Kiszel Tünde a mi Királynőnk

Elmentünk megnézni mit kaphat és mennyiért egy turista, ha szuvenírt szeretne vásárolni a nyaralása alatt. Próbáltunk olyan boltot keresni, ahol nem a gagyira mennek rá, és bár nagyon szépek a csipketerítők, szerettünk volna mást is megnézni, ezért a nagyon folklór vonalat sem választottuk. A szuvenírek mindenhol drágák, de meglepődtünk, hogy itt mennyire. Ha külföldi ismerőseinek venne ajándékot, ötletgyűjtésnek nagyon jók ezek a boltok, de a szemünk is kikerekedett néhány árcetlit látva.

Akikre büszkék vagyunk

Ahol jártunk, ott külön polcokat szenteltek nemzeti büszkeségeinknek, így természetesen külön sarkot kapott a legutolsó focimeccs, amire büszkék lehettünk. Annyira, hogy 7100 forintért DVD-n is haza lehet vinni az emlékezetes 6:3-as magyar-angol győzelmet, de Puskás mezt, focilabdát és bögrét is lehet venni. A másik magyar, aki külön falrészt érdemel, az Polgár Judit, akinek könyvét, pólót, vagy akár sakk időmérőt is vehet. Lehet kapni Rubik kockát 5890 forintért, sőt bűvös négyzetet is. A bolt egyik legnagyobb érdekessége, hogy attól függetlenül, hogy tényleg kimondottan turistáknak szól, lehetett kapni Kiszel Tünde, Gyurcsány Ferenc és Fábry Sándor babákat is, bár erős kétségeink vannak, hogy ezek a nevek vagy arcok bármit is mondanak a külföldieknek, de úgy látszik, ami az angoloknak Erzsébet királynő, nekünk az Kiszel Tünde.

Divat

A turisták belekóstolhatnak a magyar divatba is, igaz ez leginkább a kalocsai mintát, és egyéb népi motívumokat jelenti. Az egyik legmegdöbbentőbb darab a fürdőruha volt, persze nem kell merész szabásra, vagy bármilyen érdekes megoldásra gondolni, hiszen a sima, sötétkék, egy részes, kalocsai mintás fürdőruha teljesen klasszikusnak mondható egészen addig, amíg az árcetlit meg nem néztük, ekkor derült ki ugyanis, hogy 75.990 forintba került. Ehhez képest a szintén kalocsai mintás farmer 33.990 forintért, már szinte aprópénznek számított. Magyar tervezők szandáljait és cipőket is lehet hazavinni, illetve szintén magyar motívummal ellátott borítéktáska is kapható 47.990 forintért. Ennél valamivel olcsóbbak a bőr táskák, amik bár nem annyira divatosak, de 29.900 forintba kerülnek, fiatalabbak pedig találhatnak maguknak oldaltáskát akár 5290 forintért is, igaz, ez egyszerű vászon, minden extra nélkül.

Kultúra

Az, hogy több nyelven is meg lehet venni híres magyar regényeket, örömteli. Ha ajándékot keres, talán ezzel jár a legjobban mind ön, mind az, aki kapja. Volt itt Ember tragédiája angolul 3590 forintért, vagy Egri csillagok németül 4990 forintért, de francia, vagy akár spanyol nyelven is lehetett kapni a leghíresebb magyar regényeket. Kár, hogy a megajándékozott majd úgy véli, a magyaroknak ezek szerint kortárs irodalmuk nincs is.

A zenei felhozatal leginkább a klasszikus, a jazz és a világzenére korlátozódik, tehát itt sincs semmi kortárs, ami szomorú, hiszen például egy nyitottabb gondolkozású angol turista lehet, szívesen meghallgatná a magyar brit pop előadókat, mint ahogy ugyanez bármilyen más műfajnál is előfordulhatna. Kimondottan borsos áron láttunk azért pár CD-t, az István a király például 9890 forint, de Lajkó Félix lemeze is 6150 forintba került.

Ékszerek

Itt is a kalocsai minta vitt mindent, sőt ez kombinálva porcelánnal: igazi hazai termék dömping volt. Egyébként bár árban nem olcsók, mégis a Hollóházi Porcelángyár által készített termékek között lehetett találni tényleg szép darabokat, amikről akár még el is hihető, hogy bárkinek tetszhetnek, és szívesen hordják őket, ráadásul tényleg van bennük valami különleges. Persze az már más kérdés, hogy egy porcelán karkötő meddig bírja a napi használatot, és hány asztalhoz koccanást él túl.

Élelmiszerek

Az egyik legsarkalatosabb pont  az élelmiszerrészleg volt a boltban. Persze mindenki mondhatja, hogy hülye az, aki ilyen helyen vásárolja meg ezeket, de itt érződött sajnos a legjobban, hogy a lehúzásnak nincs határa. Nem kell szupermarket áron adni az élelmiszereket, de főleg úgy pofátlanság rápakolni jobb esetben is dupla árat, hogy még a szerencsétlen turista is bemehet két sarokkal odébb bármelyik boltba. Most a kézműves paprikákról, és lekvárokról ne is ejtsünk szót, ugorjunk rögtön a nagyipari termékekhez. Ilyen például a Gulyáskrém vagy a Piros Arany, természetesen a kisebb kiszerelés. Itt 590 forintért lehetett megvenni, míg az Erős Pista 990 forintba került. A Pick szalámi ára ennél is horrorisztikusabb, egy 84 dekás darab 8990 forintba került. A fél literes Zwack Unicum 4990 forintba került, míg az ugyanekkora Bolyhos pálinkáért 7990 forintot kértek.

Népművészeti termékek

Azok a turisták, akik tényleg valami magyarosat szeretnének hazavinni, vásárolhatnak  hartai népművészeti elemekkel díszített borsőrlőt 10.990 forintért, kalocsai mintás tojást 2490 forintért, kékfestő díszeket, vagy akár edényfogó kesztyűt 2590 forintért, fapados repülőjegyen megspórolt pénzüket elkölthetik busó álarcra is 21.990 forintért, de szarufésűt is lehet venni 5590 forintért. A filc termékek egyébként nem voltak rosszak, a könyvjelző 1190 forintba került, a szemüvegtok pedig 2290 forintba került. Egyébként ez a kategória volt az, amik tényleg hasznosak is, különlegesek is, és magyarosak is, többségük pedig nem volt annyira irreálisan drága, mint mondjuk a fentebb említett fürdőruha.

Tipikus szuvenírek

A már-már giccsbe hajló szuveníreknek is meg kell jelenniük, hiszen ha ezek minden egyes helyen, a világon bárhol megjelennek, akkor bizonyára ezek a legkeresettebb termékek. Itt is megtalálható a szokásos hűtőmágnes, vagy a sörnyitó, mint szokásos ajándékok. A bögre választék is széles, és a szokásos giccses-klasszikus vonal mellett, ami alatt az esti látképet, vagy nevezetességekből összeállított montázst értjük, voltak egész értékelhető mintájú darabok is 2490 forintért. A többnyire 3990 forintos pólók között a szokványos Budapest feliratok mellett megjelentek a hazai vonalat erősítő, vicceskedő pólók a magyar kutyafajtákkal, vagy puli értelmező képekkel (vak komondoros nem volt), gyerekeknek pedig 3690 forintért állathang ismertető pólót is lehet ajándékba venni első magyar nyelvlecke címén. A 3D puzzle is jó ötlet lehet, akik amúgy is szeretnek 1000 darabból naplementét kirakni, azok a Parlamentet is biztos jó szívvel építik fel 6990 forintért.

A találékony magyarok

Persze híresek vagyunk arról, hogy mennyi mindent találtunk fel, de arról is híresek lehetnénk, hogy milyen leleményesen tudunk eladni áron felül dolgokat. Ebből a legnagyobb kedvencük a nagyjából 15 szálas gyufa 690 forintért. Nem rossz ötlet az írható DVD 3490 forintért sem, ami azért különleges, mert egyrészt Budapest panorámafotója van rajta, de ha ez nem lenne elég, akkor tudni kell, hogy hűtőmágnesként is üzemel, igaz ez kissé nehezíti a DVD írását, és talán nem is tesz olyan jót neki, de a pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek