Őszi menü: Csirkés, boros, szaftos

Olvasási idő kb. 2 perc

Az igazi Brassóiról sokan azt feltételezik, hogy macerás elkészíteni, és inkább étteremben laknak jól vele, mintsem, hogy otthon elkészítsék. Pedig étteremben a jó brassói igen ritka, viszont egyszerű megcsinálni, csak egy jó recept kell hozzá. Persze, azért nem árt, ha tudja, az eredeti recepthez sertéshúst használnak, szóval ez most nem az igazi Brassói aprópecsenye recept, hanem annak csajosított, karcsúsított változata.

Ebből a mennyiségből hat, emberes adag jön ki és 2000 forintból kihozható. A bort lehet mellőzni, de minek?!

Íme a hozzávalók

  • 1 kg tanyasi csirkemellfilé (vagy bármilyen csirkemell)
  • 1,5-2 kg krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (lehet több is)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis üveg/konzerv sűrített paradicsom
  • 2 tk pirospaprika
  • 2 púpozott tk erőspaprika krém
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 4 tk majoranna
  • (kókusz)olaj a krumpli sütéséhez
  • só, bors

Így készítettem el

A szalonnáról először levágtam a bőrkét, majd nagyon apró kockákra vágtam. Betettem egy mély falú serpenyőbe, és zsírjára sütöttem. Kivettem a kis szalonna darabkákat, és a serpenyőben maradt zsiradékon kis hőfokon üvegesre pároltam a hagymát. Amíg ez párolódott, megtisztítottam, és apró kockákra vágtam a csirkemellet.
 
Amikor a hagyma elkészült rátettem a csirkét, sóztam, borsoztam, és beleforgattam a majorannát is. A húst addig pirítottam amíg fehér lett, aztán hozzáadtam az apróra vágott (zúzott) fokhagymát, paradicsompürét, pirospaprikát és az erőspaprika krémet is. Ezt összerottyantottam, és hozzáöntöttem a bort. Lefedtem fedővel, és 15 percig alacsony lángon főztem.
 
Közben megpucoltam a burgonyát, és hasonló méretűre vágtam mint a csirkemellet.
 
A 15 perc leteltével levettem a fedőt, az ételhez öntöttem fel deci vizet, és így, fedő nélkül főztem tovább omlósra a húst. Ha nagyon elfő a víz róla, mindenképpen pótolja, mert csak így lesz jó szaftos a Brassói.
 
Míg a hús főtt, bő olajban kisütöttem a krumplit, és a kész, szaftos kajához kevertem a félretett szalonnapörcökkel együtt. A Brassóit savanyú káposztával tálaltam. Elképesztően jó lett, klassz recept!
 

Házi erőspaprika krém

Én házi erőspaprika krémet használtam, amit az egyik olvasónk készített. Annyira ízlett a krém, hogy azonnal felvettük vele a kapcsolatot, így hamarosan önökkel is megosztjuk ezt a remek receptet!


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek