Milyen ruhában házasodjon Orbán Ráhel?

Nem szoktunk politizálni, most se tesszük, de mégiscsak az ország első emberének lánya házasodik : emlékeznek rá, mekkora felhajtás volt Katalin hercegné esküvői ruhája körül?

Egész Anglia lázban égett, hogy vajon kitől választ ruhát majd Vilmos herceg jövendőbelije. Természetesen egy ízig-vérig angol tervező, az Alexander McQueen divatházat vezető Sarah Burton lett a befutó. Vajon a magyar tervezők közül ki az, aki Orbán Viktor lányának echte ungarische lovasfarmos lagzijára megfelelő ruhát tud tervezni?

Az elmúlt évek kultúrharca alapján úgy érezzük, ez az esküvői ruha inkább tradicionális lesz, színes, kivágott, rövid, ne adj' isten fantáziadús fazonokra nem számítunk, még a menyecskeruha esetében sem. Orbán lánya valószínűleg biztosra megy (kell menjen), gyakorlott tervezőt választ ahhoz, hogy a maga Vilmos hercegének, Tiborcz Istvánnak kimondja az igent – persze, aztán ki tudja, lehet, hogy lázadásképp köldökig dekoltált, Kínából rendelt kisestélyiben parádézik majd szeptemberben. Alább felsoroljuk hazánk legismertebb, legjobb és legnemzetibb esküvői ruha-készítőit, ön pedig szavazhat: vajon ki lesz a befutó?

Makány Márta

Régi motoros az esküvői- és alkalmi ruha szakmában Makány Márta, a celebek egyik kedvence – legutóbb a Barátok közt színésznőjének, Balog Edinának készített irigylésre méltó, tollakkal díszített esküvői ruhát. Makány nem csak rendelésre készít ruhát, de persze lehet tőle kérni egyedi, különleges darabokat is, mondjuk matyó mintával. Sok csipkét szokott használni, szereti a fodrokat, az anyagbő szoknyákat, de letisztultabb darabokat is láttunk a tervező Facebook oldalán. Mellette szól, hogy ismert, népszerű, kialakult stílusa van, az viszont Orbánék esetében talán ellene szól, hogy a celebek és celebecskék – Hien, Barbee, Kiss Ramóna, etc. – imádják, és maga is hajlik a túlzásokra. Mert hát mégsem lenne illő áttetsző csipkében kikötni a Blikk címlapon.

Zoób Katti

Zoób Kattit a hazai haute couture nagyasszonyaként szokták emlegetni, az általa vezetett fiatal márka, az Attitude pedig, mint tudjuk, nagy kedvence Orbán Ráhel édesanyjának, Lévai Anikónak. így aztán nem csoda, hogy Zoób még a tavaszi Elle fashion show-n is négy bemutatót tartott, míg kollégái csak egyet-egyet kaptak. A Zoób Haute Couture ugyan tele volt fekete estélyikkel, de ezek után nyilván tudna tervezi egy szép, fehér esküvői ruhát is. Mellette szól az, hogy befutott tervező, komoly múlttal, kiforrott stílussal – védjegyévé váltak a textíliákba zárt rózsák és kockamotívumok – és az örömanya erős hátszelet tud neki kelteni; ellene semmi, talán csak az, hogy kifejezetten esküvői kollekciót nem mutatott be mostanság.

Sármán Nóra

Ha Orbán Ráhel mégse a nagy öregektől válogatna, befutó lehet Sármán Nóra, aki gyönyörűszép, légies esküvői ruhákat tervez. Sármán 2010-ben végzett a MOMÉ-n, már diplomakollekciója is figyelemre méltó, bár elég merész. Idei esküvői ruhái viszont hordhatónak és hagyománytisztelőnek tűnnek, földet söprő szoknyák, csipkés hátbetétekkel ellátott, magasan záródó dekoltázsú ruhák közül válogathat, aki Sármán ruhájában mondaná ki az igent. A tervező mellett szól, hogy fiatal, érdekesek a munkái, és egyelőre nem annyira mainstream, mint a Daalarna, ellene  viszont pont ugyanezek: van rá esély, hogy ha biztosra akar menni Orbán lánya, és fűzőt, abroncsos szoknyát venne, nem most fogja elkezdeni a fiatal tervezőket támogatni.

Elysian

Az Elysian hasonlóan fiatal márka, mint Sármáné, de többet forog a nevük: például az idei Anna-bál hivatalos vendégeit is ők öltöztették, így sokan hallottak róluk a felsőbb körökben, az biztos. Nyári kollekciójuk több darabja kifejezetten esküvői ruhának tűnik, és Facebook oldalukon azt írják: az igazi elegancia túlzásoktól mentes. Szóval az ő esküvői ruháikban épp az a vonzó, hogy egyszerűek, letisztultak. Az Elysian mellett szól, hogy törtfehér szaténruháik a képen hibátlannak tűnnek, a letisztult stílust kevesen képviselik itthon és nagyon szimpatikusak a tervezők. Ellene, hogy a valóságban gyakran nem esik olyan szépen ruháik anyaga, és néha kicsit többet mutat bennük az ember, mint kéne, vagy szeretett volna, na meg sehol egy kiadós magyaros motívum. Viszont talán el lehet sütni a "nem is esküvőre kell" szöveget, és akkor olcsóbban megkaphatják.

Daalarna

Nem hagyhatjuk ki egy valamirevaló esküvői ruhás felsorolásból sem Benes Anita ruháit: a Daalarna az első, amire a jómódú menyasszonyok gondolnak. A Daalarna stílusa elég kiszámítható, általában egyszerű vagy strasszos mídereket párosítanak igényes anyagú, szép esésű fehér szoknyákhoz. Lehet választani letisztult együttest, de extrémebb, tépett szoknyarészű, díszes felsővel ellátott ruhát is, úgyhogy mindenki talál megfelelő ruhát – lám, még Sarka Katának is sikerült, mikor a Story gálán szeretett volna villantani. Előnye a Daalarnának, hogy ennek ellenére is minőségi, szép darabokat kínál, hátránya Orbánék esetében pont az lehet, mint Makánynál: hogy túl celebes. Pedig a mély dekoltázs még felsőbb körökben is dívik, hisz nincs is jobb, mint egy vidéki esküvőn bepálinkázva bámulni a menyasszony melleit.

Léber Barbara

A másik híres magyar alkalmi- és esküvőiruha tervező Léber Barbara, aki a Daalarnánál talán kicsit merészebb darabokat kínál. Elöl rövid-hátul hosszú ruhákat bőven találunk nála is, de akár feketét is kereshetünk. Ha pedig Orbán Ráhel nem akarna ruhát próbálni, online is megrendelheti valamelyik közel ezer eurós darabot, amiben otthon gyakorolhatja a modelléhez hasonló buja tekintetet:

Héjja János

A Héjja szalon az Anna-bál vendégeinek másik nagy kedvence, hisz ő az az alkalmiruha-tervező, aki Herendi porcelánnal kombinált ruhákat is kínál, az pedig elég menő egy olyan eseményen, ahol a bál szépe Herendi vázával lesz gazdagabb. A magyaros motívumokkal megspékelt, fényes anyagú ruhák nagy része a szokott abroncsos szoknyarésszel kapható, úgyhogy túlzott vadsággal nem vádolható a tervező, bár vannak modernebbnek szánt, elöl felvágott, fodros-csipkés-áttetsző míderrel ellátott darabok is – de ízlésekről ne vitatkozzunk. Héjja előnye, hogy az Anna-bál köreiben divatos és a Herendi ruha azért elég nemzeti, még úgy is (vagy épp azért), hogy nem igazán érzik a trendeket. Ha nekünk kéne tippelni, mi mégis Héjját tennénk meg befutónak: egy tanyasi lagzira tökéletesen illik bármelyik susogós, fehér szaténruhája, az meg csak külön öröm, ha kézzel festenek rá népmesei motívumokat a nemzeti öntudat jegyében a miniszterelnök lányának.

Vera Wang

Miben házasodjon Orbán Ráhel?

Adjunk azért egy kósza esélyt annak is, hogy a Nemzet Elsőszámú Lánya nem akar teljesen Mikszáth-hősnőnek öltözni, és mondjuk a legnevesebb külföldi esküvőiruha-tervezőtől szeretne választani. Vera Wang szezononként megújuló ruhái közül válogatnak a világ leggazdagabb és legismertebb hírességei is, ennyi celeb nem tévedhet… Wang jövő tavaszi kollekciója is lélegzetelállító, de már az idén őszre tervezett ruhák közül sem lenne nehéz válogatni. Előnyeit nem is kell sorolni, de van egy pár hátránya is a Wang ruháknak: Párizsba vagy Londonba kell utazni a ruhapróbára (ez persze lehet amúgy előny is), baromi drágák (3-6 ezer dollárba kerülnek alsó hangon), és a tervezőt, lássuk be, sehogy sem lehet magyarként eladni itthon - márpedig Katalin hercegné is ragaszkodott a brit tervezőkhöz, és ezek után hogyan venné ki magát, ha épp Orbánék nem tartanának össze nemzetileg a saját tervezőikkel.

És most szavazzon: ön szerint ki tudná megálmodni a Nemzet Elsőszámú Lányához legjobban illő esküvői ruhát? A jól bevált Daalarna, a kicsit merészebb Léber, Makány, vagy az Elysian? Esetleg egy légies Sármán Nóra költeményben kéne oltár elé vonulnia, vagy ön azt sem venné zokon, ha nem magyar tervező készítené ruháját? Esetleg a Herendi porcelánnal díszített ruhák a kedvencei? Azért azt vegye figyelembe a voksolásnál, hogy a boldog örömapa szándéka szerint igazi csűrdöngölős, Móricz-novellába illő, vidéki parasztlagzi várható. Ásó, kapa, Közgép, szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek