A tíz nemzeti park országa

Mindenki tudja, hogy a természetjárás mennyire egészséges tevékenység. De nemcsak fizikai és pszichés jólétünk miatt lehet hasznos, hanem Magyarország természeti, tájképi és kulturális értékeiről is sokat megtudhatunk, ha felkeressük az ország 10 nemzeti parkját. Ezeket gyűjtöttük most össze, alapítási évük sorrendjében.

1. Hortobágyi Nemzeti Park

Országunk első nemzeti parkját 1973-ban alapították, vagyis idén 40 éves, és immár 14 éve része a Világörökségnek, emellett pedig közel 82 ezer hektárnyi területével hazánk legnagyobb kiterjedésű védett területe. Feladata, hogy őrízze a puszta jellegzetes természeti értékeit, a Hortobágy sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát. A jubileumi évet természetesen rendezvénysorozattal ünneplik, a kiemelt eseményekről itt olvashat bővebben. Emellett persze állandó programok is vannak, ilyen például a Pusztai Állatpark, ahol régi magyar háziállatokat lehet megismerni, a halastavi kisvasút, a Tiszakürti Arborétum, a Hortobágyi Vadaspark, a Csillagoségbolt-park, a Hortobágyi Kézművesudvar és így tovább.

Látogatóközpont: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

Látogatóközpont n yitva tartás:

- január, február, december: zárva
- március, április, november: hétköznap 8.00 - 16.00
- május, október: hétköznap 8.00 - 16.00; hét végén 10.00 - 16.00 
- június: hétköznap 9.00 - 17.00; hétvégén 10.00 - 17.00
- július, augusztus: hétköznap 9.00 - 18.00; hét végén: 10.00 - 18.00
- szeptember: hétköznap 8.00 - 17.00; hét végén 10.00 - 17.00

Honlap: http://www.hnp.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag

2. Kiskunsági Nemzeti Park

Hazánk második nemzeti parkját 1975-ben alapították, és feladatai közé tartozik "a természeti örökség megőrzése mellett az évszázadok alatt kialakult jellegzetes tanyasi életforma és a pásztorélet emlékeinek, továbbá a tájra jellemző őshonos háziállatfajtáknak a fenntartása, mindezek bemutatása, ismertté tétele. A nemzeti park területén számos létesítmény szolgál oktatási, ismeretterjesztési és turisztikai célokat". Tudta egyébként, hogy itt található Magyarország legmélyebb pontja? Pedig így van, és egy tanösvényen meg is közelíthető. Persze ezenkívül még rengeteg helyre el lehet látogatni, több túraút és tanösvény is van, de mint kiemelik, ezek felkeresése előtt  érdemes tájékozódni a terület aktuális látogatási feltételeiről, és ezt a NP honlapján tehetjük meg. Bár lassan vége a nyárnak, aggodalomra semmi ok, az őszi hónapokban is bőven lesznek programok, novemberben például a szegedi Fehér-tónál többször is lesz darules, és saját tapasztalat alapján mondjuk, hogy ezt legalább egyszer mindenképpen látni kell.

Látogatóközpont: Természet Háza, 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19.

Látogatóközpont nyitva tartás: április 1. és október 31. között kedd-péntek 9-16 óráig, szombaton 10-14 óráig, november 1. és március 31. között hétfő-péntek 9-16 óráig

Honlap: http://knp.nemzetipark.gov.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark

3. Bükki Nemzeti Park

"Az ország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkja létrehozásának alapját a névadó hegység földtani viszonyai teremtették meg. A nemzeti park egész területe a jelzett turistautakon szabadon látogatható, de egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság korlátozhatja. Lillafüreden két idegenforgalmi barlang (Szent István-cseppkőbarlang és Anna-mésztufabarlang); Szilvásváradon a Bükk természeti képe című kiállítás és a Millenniumi természetismereti és erdészeti tanösvény a dél-bükki Hór-völgyben, Oszlán a tájház helytörténeti gyűjteménye, Felsőtárkányon pedig a Nyugati Kapu Oktató-és Látogatóközpont mutatja be a nemzeti park természeti és kulturális értékeit. A természetjárók mellett a kerékpárosok látogatását is ösztönzi a parkigazgatóság erdei kerékpáros úthálózat kialakításával és kerékpárkölcsönzéssel" - szól az ismertető. Az idei év programjairól egyébként itt tájékozódhatunk, a környékbeli szállásokról pedig itt.

Látogatóközpont: Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont, Felsőtárkány, Ifjúság u.34/1

Honlap: http://bnpi.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bükki-Nemzeti-Park-Igazgatóág/198941700115867

4. Aggteleki Nemzeti Park

"Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén - a hajdani Gömör – Tornai- karszt részeként - a Sajó- és a Hernád folyó között, 20 238 hektár területen helyezkedik el" - ez a rövid és tömör ismertető a NP hivatalos Facebook oldalán, de az sem elhanyagolható tény, hogy Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai a Világörökség részét képezik. A parkban egyébként vannak naponta és előzetes bejelentkezéssel induló barlangtúrák, de ha valakit nem hatnak meg annyira a földtani érdekességek, vegye igénybe a lovasturisztikai szolgáltatásokat, itt található ugyanis hazánk legnagyobb hucul törzstenyészete.

Látógatóközpont: Természetvédelmi és Turisztikai Információs Központ, 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.

Központ nyitva tartás: nyári szezonban (április 01.-szeptember 30)  08.00-19.00 között, téli szezonban: (október 01.-március 31.) 08.00-16.00 között

Honlap: http://anp.nemzetipark.gov.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Aggteleki-Nemzeti-Park/117404968312929

5. Fertő–Hanság Nemzeti Park

Az 1991-ben alapított nemzeti park címerállata a nagy kócsag (az eredeti emblémát újrafazonírozták), hiszen a Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava és a kontinentális síkvidéki sós tavak legnyugatibb képviselője, rengeteg vízi madárnak ad otthont. Bár a turizmust itt is a veszélyeztető tényezők egyike közé sorolják, azért mindenkit szeretettel várnak, akik tudják, hogyan kell óvni az itt található értékeket. Aki pedig csak sejti, hogy mire kell vigyázni, tanulmányozza bátran a Na-túra Kódexet, amelyben mindent leírnak az alapvető szabályokról. Ha pedig egy tapasztalt túravezetővel fedezzük fel a környéket, akkor biztos nem lehet semmi baj. De akár kerékpárral is neki lehet vágni, és bátran vihetünk GPS-t is, ha nem bízunk a papírtérképekben.

Látogatóközpont: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár

Nyitva tartás: a központ egész évben, belépőjegy váltása nélkül, szabadon látogatható!

Honlap: http://www.ferto-hansag.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fertő-Hanság-Nemzeti-Park/234691289883032

6. Duna–Dráva Nemzeti Park

"Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az ártéri területek gazdag növény- és állatvilága. A folyók mentén húzódó vizes élőhelyek egész Európában egyedülálló értéket képviselnek. A nemzeti park kiterjedése közel 50 ezer hektár, területe a Duna mentén a Sió-torkolattól az országhatárig tart, míg a Dráva teljes magyarországi szakasza nemzeti parki védelmet élvez" - olvasható a Facebookon, amelyen rengeteg programajánlóval találkoztunk a denevérestől kezdve a gyógynövénytúrán át a kenuzásig. Persze a természetfotósok, a csillagos égbolt, valamint a barlangok kedvelői is megtalálhatják a számításukat. Mielőtt azonban nekiindulnánk a nagy világnak, mindenképpen olvassuk el, hogyan is illik viselkedni egy nemzeti park látogatható részein.

Bemutatóközpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, 7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.

Nyitva tartás: április 1 - október 15.: hétfő szünnap, keddtől vasárnapig 9.00-17.00, október 16 - március 31.: előzetes bejelentkezéssel

Honlap: http://www.ddnp.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/dunadrava

7. Körös–Maros Nemzeti Park

"A Körös-Maros Nemzeti Park, illetve a természetvédelmi kezelését ellátó Igazgatóság hazánk hetedik nemzeti parkjaként 1997. január 16-án jött létre a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek megőrzése érdekében. A Nemzeti Park Igazgatóság működési területe 800 000 hektár, ami magába foglalja Békés megyét, Csongrád megye Tiszától keletre eső felét, valamint a Körös-ártér és a Dévaványai-Ecsegi puszták területi egységek Jász-Nagykun-Szolnok megyébe átnyúló részeit" - szól az ismertető as NP hivatalos Facebook oldalán. Ők három szálláshelyet ajánlanak, és kerékpártúrákra is van lehetőség. Ha ez nem annyira vonzó lehetőség, akkor érdemes felkeresni a látogatóközpontok egyikét, de van madárvárta, múzeum és történelmi emlékhely is, valamint nem feledkezhetünk meg a Szarvasi Arborétumról, sőt, a dévaványai Túzokrezervátumról sem.

Látogatóközpont: Körösvölgyi Látogatóközpont,5540 Szarvas, Anna-liget 1.

Látogatóközpont nyitva tartás: április 1-től október 31-ig hétfő kivételével 09:00-17:00

Honlap: http://www.kmnp.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/korosmaros

8. Balatoni-felvidéki Nemzeti Park

Bár a Balaton mellett számos más program is közül is választhatunk, azért érdemes körülnézni a NP ajánlatai között is, pár éve mi is ezt tettük és nem bántuk meg. "Az érdeklődőknek a Nemzeti Park területén és az Igazgatóság működési területéhez tartozó védett területeken emlékezetes kirándulási lehetőséget biztosítanak a turistautak, tanösvények és a természetvédelmi bemutatóhelyek, amelyekhez a Nemzeti Park Igazgatóságán szakvezetés igényelhető. Szeretettel várjuk a látogatókat programjainkon, barlangi kalandtúrákon (Csodabogyós-barlangban és Szentgáli-kőlikban),  valamint kis-balatoni csónaktúrákon is. A Kis-Balatonnál fotósok számára természetfotózási lehetőséget biztosítunk leskunyhóból. Minősített erdei iskoláinkban a gyermekek tartalmas kikapcsolódás keretében bővíthetik természettel kapcsolatos ismereteiket. Kirándulások jó kiindulópontjául szolgálnak Csopakon, Tihanyban és Bakonybélben található szálláshelyeink" - olvasható a honlapon, szóval tényleg van miből válogatni.

Látogatóközpont: Levendulaház, 8237 Tihany, Major utca 67.

Látogatóközpont nyitva tartás:

- szeptember 1-től szeptember 30-ig: 10-17 óráig

- október 1-től november 11-ig: 10-16 óráig

- november 17-től március 10-ig: szombaton és vasárnap 10-15 óráig

- december 27-30-ig: 10-15 óráig,

- március 15- április 30 –ig: 10-16 óráig

- május 1-től május 31-ig: 9-17 óráig,

- június 1-től augusztus 31-ig: 9-19 óráig

Honlap: http://www.bfnp.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark

9. Duna–Ipoly Nemzeti Park

Magyarország második legfiatalabb nemzeti parkját 1997-ben alapították, címerállata a havasi cincér. Programjaik saját bevallásuk szerint főként azoknak szólnak, akik a fővárosból könnyen elérhető lehetőségeket keresnek. Ha nem akarunk kimozdulni Budapestről, akkor is van pár ajánlatuk számunkra, ilyen például a Pál-völgyi barlang, a Mátyás-hegyi-barlang, a Szemlő-hegyi-barlang, a Jókai kert (itt található egyébként az igazgatóság a Magyar Madártani Egyesület központi irodája), valamint a Sas-hegyi Látogatóközpont, ahol rendszeresen vannak kisállatbemutatók. Ezeken a rendezvényeken az érdeklődők városokba, parkokba beköltözött kisragadozókkal, a nyesttel, görénnyel, borzzal ismerkedhetnek meg.

Látogatóközpont: Sas-hegyi Látogatóközpont, 1112 Budapest, Tájék u. 26 .

Látogatóközpont nyitva tartás: március 1-től október 31-ig: kedden, szombaton és vasárnap 10 és 18 között

Honlap: http://dinp.nemzetipark.gov.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/dunaipoly

10. Őrségi Nemzeti Park

Hazánk legfiatalabb nemzeti parkja, 2002-ben hozták létre. "Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve Őrség. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát.  A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket hordoz a táj. Ma ezekre az értékekre nemzeti park ügyel, melyet 2002. március 1-jével hoztak létre. Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 ha-on" - olvasható a hivatalos honlapon, ahol a programok mellett van szállásajánlat, és azt is meg tudhatjuk, hogyan kölcsönözhetünk kerékpárt.

Látogatóközpont: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, Kőszeg, Aradi vértanúk parkja

Látogatóközpont nyitvatartás: május 1 - október 31: hétfőtől vasárnapig 10:00-17:00-ig, november 1 -április 30.: keddtől péntekig 10:00-16:00-ig

Honlap: http://onp.nemzetipark.gov.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/orseginemzetipark

Oszd meg másokkal is!
Mustra