Karácsonyra kütyüt? Vegyen menő phabletet!

Ha karácsonyi meglepetésnek olyat tárgyat szeretne vásárolni, ami nemcsak hasznos, de olyan mintha egyszerre több menő ajándékot is vett volna, akkor remek választás lehet bármelyik családtagnak egy olyan kütyü, ami nem is egy, hanem egyszerre akár három eszköz is lehet. Olyanoknak ajánljuk ezeket, akik eddig is telefonjukkal örökítették meg a pillanatokat, amelyeket szeretnek megosztani, de közben szeretnek kényelmesen netezgetni akár az ágyból is, és szívesen magukénak tudnának egy igazi szórakoztatócentert is.

Okostelefon mellé sokszor vesz az ember tabletet is, ami arra kiváló netezgetésre, filmek nézésre, játékokhoz és persze digitális olvasónak is ideális. Ha pedig szeret fényképezgetni, akkor biztos van önnél egy digitális fényképezőgép is, amiről kicsit nehézkes ugyan átmenteni a fotókat a gépére, de jó ha van. Sokan használnak még külön zenelejátszót is mp3 hallgatásra. A legújabb vívmányoknak köszönhetően ezeket mind egy készülékkel kiválthatja. Úgy mint mindennek, természetesen ennek az újdonságnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Negatívumok

  • Első ránézésre mind baromi nagynak tűnik, ezért nehezebb őket zsebben hordani.
  • Mindegyet érdemes két kézzel nyomogatni, mert bár egy kézzel és kisebb erőfeszítéssel meg lehet oldani a dolgot, de nem annyira biztonságos érzés, főleg ha éppen a villamoson kellene kapaszkodni.
  • Azok, akik nagyobb méretű tabletről szoknának át erre, talán elsőre kicsinek fogják találni a kijelzőt ha könyvolvasásról vagy filmnézésről van szó.
  • Az örök pesszimisták pedig felfoghatják az egész projektet úgy, hogy vesznek valamit, ami tulajdonképpen minden, de mégis semmi. Telefonnak túl nagy, tabletnek túl kicsi, zenelejátszónak túl telefon, fényképezőgépnek túl ócska. Na ők azok, akiknek tényleg nem valóak ezek a készülékek.

Pozitívumok

  • Egy készülék áráért csúcskategóriás több készüléke lehet, hiszen lesz egy csúcs telefonja, egy szintén csúcs mini tabletje, egy digitális fényképezőgépe, zenelejátszója, jegyzettömbje, és gyakorlatilag szinte bármije,amit el tud képzelni. Bármi alatt tényleg bármit értsen, hiszen ezeket még akár távirányítónak is használhatja, ha éppen úgy tartja kedve.
  • A szeme nagyon gyorsan megszereti majd ezeket a készülékeket. Hamar észreveszi ugyanis, hogy akár egy sima SMS írásakor sokkal kevésbé terheli meg a szemét, mint a kisebb kijelzőjű társai, teszi ezt úgy, hogy könyvolvasóként is kényelmes a méret.
  • Fontos az is, hogy mindene egy helyen lesz, nem kell a táblagépéhez nyúlni, ha a könyvet akarja olvasni, a telefonjához, ha abból kell valamilyen adat, és a fényképeit is azonnal tovább tudja küldeni vagy meg tudja osztani.
  • Ráadásul többet nem kell azon vesződni, hogy három vagy akár több különböző ketyere menüjét tanulja meg kezelni. Rendben, hogy ezek egyébként sem arról híresek, hogy nagyon bonyolultak lennének, de még így is bele lehet futni olyan, hosszú távon idegesítő apróságokba, mint hogy a másik oldalon akarja megnyomni a bekapcsológombot, vagy egy nem létező másik gombbal szeretne kilépni az alkalmazásból, mert a telefonján megszokta, hogy van.
  • Az olyan alapvető pozitívumok, mint a kisebb helyen elfér, energiatakarékosabb és mindig kéznél van, pedig annyira triviális dolgok, hogy ezekről már nem is beszélünk, essen szó inkább magukról a kütyükről.

Asus Fonepad Note

Az Asus fehérben és fekete színben kapható gépe inkább táblagép telefonfunkcióval. Ez elsőre azt a benyomást keltheti, hogy bizonyára a már nevetségesen nagy, megszokott tablettektől csak valamivel kisebb dologgal fog szaladozni az, akit ilyet vesz. Ehhez képest a Fonepad Note a maga 6 hüvelykes kijelzőjével teljesen kezelhető méret. Nem mondjuk, hogy nem furcsa a váltás, de a csúcskategóriás okostelefonoktól méretben nem sokkal tér el, kézre is áll, és fehérben még csajos is. Az elülső oldali kamerának köszönhetően videotelefonálhat is vele, és megvan minden olyan előnye, ami egy csúcskategóriás okostelefonnak, tehát ennek is kiváló.

024
Dívány

Tabletként használva természetesen kisebb kijelzőt kapott, mint a teljes értékű társai, még sem annyira kicsit, hogy az könyvolvasásánál például zavaró legyen. Ha filmet vagy sorozatot néz akár online, akár a telefon memóriáját használva csak a kisebb képernyő lehet kellemetelen, már ha a full HD, vagyis a lehető legélesebb felbontás nem kárpótolja miatta.

Az Asus 8 megapixeles kamerájának maximális kihasználásában a rengeteg beépített program segít akár panorámaképről legyen szó, akár olyan fotót szeretne készíteni, amin mindenki a lehető legjobban néz ki. Egyetlen hibája, hogy nincs rajta vaku, így a buliotókhoz megfelelő fényviszonyokat kell keresni vagy egy jobb teljesítményű zseblámpát.

Zenelejátszó funkciót a két elülső oldali hangszóró is erősíti, ezzel nemcsak a filmeket, vagy zenét hallgathat sokkal élvezetesebben, de az erre igazán érzékenyek saját hangszíneket keverhetnek ki. Persze ha nem valami speciális hangcuccra kötik rá a Fonepadet, merthogy ezt is megtehetik.

A készülékhez egy toll is tartozik, aminek segítségével olyan jegyzeteket készíthet, amilyet csak szeretne. Egyébként bármennyire is úgy gondolja, hogy erre a funkcióra a sima papír és toll is jó lesz, ha egyszer kipróbálja, hamar hozzászokik, ráadásul nem kell cetlik között kutatnia, hanem minden fontos cím, telefonszám, bevásárlólista ott lesz azonnal a telefonján. Ami mégis a legfontosabb érv az Asus készüléke mellett, az az ára, hiszen 109 900 forintba kerül, és mindez a szolgáltatófüggetlen verziókra vonatkozik, tehát semmilyen hűségidő vagy magas havidíjú tarifacsomag nem köti.

Samsung Galaxy Note 3

Azok, akiket érdekelnek a kütyük tudják, hogy a Galaxy Note 3-ról ódákat zengenek szerte a világban. Sőt, lehet hozzá karórát is venni, ami Galaxy Gear néven fut, és persze nem egy egyszerű óráról van szó, hanem egy okosóráról, amivel gyorsan el tudja olvasni üzeneteit, a zenelejátszót lehet irányítani, hívást tud fogadni. Sőt, még kamera is van benne, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az időt is mutatja. De önmagában a Samsung Galaxy Note 3 is remek, hiszen már ránézni is élmény, olyan élénkek a kijelzőjének színei.

003
Dívány

A beépített toll nemcsak arra jó, hogy céltalanul firkálgasson vele, hanem ugyanúgy, mint az Asus gép esetében, itt is különböző funkciókat lehet előhívni. Sőt, felismeri a kézírást, és patikusi pontossággal bogozza ki az olvashatatlan írásokat is, nemcsak a gyöngybetűket. Ha beír egy telefonszámot kézírással, azonnal el is mentheti a telefonkönyvéve, sőt SMS-t is írhat így, a gép majd átalakítja. Aki vizuális típus, és tanulni is egy ilyen kütyün szeretne, itt kiválóan rendszerezheti az innen-onnan előtúrt infókat, mellébiggyeszthet képeket, hogy gyakorlatilag egy külön könyve/szakácskönyve/bevásárlólistája legyen.

Maga a telefon néha már zavarba ejtően gyors, amit általában csak pozitív kontextusban emlegetnek, nekünk viszont üzenet pötyögésnél, de leginkább szavak kitörlésénél okozott ez kisebb gondot, hiszen nagyon gyorsan akár az egész addig begépelt elemet ki lehet törölni, és elég minimálisan hozzáérni véletlenül egy nem kívánatos betűhöz, ez a telefon azonnal reagál rá. Persze ez legyen a legnagyobb probléma, hiszen mindezt azért találták ki, hogy egy szemernyit se kelljen várnia, ha rábök egy alkalmazásra a telefonon.

Ha kételkedett, hogy teljes vagy szinte teljes értékű kamerát tudhat magáénak egy okostelefonnal, akkor a Galaxy Note 3 erre valószínűleg rácáfol. Rengeteg program közül választhat, és a képeket azonnal szerkesztheti is. Sőt, arcfotózásnál eleve tökéletesre retusálja a készülék az bőrét, így önnek már nem is kell bajlódni semmivel, és tükör helyett is használhatja ezt a funkciót, ha szeretné, hogy jól induljon a napja. Az első kamerája is 2 megapixel felbontású, a hátsó pedig 13 megapixel, így valóban az az érzése lehet, hogy egy profi kis kompakt fényképezőgépe van.

A tablet funkció kihasználásában nagy segítség lehet a szemmozgás követő funkció, ami elsőre kicsit ijesztően modern. A lényege ugyanis az, hogy ahogy ön szemével halad egyre lejjebb egy oldalon, legyen szó könyvről vagy egy cikkről, nem kell lejjebb görgetnie, megteszi ezt a telefonja magától. Amilyen jónak tűnik, néha ez egyébként annyira idegesítő is, egy hirtelen felpillantás, vagy elbambulás, és már el is indul az egész a lap aljára vagy a tetejére.

Az akkumulátor élettartama viszont nagyon jó a Note 3-nak, akár két napot is simán kibír mindenfajta gond nélkül, még úgy is ha sokat pötyög rajta vagy zenét hallgat, esetleg távirányítóként használja. A UPC Mediaboxot legnagyobb sajnálatra nem irányítja, de ez valószínűleg olyan hiba, ami felett nem olyan nehéz elsiklani. (Update: Kedves olvasónk, Szabolcs hívta fel rá a figyelmet, hogy azok, akik szerencsésebbek és a UPC Mediaboxon rajta van a márkája a készüléknek, nem csak a UPC logó, meg tudják adni a típust, így fogják tudni azt is irányítani a telefonnal)

Ha a 32 GB-os kivitelnek a memóriája valamilyen oknál fogva nem lenne elég, egészen 64 GB-ig bővítheti. A telefon legszomorúbb pontja a hátlapja, sajnos a bőrhatásúnak tűnő műanyag összességében az olcsóság benyomását kelti, mindegy hogy a fekete, fehér vagy a rózsaszín típust választja. Persze egy jól kiválasztott tokkal ez a probléma orvosolható, de akkor ezt még számolja hozzá a nagyjából 230 ezer forint körüli árhoz.

HTC One Max

Míg az előző két készüléknél végig megvan az a tudat, hogy ez több mint egy óriási telefon,és inkább egy kisebb tablet benyomását kelti, a HTC One Max inkább óriástelefon a kialakítása és a megjelenése miatt. Egyébként egy masszív mobiltelefon, ami alatt szerencsére nem azt kell érteni, hogy ormótlan, hanem hogy ez egy olyan készüléknek néz ki, ami strapabíró és időtálló, ráadásul a fém burkolat sokkal kellemesebb hatást kellt, mint a bőr hatású, de műanyag Galaxy Note 3.

Ennél a készüléknék opcionálisan ujjlenyomat leolvasót is beüzemelhetünk, ami miatt vegyesek voltak az érzéseink. Egyrészt tényleg ennél nagyobb biztonságban még soha nem éreztük az adatainkat, igaz, az ujjlenyomatot is ki lehet ütni egy jelszóval, szóval teljes megoldás nincs. Néha viszont idegesítő, mondjuk ha éppen maszatos az az ujj, ami az azonosításra szolgálna vagy ha le kell venni a kesztyűt, de mivel ez funkció opcionális, így bármikor kikapcsolhatja.

044
Dívány

Ha a fényképezésőgépként akarja használni, nem árt tudni, hogy az eülső kamera 2,1 megapixel , a hátsó viszont hirtelen kicsit alulmúlta a várakozást a mindenhol jelölt 4 megapixelével. Ugyanakkor a szakértők szerint különböző  technikai megoldásoknak köszönhetően (amiket most nem részletezünk, mert bonyolult a lényegen nem változtat, és nem is igazán értjük) nagyon jó felvételeket tud ez a telefon is készíteni. A HTC Zoe funkciónak köszönhetően tényleg kedve lesz az embernek kihasználni a telefon fényképezőgép mivoltát is. Ez ugyanis azoknak lett kitalálva, akik mindig lemaradnak a pillanatról vagy ösztönösen akkor nyomják a felvétel gombot, amikor a másik éppen pislog vagy hülye arcot vág. Ezzel viszont fényképező módban is kis videókat lehet felvenni, amiknél már az exponálás előtti 0,6 másodperccel elkezdődik a rögzítés, és a gomb lenyomása után még 3 másodpercig veszi a kamera a történéseket, aztán ki is választja a legjobb felvételt ha szeretné. De kipróbálhatja a kettős felvétel funkciót is, amikor egyszerre fényképez mindkét kamera, így a selfie mozgalom egy új fázisába léphet, vagyis nemcsak azt oszthatja meg, amit éppen lát, de azt is hogyan néz ki, miközben azt látja amit.

Zenehallgatáshoz a két elülső oldali hangszóró éppen ideális, és mindez filmnézéskor is sokkal szórakoztatóbb élményt ad, mint a hátulsó hangszóróval rendelkező készülékek. Mivel a kijelzője 5,9 inch, így digitális olvasónak is tudja használni anélkül, hogy szemét túlzottan megterhelné, ágyban netezgetéshez pedig kimondottan kényelmes. Az akkumulátora erős, két napot még úgy is kibír, ha közben másik készülékkel oszt meg netet vagy ha a navigációs funkciókat használja. 

Az ára egyébként szolgáltatótól függetlenül 239 900 forint, de saját szolgáltatójánál olcsóbban is hozzájuthat hűségnyilatkozattal. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek