Van hova menekülni az ünnepek alatt

Az ünnepek alatt sokan lelépnek inkább a városokból, ezzel megússzák az őrült bevásárlókat, az őrült közlekedőket, és az őrült családtagokat. Nem mellesleg pedig igyekeznek a körülményekhez mérten minél inkább kipihenni az év fáradalmait, és lehetőleg feltöltődni, hogy minél kevésbé erőltetett mosollyal térjenek vissza a munkahelyükre. De vajon hova érdemes ilyenkor menni? Wellnessre vágyik? Eldugott erdei falura? Az ország egyik legjobb borvidékére? Szeretne esetleg vízpart mellett lenni? A Díványon ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani: összegyűjtöttünk pár olyan kisebb-nagyobb települést, ahol nyugodtan lazítani. 

Répáshuta

Kezdjük rögtön azzal, ahol a legjobban elrejtőzhet. A Bükki Nemzeti Park közepén meghúzódó, kábé ötszáz fős falunál pihentetőbb, nyugalmasabb helyet aligha lehet találni Magyarországon. Répáshuta egy völgyben kanyarog végig, a főút mellett jó állapotban lévő parasztházak állnak, ahol nem, ott szinte karnyújtásnyira van az erdő vagy különböző gyümölcsfák sorakoznak. A faluban szinte minden a közeli erdőről szól, mert rengetegen élnek erdőgazdálkodásból. csakhogy egyre szigorúbbak a feltételek, egyre kevesebb a munka a nemzeti parkban, így egyre nehezebben élnek meg a helyiek is. Szóval, addig érdemes megnézni a falut, amíg még virágzik, és míg más turisták nem fedezik fel. Állítólag kétszáz férőhely is van, vendég viszont alig.

répáshuta
repashuta.hu

Mád

Az utóbbi idők egyik legfelkapottabb környéke a Miskolctól 44 kilométerre található Mád lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község egyik ékessége a nemrég felújított zsinagóga, amit az ország egyik legszebbjének tartanak. Ezen kívül a legkirályabb pincészetek közül több is megtalálható itt. Amikről még mi is hallottuk, hogy kiváló: a rengeteg díjjal jutalmazott Szepsy pincészet, a Barta pincészet, és a Demetervin, de a Mádi Kör minden bora valószínűleg bőven több, mint iható. Ha pedig az ember valamiért itt elunná a lankákat, akkor könnyen átugorhat például Tokajra, még több behavazott lankát nézni, vagy átmehet a szintén közelben található, encsi Anyukám mondtába kajálni, amit az egyik legjobb vidéki étteremnek tartanak.

mád
mad.info.hu

Egerszalók

Az Egertől alig néhány kilométerre található Egerszalókot bőven felfedezték már az emberek, és kétségtelenül meglehetősen rendben lévő helynek számít. A környéket igazán kapóssá a wellness hotelek tették, de azok is találhatnak maguknak elfoglaltságot, akik nem szeretnének naphosszat a medencék partján dögleni. Ha valakinek városnézéshez támadna kedve, akkor nyilván érdemes Egerbe elnéznie, ha eddig valamiért kimaradt volna. Ha viszont egy kicsit a környéken járna, akkor a sódombra vagy a barlanglakásokra lehet érdemes időt szánni, de nem messze ott van a Bükki Nemzeti Park is, ahol a legelszántabbak túrázhatnak is egyet. Emellett persze itt is rengeteg király bort lehet kóstolni, amivel szintén bőven el lehetett szórakozni az időt.

Egerszalók
egerszalok.hu

Gönc

Ez a kisváros leginkább azoknak ajánlható, akik tényleg el szeretnének szakadni a városoktól és a nyüzsgéstől. Gönc közelében ugyanis semmilyen nagyobb magyar város nem található már. Miért lehet érdemes mégis idelátogatni? Ha valaki ki szeretne kapcsolódni, akkor kiváló túraútvonalakat kereshet fel. A legjobb valószínűleg a Pálos kolostorromhoz elvezető öt kilométeres séta lehet, de a Kis-Amádé-hegy is simán ajánlható. Ha viszont valaki csak úgy ténferegne, akkor bevetheti magát a közeli erdőbe, csak találjon ki. Ha viszont valaki mégis városba vágyna, és eddig eljött, akkor nagyon érdemes lehet elugrani Kassára megnézni mondjuk a Szent Erzsébet-dómot. Egy encsi kajatúra pedig Göncről is simán kivitelezhető.

A gönci pálos kolostor romjai a Zempléni-hegységben
A gönci pálos kolostor romjai a Zempléni-hegységbenwikimedia

Keszthely

Ilyenkor se nagyon maradhat ki a szórásból a Balaton-part sem. A legkirályabb települések között télen is ott van Balatonfüred és Siófok is, ami ezúttal nem a nyomasztó partis arcát mutatja, hanem nyugisan lehet hümmögve sétálgatni, és az élet hiábavalóságán merengeni. A legjobb valószínűleg mégis Keszthely, ha kikapcsolódni szeretne, mert remekül lehet korzózni a városban az olyan ódonnak ható házak között, mint például a színház, és olyan valóban ódon épületek között, mint amilyen a gótikus templom. És persze azért is király hely Keszthely, mert bármikor el lehet menni Hévízre is, ahol még télen is a szabadban lehet ejtőzni a vízben. Hogy a tavirózsák megvannak-e még, arról sajnos semmit nem tudunk.

A keszthelyi Festetics kastély
A keszthelyi Festetics kastélyWikipedia

…egy újabb esély az Igazgyöngyöknek

Fergeteges, érzésekkel teli évzárás, összefogás egy alapítvány, egy zalakarosi szálloda és vendégei között, hogy együtt valóra válthassák és szebbé varázsolják sok gyermek és család karácsonyát.

Hotel Karos Spa**** Superior - Zalakaros: Téli Ragyogás Akció az Igazgyöngy Alapítvány támogatásával. Még több információ itt.

h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek