Gyógyszer helyett gyógynövényekkel a nátha ellen

Nyáron sokkal egyszerűbb kiheverni egy megfázást, mint ősszel: a nyirkos, nedves idő kiváló közeg a baktériumoknak, ilyen időben hajlamosak vagyunk akár egy-két hétig is betegeskedni. Ha nem akarja gyógyszerekkel tömni magát, adunk pár tippet, melyek azok a házi gyógymódok, amelyekkel a gyógyszertári készítmények helyettesíthetők.

Az alábbi gyógymódokat saját tapasztalatok alapján írtam meg, és persze mindet kipróbáltam. Mivel már anyukám sem szívesen tömött gyógyszerekkel, felnőttként én is igyekszem elkerülni őket, így a hosszú évek alatt alternatív gyógymódok szép kis listája alakult ki nátha és/vagy megfázás ellen.

Gyógynövényes gőzölés, inhalálás

Gyerekkorából mindenki emlékszik a gőzölgő lábas fölé hajolásra. Ehhez semmi másra nincsen szükség, mint forró vízre, gyógynövényre és egy jó nagy és vastag törülközőre. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy a gyógynövényt szabad-e forrázni avagy sem – nem inni kell, hanem a gőzét belélegezni. Az alábbi listából válassza ki a legszimpatikusabb növényt, szórja a vízbe, és az egészet forralja fel. Hajoljon a lábas fölé (biztonságosan helyezze el, vigyázzon, hogy meg ne égesse vagy le ne forrázza magát!), borítsa a fejére a törülközőt úgy, hogy sátrat alkosson a lábas felett, és lélegezzen mélyeket. A gyógynövényes, forró gőz jól fellazítja a felgyülemlett váladékot, naponta legalább kétszer végezze el.

shutterstock 65091016

Fontos, hogy az inhalálást követő két órában ne érje hideg levegő a tüdőt! Közvetlenül inhalálás után tehát ne szellőztessen és ne menjen a szabadba!

Frissen vagy italként

A következő élelmiszerek szintén jók köhögés csillapítására, torokfájásra és orrváladékozás ellen:

  • Gyömbér: enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és vírusölő is. Készítsen belőle teát: egy kis darab friss gyömbért tegyen forrásban levő vízbe, majd hagyja ázni öt percig. Szűrje le, ízesítse fahéjjal, citrommal, mézzel.
  • Csili- vagy erős paprika: Leginkább torokgyulladásra és torokfájásra kiváló; az arcüregben lévő dugulást is enyhíti. Áztasson forró vízben pár karika paprikát, majd igya meg az oldatot. Ízesítheti mézzel, agávésziruppal, vagy nyírfacukorral.
  • Fokhagyma: Helyi antibakteriális hatású, megszünteti az orrdugulást. Nyersen fogyassza, magában vagy pirítóssal, így a leghatásosabb a torokfájás, hörgő-, és orrdugulás ellen. Az egyik legjobb módszer, ha mézzel keveri. A méz kifejezetten jó torokfájásra.
  • Torma: a benne található izothiocianát nevű vegyület rendkívül hatékonyan tisztítja a hörgőket, és enyhíti az orrdugulást. Reszeljen belőle pár kanálnyit, de az is megoldás lehet, ha az étkezéssel egybekötve fogyasztja el, például erős tormát (akár wasabit) eszik virslivel, kenyérrel, vagy - ha bírja -, magában.
  • Vöröshagyma: az egyik legismertebb zöldség megfázás ellen. Mindenki tudja, hogy hagymavágás közben az orr elkezd folyni, a szem meg könnyezni. Ez azért van, mert a hagyma erős illóolaj-tartalmánál fogva jó orr- és tüdőtisztító. Préselje ki a levét, keverje gyümölcsléhez és igya meg. Teát is készíthet belőle: két-három fej vöröshagymát mosson meg héjastul, és vágja össze. Egy liter vízben főzze pár percig, majd várja meg míg kihűl, és szűrje le.( Ezt újra felmelegítheti.) Ízesítheti bármilyen gyógynövénnyel is.

Tipp: Legalább napi három bögrével igyon a főzetből, de a legjobb, ha egész nap ezt issza. És persze, ne ilyenkor akarjon szocializálni, mert a fokhagyma és a hagyma szaga az egyik legfőbb velejárója lesz pár napig.

Így készítse el a gyógynövényes italokat

Nem mindegy, hogy a gyógynövényt miképpen teszi a vízbe. A legtöbb a forrázástól elveszíti gyógyító hatását. Ha a teát megfelelő módon készíti el, benne maradnak azok a hatóanyagok, amelyek vagy csak hideg, vagy csak meleg hőhatásra oldódnak ki. Éppen ezért, mindenképpen tartsa be a gyógynövény dobozára írt utasításokat, mert ha nem helyesen alkalmazza, nem ér semmit az egész.

shutterstock 103193807

Néhány eljárás:

  • hideg áztatás: a gyógynövényt az előírt vízmennyiség felével nyolc órára vagy egy egész napra kell beáztatni. A leszűrt növényt ne dobja ki, mert a víz másik felével le kell forrázni, és a kettő keveréke adja majd az italt.
  • forrázat: vágja apróra a növényt és helyezzen egy-két teáskanálnyit a bögrébe, majd öntse le forró vízzel. Hagyja hatni pár percig (a növényenként eltérő idő mindig rajta van a csomagoláson!), majd szűrje le.
  • főzet: ez a legegyszerűbb módja a teakészítésnek. A hideg vízbe szórja a növényt, forralja egy-két percig a vizet, majd fedje le egy fedővel, és hagyja állni tizenöt-húsz percig.

Ezekről bővebben → itt olvashat.

Gyógynövény-kisokos

  • kakukkfű (forrázat): kitűnő köhögéscsillapító és szintén kiváló köptető.
  • borsmenta (forrázat): csökkenti az orrdugulást és az orrjáratok gyulladását is enyhíti, amellett, hogy mentolossága révén a torokpanaszokat is csökkenti. Gyerekeknél – főleg csecsemőknél – tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni (például orrkenőcsökben), mert nehéz légzést, légszomjat okozhat.
  • orvosi zsálya (forrázat): gyulladáscsökkentő, a száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögetni kell vele. Az egyik legjobb gyógynövény légzőszervi megbetegedések esetén.
  • kamilla (forrázat): a kamillatea rendkívül jó köhögéscsillapító. Akkor is hatásos, ha gőzöl vagy gargarizál vele.
  • hárs (forrázat): köhögésre, hörghurutra, asztmára, valamint más tüdőbetegségekre használják. A langyos/meleg hárstea szódabikarbónával keverve nagyon jó gargarizáló mandulagyulladás esetén: 20 gramm virágot adjon 200 ml vízhez – fél kiskanál szódabikarbónával keverve.
  • lándzsás útifű (forrázat): kiváló köhögés csillapítására és felszakítja a leragadt váladékot. Gyerekek is kedvelik édeskés íze miatt.
  • ökörfarkkóró (forrázat): köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító és izzasztó hatású, ezért elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmas. A virágszirmok nyálkaanyagai bevonják a torok irritált, gyulladt nyálkahártyáját, vízzel kissé megduzzadva védőréteget képeznek rajta, így védik a külső ingerektől.

Forrás: wikipédia.org (és saját tapasztalat)

Orrtisztítás tengeri sós oldattal

Nagyon hatásos a tengeri sós oldattal történő orrtisztítás. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy egy nagyobb, mély lábasba langyos vizet enged, felold benne pár evőkanál tengeri sót, és kezdheti a tisztítást. Hajoljon bele a lábasba, és jó mélyen szívjon fel az orrába a sós vízből - garantáltan kitisztul az orra. Arra azért készüljön fel, hogy az orrjáraton keresztül lejuthat a torkába a sós víz, aminek elég kellemetlen az íze, de ez ne rémissze meg, tényleg kiváló orrdugulás ellen. Ha pedig hajlandó egy-kétezer forintot áldozni a kényelmére, vásárolhat orröblítő kannát a célra, amivel sokkal egyszerűbben és kényelmesebben meg tudja oldani ugyanezt.

Ha minden kötél szakad: mézes pálinka

Ha egyik praktika sem vált be – vagy csak úgy, kiegészítésként jól esne egy kis pálinka –, hajrá! A legjobb erre a házi pálesz, de persze valami (nem kevert) bolti változat is megteszi. Először melegítse fel egy lábasban (ne forrjon!), majd adjon hozzá tetszőleges mennyiségű mézet. Ezután vagy melegen, vagy langyosan fogyassza el. Persze, csak mértékkel…

shutterstock 118523302

Juttasson vitamint is a szervezetébe

Nagyon fontos, hogy a sok házi praktika mellett vitamint is juttasson a szervezetébe. Ezek erősítik az immunrendszerét.

  • Savanyúkáposzta: óriási a C-vitamintartalma, bármelyik hiperben vagy piacon beszerezheti fillérekért. Nyersen fogyassza. Legyen óvatos: ha túl sokat eszik belőle, hasmenést okozhat!
  • Cékla: a nyers céklából készítsen italt gyümölcscentrifugában, vagy főzze puhára sima vízben. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
  • Citrusfélék: a narancs, a grapefruit, a citrom, a pomelo mind nagyon jó C-vitaminbombák és tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. Igyon minden nap frissen facsart citruslevet, vagy mixelje össze őket.

Bónusz: ne felejtse el a melegítő lámpát sem

Már szinte bármelyik drogériában vagy szuperben beszerezhető a melegítő lámpa (infralámpa), ami szintén gyerekkorom óta végigkísérte az életemet. Nagyon kellemes érzés előtte ülni, amikor az embernek tele van az arcürege váladékkal, amit viszonylag gyorsan és hatásosan old a lámpa. A túl sok lámpázás viszont nem tesz jót; a legjobb, ha felkelés után és lefekvés előtt ül előtte pár percig.

Ha mindezek ellenére pár (4-5) nap alatt sem javul az állapota, feltétlenül konzultáljon orvosával.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek