Ön is allergiás a karácsonyra?

Nem, most nem arról van szó, amikor valaki már herótot kap a Last Christmastól és a szeretet jegyében egymást taposva vásárlástól, hanem azokról, akik szó szerint allergiás rohamot kapnak ilyenkor. Bármennyire is érdekes, az illatosítók, a stressz, sőt még a karácsonyfa is okozhatnak problémát az arra hajlamosaknál.

Óvatosan az illatosítókkal!

Ha máskor nem is,de karácsony táján sokan használnak karácsonyi illatgyertyákat, mécseseket, párologtatókat, illóolajokat otthonukban, hogy ezzel is megteremtsék az ünnepi hangulatot. Dr. Balogh Katalin a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint azonban ezek sokak számára irritálóak is lehetnek. Éppen ezért allergiás, asztmás beteg környezetében inkább kerülje őket, mert a légutakba jutva köhögést, tüsszögést, nehézlégzést okozhatnak.

Ha a nyírfától tüsszög, kerülje az almát, diót, mogyorót!

Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tőle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, melynek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettőre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergő, égő érzést a szájban, viszkető érzést a torokban. A betegek jellemzően a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, főve sem, így a karácsonyi menüben nem szerencsés ilyenkor például a gesztenyés pulyka.

A karácsonyfára is lehet allergiás

Igen, jól olvasta, ha igazán peches, marad a műfenyő. Mint dr. Balogh Katalin elmondta, a fenyőfa törzsén penészgombák telepedhetnek meg, melyek aztán a lakás levegőjébe bekerülve légúti panaszokat okozhatnak. Erős túlérzékenység esetén a lakásba kerülő legkisebb mennyiségű penész is tüneteket produkálhat, ezért ilyen esetekben jobb megoldás, ha egy mutatós műfenyőt választ. Azonban fontos, hogy megbízható helyről vásároljon, és a csomagolásból frissen kibontva szellőztessük át a szabadban, a későbbi években pedig használat előtt mindig portalanítsa le!

Csak nyugodtan

A karácsony előtti időszak nem éppen a nyugalomról híres: az emberek mérgezett egérként száguldoznak akciók után kutakodva a boltokban, nem tudjuk, kinek mit vegyünk, ráadásul még ott a takarítás és az ünnepi menüt is el kell készítenünk. Ez külön-külön is idegőrlő, hát még így együttesen, nem csoda, ha sokaknál túlfeszül a húr. A baj ezzel az, hogy a túl sok stressz miatt az allergiás, asztmás panaszok is felerősödhetnek, ezért bármennyire is nehéz, de próbáljon lazítani!

Mennyiség helyett minőség

Az ünnepek során nehéz a sok finom sütemény mellet csak úgy elmenni, és tudja, mit? Nem is kell. Elég, ha a természetes összetevőket tartalmazó, házi készítésű fogásokat részesíti előnyben. Mert bizony az is okozhat allergiát (a gyomorrontáson kívül), ha minden ócskaságot összeeszik. „A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák” – hívja fel a figyelmet a szakember. Előfordulhat az is, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoznak. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén vagy a felsőtesten megjelenő bőrpír vagy csalánkiütés formájában, így ha hasonló tüneteket produkál, vegyen be antihisztamint. Ha a tünetek mégis súlyosbodnak, netán nehézlégzés lép fel, mindenképp hívjon orvost!

Rejtett allergénforrások

Télen mindenki többet tartózkodik a lakásban, és a belső, gyakran párás levegőben a háziporatka allergia tünetei még intenzívebben jelentkezhetnek. Így szükség lehet valamilyen légszűrő berendezésre, amivel megtisztíthatja a levegőt. A karácsonyra beizzított, meghitt, otthonos hangulatot (és meleget) sugárzó kandallók is nagyon hangulatosak, allergiás, asztmás betegeknél viszont panaszokat okozhat a levegőbe jutó égéstermék is. A karácsonyi díszeket sem árt portalanítani, mielőtt felaggatjuk őket a fára, és a megválasztásuknál sem árt körültekintőnek lenni, ugyanis tartalmazhatnak latexet, ami az arra érzékenyeknél problémát okozhat. A latexallergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés, súlyosabb esetben pedig a jelenséget szénanáthaszerű tünetek, kötőhártyagyulladás, viszketés, kiütések kísérik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek