Ropogós mogyorós-tejcsokis szaloncukor

A ropogós házi nápolyi receptjénél  használtuk nemrég az úgynevezett pralinémasszát: ennek a lényege, hogy valamilyen olajos magot (dió, mandula, mogyoró, pisztácia stb.) karamellizálunk, majd addig aprítjuk aprítógépben, míg a magok kiengedik olajtartalmukat, és egy egynemű, sima massza lesz a végeredmény.

RopogósSzalon2
Ötvös Zsuzsanna

Ha ezt a masszát csokival keverjük, nemcsak szuper nápolyitölteléket, hanem príma szaloncukor-alapanyagot is kapunk. Nagy előnye, hogy semmilyen romlandó hozzávalót nem tartalmaz, nem kell hűtőben tartani, így nyugodtan felakaszthatjuk a karácsonyfára ezeket a szaloncukrokat!

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

150 g törökmogyoró (vagy dió, mandula, pisztácia stb.)
120 g kristálycukor
180 g tejcsokoládé (lehet helyette étcsokoládét vagy fehér csokoládét is használni)

Bevonáshoz:

kb. 250 g étcsokoládé

1. 160°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk a törökmogyorót. A szemeket konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű barna héjukat, amennyire csak tudjuk, majd durvára törjük.

2. A cukrot alacsony lángon, néha-néha megkeverve sötét borostyánszínűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáforgatjuk a durvára tört mogyorót. A karamellizált mogyorót sütőpapírral fedett hőálló felületre borítjuk, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

3. A karamellizált mogyorót nagyobb darabokra törve S-késes aprítógépbe tesszük. Óvatosan aprítani kezdjük: az aprítógépet pulzálva járatjuk, gyakran megállítjuk, hogy a motor ne égjen le. Közben a gép falára tapadt mogyorót kiskanállal mindig visszakaparjuk, majd folytatjuk az aprítást. Először csak morzsásra aprítja a gép, majd látjuk, hogy egyre jobban kezd összeállni a karamellizált mogyoró. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egynemű, sima masszát nem kapunk. Érdemes megnézni az erről készült fotót a nápolyi receptjénél.

RopogósSzalon4
Ötvös Zsuzsanna

4. A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mogyorós masszát. Ez lesz a töltelékünk. Ezt még fűszerezhetjük is akár, például fahéjjal, szerecsendióval, tonkababbal, vagy keverhetünk hozzá durvára összetört ostyát vagy kekszet, esetleg apróra darabolt aszalványokat.

5. A masszát egy lapos edénybe öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük: addig hűtjük, míg formázható állaga nem lesz. Ekkor egy-egy teáskanálnyi masszából szaloncukrokat formázunk: először golyóvá alakítjuk, majd hengerré. A kézmelegtől kicsit megpuhult hengereket visszatesszük rövid időre a hűtőbe.

6. Az étcsokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A csokoládéban egyenként megmártjuk villa vagy mártóvilla segítségével a szaloncukrokat.

7. A mártás után sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. Ezután egyenként csomagolhatjuk: méretre vágott, a végén cakkozott selyempapírba, és fényes-csillogós sztaniolba vagy alufóliába.

Oszd meg másokkal is!
Mustra