no

Adrenalinbomba a legjobb német vidámparkokban

Mint azt már az osztrák vidámparkoknál is emlegettük, nincs nagyon szüksége a sógoréknak komoly vidámparkokra, hiszen közel vannak Németországhoz, ahol viszont a világ legjobbjai is megtalálhatók, na jó, az azért túlzás, hogy a világé, de Európáé mindenképp. Most ezek közül válogatunk, hogy önök is tudják, mit ne hagyjanak ki, ha épp arra járnak.

Mivel Németország igen nagy, nem túl könnyű megtalálni a legmegfelelőbb helyet a szórakozásra, ráadásul azt sem mondhatja az ember, hogy elugrik az egyik végéből a másikba hullámvasutazni egyet. Így aztán régiók szerint is írjuk a cikket, amiben nagy segítségünkre volt a német Freizeitparkworld oldal, ahol az összes vidámparkot rangsorolják, különböző szempontok szerint. A német oldalak amúgy azt mondják, hogy egy nap szinte egyik vidámparkra sem elég, úgyhogy ha ön lelkes vidámpark-turista, akkor szánjon elég időt kedvenc szórakozására. Ezzel a cikkel mellesleg az új budapesti vidámpark tervezőinek is adnánk ötleteket, már ha egyáltalán valamikor és valahol elkészül.

1. Movie Park Germany

A németek erre esküsznek, mondjuk valószínűleg azért is, mert imádják Hollywoodot. Szinte minden listán az első helyet foglalja el, ami honlapjukat elnézve nem is csoda. Az Észak-Rajna-Vestfália körzetében található Bottrop Kirchhellen legfőbb látványossága a 45 hektáron elterülő élménypark, ahol a mi fantáziánkat leginkább az MP Xpress nevű csodahullámvasút borzolta, de akad szórakozás a kicsiknek is, akik a János Vitéz helyett a Jégkorszak című rajzfilmbe csöppennek egy barlangvasúttal. A belépő ennek megfelelően elég húzós, 34 euró (közel 10 ezer Ft) a felnőtteknek és 28 (kicsit több mint 8 ezer Ft) a gyerekeknek, de nyilván megéri az árát.

2. Phantasialand

Jóval kisebb (28 hektár), ráadásul a régió is ugyanaz, de azt mondják, ez is egyike a legjobb német vidámparkoknak. A Brühlben található Phantasialand tényleg egy fantáziavilág, ha így nézne ki Afrika, tuti, inkább ott tengetném a napjaim. Ők a gyerekekkel is sokkal barátságosabbak, már ami az árakat illeti, hiszen bár a felnőttjegy 38,50 euró (kicsit több mint 11 ezer Ft), 11 éves korig csak 18 eurót (kb 5 ezer Ft) kell fizetnie a látogatónak. Itt volt szerencsém megfordulni, igaz a nyolcvanas években, ám a tó felett elhaladó szellemvasútra élénken emlékszem, noha azóta jócskán felújították. Ez nem annyira hullámvasút centrikus vidámpark, de azért klassz lehet!

3. Heidepark

Az Alsó-Szászországban található Soltau ékessége a 85 hektáron elterülő Heidepark, ahová szintén közel negyven euróért (11.000 Ft) jutunk be, a gyerekekért 11 éves korig 29 eurót (kb 8500 Ft) kell fizetni. Az eddig bemutatott parkok közül talán ez erőlteti meg leginkább az idegrendszerünket, három(!) nem kis hullámvasút is helyet foglal benne, a legborzasztóbb közülük talán a Krake (Kraken) névre hallgató. 87 fokos szögben zuhanhatunk 41 méter magasból a szörny szájába, ahonnan aztán sejtéseink szerint a fenekén át távozunk, nem kevés vízfröccsel a nyakunkban, hiszen a Kraken, ugyebár, vízi szörny.

4. Holiday-Park

A Rajna vidéken, Hasslochban található a Plopsa Holiday-Parkba 140 centitől 28 euróért (8000 Ft) lehet bejutni. Van nekik szabadesés tornyuk (Freefall tower), és két komoly hullámvasutuk is, mégis úgy fest, ezt a vidámparkot inkább a kisebb gyerekek szórakoztatására hozták létre. Ember legyen a talpán aki eligazodik a rengeteg kisvasúton, különböző állatkák belsejében, viszont a vadvízi evezést lehet gyakorolni, még mielőtt az ember nekiugrana valami komolyabb folyónak.

5. Europa-Park

Rust (Baden-Württemberg) ad helyet a kilencven hektáron fekvő Europa-Parknak, ahol 100 különböző program közül választhatnak a látogatók, hogy a folymatos showműsorokról még ne is beszéljünk. A Silver Star elnevezésű hullámvasútjuk 2012-ig Európa legmagasabban száguldó hullámvasútja volt, de még ma is elég komoly. Persze senki ne gondolja, hogy 37,50-ért (11 ezer forint) (gyerekeknek 33 euró) csak egyetlen hullámvasúton száguldozhat, van itt legalább három, és akkor még a vízbe érkező őrületekről nem is beszéltünk.

6. Fort Fun

A vidámparkozás vizes program a Németeknél, ez a fenti helyeken is feltűnt, kár, hogy ott sem igen volt eddig normális nyár idén. Észak-Rajna-Vestfália ráadásul tele van vidámparkokkal, még szerencse, hogy a németek bírják a hűvöset. Bestwigben (Sauerland) van a Fort Fun is, három igen nagy hullámvasúttal, bob pályával, és a kedvencünkkel, Wild Eagle-el (Vad sas), amit inkább kellett volna Leonardo Da Vinciről elnevezni, mivel a lényege, hogy a család ijesztő szárnyakon szállhat rajta tova. Persze, az sem utolsó szempont, hogy már 24,90-ért be lehet jutni (hétezer forint), a két napos jegy pedig 31,50-be kerül (kb kilencezer forint).

7. Sea Life Abendteuer Park

A Rajna vidéken, Düsseldorf külvárosában Oberhausenben foglal helyet a Sea Life Abendteuer Park, ahol (mint az a nevéből is adódik) inkább vizes programok fogadják a látogatókat. A 25 eurós jegyhez online már 17,25-ért hozzájuthat (ötezer forint), sőt vehet kombinált jegyet a mellette található Legolanddel (23,10 euró) (közel hétezer forint), viszont a kettőre már biztos, hogy nem elég egy nap. Itt található Németország legnagyobb "akváriuma", egy igazi mélytengeri safari park, a legkülönlegesebb állatokkal. Azért akad itt is vízihullámvasút, tényleg bonyolultnak látszó labirintus, és csúszdák minden mennyiségben, a legkisebbek szórakoztatására.

8. Legoland

A méretét tekintve máris bárki számára világossá válhat, miért is irreális egy nap alatt bejárni nemcsak a Sea Life parkot, de ezt is. A 70 hektáron elterülő, 25 millió legodarabkából épített minivároson kívül azért vannak vidámparkos játékok itt is, még hullámvasút is, de szerintünk túl kis gyerekkel érkezni Legoországba kész öngyilkosság. Ha azonban már képes felfogni, hogy nem, nem lehet hazavinni egész Legolandet, akkor meg lehet próbálni, kérdés, eljön-e ez a kor valaha bárkinél is. Kiváltképp, mivel ez is inkább gyerekvidámpark 38 eurós felnőtt és 34 eurós gyerekjegyárral.

9. Hansapark

A Keleti-tenger partján, Sierksdorfban található a 46 hektáron elterülő terület, ami vidámparknak is otthont ad. 25 eurós gyerek, és 31 eurós (9 ezer forint) felnőttjeggyel 15 témára osztva 125 játékot próbálhatnak ki a látogatók, de a honlapjuk eligazodni nem túl egyszerű. Feltételezzük, hogy a legkomolyabb adrenaliföccsöt a Crazy Mine (Őrült bánya) elnevezésű hullámvasút okozhatja, de hosszú keresgélés után rátalhatunk a Fluch von Novgorod (Novgorodi átok) nevű gyomorforgató hullámvasútra is, ami méretét tekintve talán nem túl nagy, viszont annál több csavar van benne.

10. Belantis

Lipcse ékköve 27 hektáron ugyan "csak" 35 különböző játékot ad, de azok igen pörgősek. Piramisból csúszhatunk vízicsúszdán a Fluch des Pharao (Fáraó átka) nevű őrületen, de a másfél percig tartó Huracan nevű hullámvasút állítólag a világ tíz legjobbja közt van, bár az nem derül ki, mikori ez az infó. A 25,90 eurós (7500 forint) felnőttjegy mellé nem adnak túl nagy gyerekkedvezményt (23,90, ami közel hétezer forint), de azt így a cikk vége felé meg kell jegyezzük, hogy a neten szinte mindenhol található kedvezmény az összes park belépőjegyeire, a szülinapos pedig szinte mindenhol ingyen látogathatja a parkot, így ha az ember nem a helyszínen vásárolja meg a jegyet, akkor remélhetően érheti kellemes meglepetés.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek