakításuk miatt nyújtják a lábfejet ezek a lábbelik, úgyhogy a kislábú nők örülhetnek nekik.

3. Egyenes platform, férficipőn

Ez az a cipő, amit aztán tényleg senkinek nem ajánlanák, még Rihannán is borzasztó hülyén néz ki. A cipőt az 50-es években kezdték hordani, eredetileg a II. világháborúra tervezték az Észak-Afrikában szolgáló brit katonáknak. Mostanság a divattudatosság csúcsa, ha valaki ilyen, 80-as éveket és punkokat idéző cipőben rója az utcát, de egy ilyen lábbelihez stílusosan kell felöltözni – tehát jól jön a fekete szakadt harisnya, az XXL-es bomber, de elvileg fekete ceruzanadrággal, vagy skinny-farmerrel és blézerrel is hordható. Azt viszont kalkuláljuk bele, ha ilyen cipőt veszünk, hogy lábfejünk nagyobbnak fog tűnni benne. Ha nagyon vékonyak lábaink, igazán szánnivaló, árvagyerekes lesz az összhatás, de valószínűleg pont ez a cél. Ha van rajtunk egy kis felesleg, akkor egy ilyen csukában vizilónak fogunk tűnni.

4. Mokaszin sarokkal

Ez a Daily Mail szerint a leghordhatóbb a ronda cipők közül, a vastag kockasarok ugyan nem mindenkinek a szíve csücske, de még mindig nőiesebb megoldás, mint a cikkben felsorolt többi cipő. Ráadásul nem kell ragaszkodnunk a fekete lakkbőr verziókhoz, vannak színesek is, igaz, leginkább a designerek reklámaiban. Az üzletek kínálatában a legszínesebb egy barna cipő volt, és igazából feketében is elég nagymamás egy ilyen mokaszin. Így aztán a hazai kínálat fényében inkább nem ajánljuk ezt a trendet: a Daily Mail azt mondja, hogy élénk színben vásároljunk be ebből a fazonból, mert a sötét színek túl nehézkesnek tűnnek

5. Bakancs

Eddig a motoroscsizma volt a divatos, meg az eredeti Martens, most elvileg jönnek a katonai bakancsok másai. Mi úgy vettük észre, hogy egyre bumfordibbak a bakancsok, egyre vastagabb és szélesebb a talpuk, egyre nehezebbek és szegecsek helyett csatok díszítik őket. Meg nagy kivágások indokolatlan helyeken.

Mivel a bakancsok épphogy a boka fölött szoktak végződni, optikailag rövidítik a lábat. Jó, hogyha szép a lábunk, és hosszú, akkor nem gond, ha rövidíti a csizma és az se, hogy harisnyában, vagy testhez simuló farmerben kell mutogatnunk a lábainkat. A nagy feneket sajnos – bármily hihetetlen – optikailag nagyítja ez a cipő is. Modellalkat kell ehhez a ronda cipőhöz is, hogy tűrhető legyen az összhatás.

6. Flatform

Ön melyik cipőt venné meg?

Talán ez a legszörnyűbb az összes őszi cipő közül, de majd a vásárlók döntenek: ha lesz rá kereslet, még jövő nyáron is magasított talpú szandálokat fogunk nézegetni. Bár eddig Pesten nem nagyon láttunk nőket valódi flatformban mászkálni, előbb-utóbb ide is eljut a trend. 2011-ben a Chanel, a Prada és Vivienne Westwood kifutóján debütált ez a fazon, akkor a keleties ruhák kiegészítőjeként. Nyáron a Zarában lehetett kapni Birkenstockkal keresztezett formában. A Daily Mail szerint az alacsony, formás lábú nőknek jól jön ez a fazon, mert kicsit magasít, és kényelmes – nem kell magassarkúban rohangálni egész nap. Mivel azonban nincs sarka, a vádli nem lesz benne formás…

Bár a brit lap különvette a flatformtól az úgynevezett gésacipőket, mi egy kategóriában kezeljük őket: ugyanolyan használhatatlan a külsejük, mint a flatformoké, csak éksarkuk van Egyébként csoda, hogy az angol olvasók még nem pereltek be senkit a kifejezés miatt, pedig a Victoria’s Secret gésás fehérnemű-szettjét pont a rasszizmust és szexizmust kiáltó vásárlók kellett visszavonni.

A gésacipőkkel ugyanaz a baj, mint a fatalpúakkal, azaz nehéz bennük egyensúlyozni és könnyű megbotlani, de egy igazán trendi, divathétre való összeállításnak elengedhetetlen része egy ilyen hangsúlyos cipő, így aztán érthető, hogy gyorsan fogytak a színes szandálok a Topshopból. Alacsony nőknek remek lehetőség, hogy 15 centit nőjenek, de mindenki vigyázzon, aki iylen cipőben indul el otthonról, jó egyensúly- és stílusérzék kell viselésükhöz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek