Erre figyeljen, ha karácsonyi pótizzót vesz!

Tipikus szituáció villamossági és barkácsszaküzletekben, hogy advent idején – lehetőleg az utolsó pillanatban – beront a vevő tajtékozva, hogy nem működik a karácsonyi izzósor, fényfüzér, világítás, ide a pótizzóval! Az eladó ilyenkor udvariasan visszakérdez: "Természetesen tartunk, milyen típust adhatok?" Mire jön az ingerül válasz: "Hát karácsonyit!" Ez a válasz megfelelt volna a nyolcvanas években, a rossz hír azonban az, hogy ma már több izzótípust is gyártanak, ezért nem árt boltba szaladás előtt megnéznünk, milyen pótizzóra van szükségünk. Akkor sincs még nyert ügye, ha már előre készült, és eleve a kiégett izzóval a zsebében érkezik: önmagában ez még nem elég segítség, és zavarbaejtő kérdésekkel szembesülhet. Most Molnár Zoltán, egy villamossági bolt szakembere segít, hogy tudja, miért kérdezgetik, és miket kell válaszolnia, 

unas 154112

Először is vannak olyan fényfüzérek, amiknél egyszerűen nincs sansz a cserére, direkt úgy készítik el ezeket valahol Sicsiangcsuang szélén, hogy újat kelljen vennünk, ha gajra mennek. Ugyanez áll a LED-es verziókra is. Ahogy ezekre, úgy az összes izzósorra, füzérre vonatkozik a főszabály: mindig próbáljuk ki, mielőtt feltennénk a fára! És egy mellékszabály is érvényes: legyen nálunk egy jó kis laposelem, amivel ki tudjuk próbálni egyenként a cserélhető izzós füzérek izzóit.

Vannak a klasszikus, régi, betekerős izzóval működő füzérek, melyeknél rögtön életbe lép a második főszabály: hogy megkapjuk, kb. hány voltos feszültségen üzemel egy izzó, osszuk el a 230-240 voltos hálózati feszültséget az izzósor izzóinak számával. Tehát egy 17 darabos izzósor esetén darabonként nagyjából 14 volttal kell számolnunk, ilyenkor azért belefér plusz-mínusz 1-2 voltos holtjáték is. Persze a számolgatást is elkerülhetjük, ha egyrészt viszünk egy izzót magunkkal a boltba, másrészt tudjuk, hány darabos volt a készlet, így az eladó majd jól kiszámolja, melyik pótizzó kell. Természetesen a piramis alakú, ablakba tehető izzósor esetén is ugyanez a szabály, bár a legtöbb általában hétdarabos.

SE-L 50

A második generációs, kínai pici izzós füzérek esetén is marad a 230 V osztva az izzók számával szabály. Fontos azonban tudni, hová szánták eredetileg őket, ugyanis biztonsági okokból elkülönül a beltéri és kültéri izzósor. Beltéri esetén elég osztogatni, nincs nagy truváj a dologban, a kültérieknél azonban biztonsági okokból trafókra vannak kötve a füzérek (ezek zömmel 24 V-os trafók). Az izzósor pedig nagyrészt tízes szakaszokra oszlik, így ha egy szakaszban kiég egy izzó, akkor rögtön egy egész tízes szakasz esik ki a fényárból. Ilyenkor persze mind a tíz izzót végig kell bogarászni, hogy melyik a hibás. Kültéri sor esetén pedig a trafó feszültségét kell elosztani a szakasz számával, így a fent vázolt esetben 2,4 V-os izzóra lesz szükségünk. Az újfajta kínaiaknál attól se ijedjünk meg, ha a foglalat más, mint amit az eladó mutat, ugyanis kivehető belőle az izzó, szóval nincs gond.

Korábbi cikkünkben olvashat még arról, mire figyeljünk az izzósorok üzembehelyezésekor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra