PVC, linóleum, fa vagy laminált: ön milyen padlót választana?

Amikor az ember padlóburkolatot szeretne cserélni, először még hiheti, hogy ezt könnyű lesz eldönteni. Aztán, ha jobban belemélyed a különböző fajtákba, rájön, hogy nem is olyan egyszerű választani közülük. Ha nincs négyzetméterenként 20-30 ezre bőr padlóburkolatra, segítünk, miből válogathat még, illetve hogy mindegyikük milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

PVC padló

Ha valaki meghallja a PVC padló szóösszetételt, egyből a régi iskolák és gyárépületek hangulatromboló szürke vagy takonyzöld, fel-felváló, könnyen csíkosodó randaságait látja maga előtt. Pedig a PVC padló manapság már egyre esztétikusabb, és a drágábbak némelyike már ránézésre is megtévesztően képes utánozni mondjuk a kő- vagy fapadlót, legfeljebb a tapintása árulja el. Gyerekszobákba is jó választás lehet, mivel egyrészt rengeteg mintázattal kaphatóak, másrészt mert takarításuk igazán egyszerű, elég időközönként mosószerrel felmosni, nem igényel olyan gondos ápolást, mint a fa burkolatok. Mivel nem árt neki sem a víz, sem pedig a zsír, így konyhákban is bátran alkalmazható, sőt, aki szereti, annak még a padlófűtésről sem kell lemondani, ugyanis nyugodtan kombinálhatóak.

Hátránya azonban, hogy nem valami tartós, mivel könnyen kopik, ezért forgalmasabb helyiségekbe nem igazán ajánlják őket még akkor sem, ha rendszeresen kezelik a felületét.

Ára: min. 800 Ft/m2

Linóleum padló

Sokan összekeverik a PVC padlóval, ám hatalmas különbség a kettő között: míg az előbbi mesterséges anyag, addig a linóleum 100 százalékig természetes és környezetbarát. Számtalan színben és mintában kapható, de azt azért tegyük hozzá, ha fa hatásút szeretne, akkor mindenképp látszani fog valamelyest, bármilyen jó minőségűt is választ. Tulajdonságaiban megegyezik a PVC-vel, tehát könnyű tisztántartani, használható padlófűtéses helyiségekben, ráadásul mindezeken felül higiénikus, rugalmas és strapabíró.

Összefoglalva: az olcsóbb meleg burkolatok közül ez a legtartósabb környezetbarát megoldás, egyetlen hátránya – már ha ez valakinél hátrány - a PVC-hez hasonló megjelenés.

Ára: 2500-3000 Ft/m2

kép: linoleum.hu
kép: linoleum.hu

Laminált padló

Sokan azt hiszik, hogy a laminált padló teljes egészében valódi fából készül, pedig ez nem így van, ezért is olyan pénztárcabarát megoldás. A legtöbb otthonba mégis ezt használják, mivel nemcsak (viszonylag) olcsó, de valóban megtévesztésig képes hasonlítani a fához. Hatalmas előnye, hogy a környezeti hatásokra nem reagál olyan nagy mértékben, mint pl. a fa, ráadásul még kopásálló is, így a legtöbbet használt helyiségekben is remekül megállja a helyét. És ha valakinek ez még nem lenne elég, lehet kapni kopogásálló kivitelben is, így a reggel, a tűsarkúban való munkába induláskor a másik szobában alvó gyerekek biztosan nem fognak felriadni.

Hátránya, hogy eléggé vonzza a port, és bár könnyű tisztítani, azonban arra ügyelni kell, hogy milyen vegyszert is használ hozzá, és a bő vizes felmosással is óvatosan kell bánni, mivel a lemezek felduzzadásához vezethet a túl sok víz. Amúgy sok gond nincs vele, ezért ár-érték arányban sokak számára ez a legjobb megoldás.

Ára: min. 1500-7000 Ft/m2

Fa padló: tömör, vagy többrétegű?

Amennyiben mindenképpen fa burkolatra vágyik, első körben azt érdemes eldöntenie, hogy milyen fajtát szeretne, ugyanis létezik többrétegű, valamint tömörfa változatban is. A kettő közti különbség - amint az elnevezése is mutatja -, hogy az utóbbi tömör fából készül, és ha nincs felületkezelve, akkor azt csakis a lerakás után végzik el. A másik változat rétegekből áll, melynek felső része készül csak kemény fából, a többi általában préselt lemez. Hátránya, hogy kevésbé strapabíró, ám lényegesen olcsóbb, mint a tömörfa.

Fa padlók fajtái

Ha nem sajnál nagyobb összegeket kiadni burkolatra, és a természetes megoldások híve, akkor persze csodaszép fa parketták közül válogathat. Számtalan fajtában, árnyalatban, görcsökkel, vagy anélkül lehet beszerezni, attól függően, hogy milyen hangulatú szobára vágyik. Amennyiben a rusztikus stílus szerelmese, akkor a fenyőből készült hajópadló tökéletes választás lehet, ha különlegesebbre vágyik, akkor lerakathat bambusz, vagy parafa parkettát is. Az előbbi keménysége a tölgyével vetekszik, ráadásul a természetvédők számára is jó választás, mivel hihetetlen sebességgel nő vissza. Bár hazánkban viszonylag ritkaszámba megy, ennek ellenére egészen elfogadható ára van (bár nem olcsó). Természetesen ez sem szereti a bő vízzel való felmosást, ám a keményfákhoz képest sokkal kevésbé érzékeny erre. Ha fél a víztől, akkor válasszon inkább parafa parkettát, mely vízálló és víztaszító is. Igazán strapabíró, és mivel rugalmas anyagról van szó, nem csak a bútorok nem okoznak benne kárt, de a lépések zaját is elnyeli, sőt, a gerincoszlopra és az ízületekre is jó hatással van. Kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, árban pedig még mindig csak középkategóriás, hasonló, mint a bambusz.

Ár: min. 8000 Ft/m2

Oszd meg másokkal is!
Mustra