Jótékonykodna? Adunk pár tippet!

A karácsonyi készülődés az az időszak az évben, amikor leginkább nyitottak vagyunk embertársaink felé, és nemcsak észrevesszük a nélkülözőket, de tenni is akarunk a szűkebb-tágabb környezetünkben élők körülményeinek jobbítása érdekében.

Összegyűjtöttünk néhány olyan adakozási lehetőséget, ahol szervezett keretek között gyűjtenek rászoruló gyerekeknek, családoknak, hogy szebb legyen a karácsonyuk.

Természetesen alapelv, hogy csak olyat ajándékozzunk, amit mi is szívesen fogadnánk, és ügyeljünk a csomagolásra is, hiszen még ha csak egy cipősdobozról is van szó, most ünnepi díszt kell kapnia.

Mikulásgyár

A Mikulásgyár ebben az évben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 300,000 gyermeknek teszi szebbé a karácsonyát. Nem kérnek pénzt, csak tárgyi adományt fogadnak el, úgymint bármilyen ruhaneműt, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékot, édességet, vagy tartós élelmiszereket.

DSC 0166

Hol lehet leadni az adományokat? Budapesten az 56-osok terén és a Mammut II. Bevásárlóközpontban, a Győri ETO Parkban, és országszerte az Invázió ruházati lánc, valamint a Duna House kirendeltségein, és minden postán is fogadják a felajánlásokat.

Mikor: december 6-22. között.

Nyilas Misi-Pakk

A Magyar Református Szeretetszolgálat „Nincsen számukra hely” címmel meghirdetett adománygyűjtésével nagycsaládban és nehéz körülmények között élő gyerekek karácsonyát szeretnék megszépíteni cipősdobozokba rejtett ajándékokkal (a dobozra írják rá, mennyi idős és milyen nemű gyereknek szánják). Az adományokat az Allee Bevásárlóközpontnál felállított karácsonyfán csepp alakú díszek jelképezik majd, így napról-napra több dísze lesz a fának.

Hol lehet leadni az adományokat? Például az Allee Bevásárlóközpontnál a Szeretetszolgálat faházánál, illetve országszerte mintegy 30 gyűjtőponton ( itt megtekintő). Aki nem tud pakkot készítetni, de segíteni szeretne, annak 2500 Ft adomány befizetésével az önkéntesek összeállítanak egy csomagot és eljuttatják a rászorulóknak.

Mikor: november 25-december 18.

Cipősdoboz akció

A Baptista Szeretetszolgálat immár 10 éve gyűjt a nehéz körülmények között élőknek karácsonyi ajándékokat cipősdobozba csomagolva. A cipősdobozokat országszerte nagyon sok helyen adhatják le ( itt a lista), de akár postán is elküldhetik a Szeretetszolgálat címére, vagy az egyik online áruházban is vásárolhatnak „cipősdoboz jegyet”, amivel egy cipősdoboz összeállítását támogatják. Az önkéntes hálózaton keresztül rászoruló gyermekekhez juttatják el a csomagokat (árvaházak, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékosokkal foglalkozó iskolák, egyesületek stb.) még az ünnepek előtt.

Honlapjukon hasznos tanácsokkal segítenek az adakozóknak, hogy minél jobban süljön el az ajándékozás. Ezt érdemes megnézni, mielőtt nekiállunk a csomag tartalmának összeállításához.

Mikor: December 1-18.

Szeretet. Éhség.

Az Ökumenikus Segélyszervezet idén 18. alkalommal indította el a Szeretet. Éhség. című kampányát, amelynek jelképe, a tört mézeskalács talán a legtöbbünk számára ismerős is. A szervezet pénzbeli adományokat gyűjt, és önkénteseket is szívesen fogad.

szeretetehseg 960x350

Az összegyűlt felajánlásokból aztán egész évben számos rászoruló családot támogatnak étellel, ruhával, tanszerekkel, átmeneti otthonokat tartanak fent és krízishelyzetekben célzott programokat is indítanak. Az adományozás talán legegyszerűbb módja az sms, a 1353-as számra küldött üzenettel 250 forintot adunk. de számos egyéb módon is lehet támogatni őket, átutalással, különböző kuponok megvásárlásával, az összes metodust összefoglalták ezen az oldalon.

Mikor: egész évben

Sok kicsi

December 14-ig lehet megvenni az ezer forintos virtuális sorsjegyeket a Sok kicsi idei akciójában, a résztvevők a jegyek megvásárlásával 30 féle ajándékcsomagra nevezhetnek be, ezek nyertesét pedig December 20-án sorsolják ki.

A 2013 karácsonyi sok kicsi jótékonysági akció támogatottjai az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványon keresztül rászoruló családok lesznek. A jótékonysági nyereményjáték keretében az elmúlt évekhez hasonlóan idén is főleg élelmiszer tárgyadományokra fordítják a befolyt támogatási összeget, mellyel az utolsó fillérig elszámolnak, a számlákat a honlapra is feltöltik.

Elsődlegesen a III. kerületi családsegítő és gyermekvédelmi központ által meghatározott rászoruló családok számára szervezett ételosztáshoz szereznek majd be a főzéshez alapanyagokat, valamint az alapítvány karácsonyi - idén rekordmennyiségű, 5300 darabosra tervezett - élelmiszercsomagjaiba vásárolnak tartós élelmiszereket.

Mikor: Sorsjegyvásárlás december 14-ig.

Wekerlei adománygyűjtés helyi rászorulók részére

A Wekerlei Társaskör Egyesület háziorvosok ajánlása alapján gyűjti az adományokat a rászorulók részére. A helyi kezdeményezés korábbi tapasztalatai alapján leginkább tartós élelmiszerre (rizs, száraztészta, konzerv, vaj/margarin, tartós tej, kristálycukor, tea, citromlé, kakaópor, csokoládé, szaloncukor, keksz, mazsola) van szükségük, de pénzadománynak is örülnek.

Hol és mikor lehet leadni az adományokat? 2013. december 2-től 17-ig a WTE irodájában (1192 Budapest, Kós Károly tér 10.) hétfő, szerda 16-19 óra, csütörtök 17-19 óra, kedd, péntek: 10-12 óra között.

Debreceni jótékonysági akció vízilabdásokkal

A DVSE vízilabda klub jó állapotban lévő kinőtt ruhákat, cipőket, megunt játékokat, valamint könyveket vár, hogy a rászorulóknak eljuttatva a karácsonyi ünneplést szebbé tegye.

Mikor és hol? December 13-ig hétfő, szerda, és péntek esténként 17 óra 30 perc és 20 óra között tudják fogadni a felajánlásokat a Debreceni Sportuszodában, a DVSE második emeleti 303-as irodájában. Az akció a Debrecen vízilabda csapatának december 14-i, KSI elleni hazai, utolsó 2013-as esztendőbeli összecsapásán zárul.

Veresegyházi könyvgyűjtés rászoruló családoknak

A veresegyházi kistérség Esély Szociális Alapellátási Központ Gyermekjóléti Szolgálata új vagy jó állapotú, használt gyermek-és szépirodalmi, ismeretterjesztő könyveket 0-16 éves korú gyermekek számára vár, hogy eljuttassa hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Az adományokat december 6-ig várják munkanapokon 8-16.30 óra között a szolgálatnál és a környező települések polgármesteri hivatalaiban (Veresegyház, Galgamácsa, Vácegres, Váckisújfalu, Csomád, Vácrátót, Erdőkertes, Őrbottyán). További információ kérhető a 06/709310966 telefonszámon.

Martonvásáron diákotthon lakóinak gyűjtenek

A Környezetvédő Kölykök Szabadidő Egyesület (KÖKÖLYSZI) a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola és Diákotthon lakóit támogatja (a megye sajátos nevelési igényű tanköteles tanulóinak nevelését, oktatását mint bentlakásos gyógypedagógiai intézmény végzik). Az intézményben lakó gyerekek életkora: 7-22 éves korig terjed.

Különösen ezekre van nagy szükségük: ruhák, cipők, ágyneműhuzat, törülköző, kéztörlő, fogkefe, köntös, függönyök, terítők, tisztálkodó szerek. De természetesen mindenféle játékot, szabadidős eszközt, sportszert, kézműves apróságokat (pl. gyöngyök, fonalak, festékek), szaloncukrot, csokoládét, gyümölcsöt is szívesen fogadnak. További információ: 30/9643-626, kokolyszi@kokolyszi.hu

Kommentekben várjuk a további adományozási lehetőségeket Budapesten és vidéken is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek