no

Gasztroajándékok: forrócsoki-pálcikák

A házi forrócsoki-pálcák látványos ajándékok lehetnek akár Mikulásra, akár Karácsonyra. Nagy előnyük, hogy abszolút személyre szabhatóak, a megajándékozott ízléséhez igazíthatóak: készíthetjük ét-, tej- vagy fehér csokoládéból, és ízesíthetjük fűszerekkel és különféle esszenciális olajokkal.

Fűszerek közül használhatunk például fahéjat, őrölt szegfűszeget, mézeskalácsfűszert, kardamomot, tonkababot reszelve, őrölt chilit, őrölt gyömbért (különösen fehér csokival finom!), szerecsendiót, vaníliarúd kikapart magjait.

Forrócsoki3
Ötvös Zsuzsanna

Esszenciális olajokat, kivonatokat delikáteszekben lehet kapni például több ízben (narancs, citrom, levendula, bergamot, citromfű, borsmenta stb.). Ezek nagyon koncentráltak, így csak néhány cseppet kell adnunk a csokoládéhoz belőlük. Ennyit még a csokoládé is elbír, vissza fog tudni szilárdulni; más folyadék-alapú ízesítővel viszont nem érdemes kísérletezni, mert a csokoládé könnyen összeugorhat tőlük. De akár mogyorós ízesítésű forrócsoki-pálcákat is készíthetünk!

Hozzávalók 6 darabhoz:

200 g tetszőleges csokoládé
tetszőleges ízesítők: fűszerek és/vagy kivonatok
6 db kicsi fakanál (webshopokban, papír-írószer üzletekben kapható) vagy fa spatula (gyógyszertárokban kapható)
6 db műanyag felespohár (drogériákban, papír-írószer üzletekben kapható)

1. A csokoládé egynegyedét apróra vágjuk. A többi csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. Belekeverjük a kiválasztott ízesítőket (fűszereket, kivonatokat) is. Érdemes közben kóstolgatni, hogy beállítsuk az ízesítők megfelelő arányát. Ha kiváncsi arra, miért nem elég a csokit simán megolvasztani, és mire föl ez a bűvészkedés, erről bővebben olvashat itt.

2. Az ízesített csokoládét egy kiskanállal elosztjuk a hat felespohárba. Egy forrócsoki-pálcára 30-35 gramm csokoládét érdemes számolni. A felespoharakat hűtőbe tesszük, majd pár perc múlva, amikor már épphogy elkezdett szilárdulni a csokoládé, óvatosan beleállítjuk a fakanalakat vagy fa spatulákat.

3. Kb. egy órán keresztül hűtjük a csokoládét. Ekkor már látszik, hogy a csokoládé kezdi elengedni a műanyag poharat, így óvatosan kiütögethetjük belőle a forrócsoki-pálcákat.

4. Celofánba vagy szép ajándéktasakba csomagoljuk. A fakanalak végét akár karácsonyi mintájú dekortapasszal is díszíthetjük.

Forrócsoki1
Ötvös Zsuzsanna

5. Felhasználásuk: Egy forrócsoki-pálcát egy bögrébe teszünk, másfél-két deci forró tejet öntünk rá, egy-két percig állni hagyjuk, majd felkeverjük. Kisebb habverővel vagy tejhabosítóval ki is lehet picit habosítani. Ezeket az instrukciókat akár ajándékkísérőn a becsomagolt forrócsoki-pálcákhoz is mellékelhetjük.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek