Ezekbe a hobbiboltokba nézzen be, ha kreatívkodna!

Rengeteg jó ötletet és elképzelést valósíthat meg a bolti termékeknél sokkal ügyesebben és olcsóbban, ehhez viszont jó minőségű és (nem utolsó sorban) pénztárcabarát alapanyagokra van szükség, amiket viszont egyáltalán nem olyan egyszerű beszerezni. A DIY-cuccok révén egészen jól megismertük már a hobbiboltokat, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan budapesti üzletet, ahol önnek is érdemes körbenéznie, ha kreatívkodni támadna kedve. De vigyázzon, először nézzen körbe mindenhol, aztán mérlegeljen, és csak azután költsön. Az ugyanis mindegyik boltra jellemző, hogy a valóban nagyon jó áron árult termékeiket pofátlanul drágára árazott egyéb termékeikkel ellensúlyozzák. 

A kreatív hobbiboltok zömét megtalálja az Üllői út környékén, nagyon közel egymáshoz, így ha egyszerre sok mindent kell beszereznie, érdemes rögtön itt kezdenie a vadászatot. A Kreatív Ékszer és a Hobbi Művészellátó például konkrétan egymás mellett vannak, és bár nagy az átfedés a termékeik között, nagyon nem mindegy, hogy mit hol vásárol meg, az áraik ugyanis teljesen különböznek. Itt különösen érvényes az előbbi, először nézzen körül, azután költekezzen tanácsunk. Innen mindössze pár perc sétára található a harmadik kreatív hobbibolt, ami egy nagyobb komplexum, a belsejében több kisebb bolttal, egyedi portékákkal, egészen jó árakkal. A másik két boltot a Rákóczi téren és a Maglódi úton találja meg, ezek nem csak hobbiboltok, hanem művészellátók is egyben.

Kreatív Ékszer Gyöngyösbolt

Cím: 1085 Budapest, Üllői út 32.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00; szombat: 10:00-14:00

A gyöngyök, a díszek és a kiegészítők Mekkája. Az üzletben több mint kétszázféle gyöngy és kristály közül válogathat, van, amit csomagban, legtöbbjüket viszont darabszámra is lehetséges megvásárolni, de a végösszeg így is elég magas lehet. A cikk készíteskor az volt a tapasztalat, hogy főleg damilból és láncokhoz való lezáró kapcsokból érdemes itt bevásárolni: 3 méternyi damilt 100-200 forint között, 10 méteres alumíniumdrótot 1200 forintért, kapcsokat (általában párdarabos csomagolásban) 10-30-50 forintért lehet megvenni (darabonként egyébként 5 forintba kerülnek). Sok a kész ékszer is, ezeket gyakran akciózzák, így ásványgyűrűkre, nyakláncokra és fülbevalókra már akár egy ezres alatt is lecsaphat.

A gyöngyök ára alapanyagtól függ: egy sima, műanyagból készült gyöngyszem, mérettől és formától eltérően 20-40 forintért kapható, a különleges darabokért viszont már jóval többet kell fizetni. Az ásványgyöngyök darabja 298, a fazettázott gyöngyöké 350, míg a fémgyöngyök darabja 110 forintba kerül. Akril gyöngyöket 140, angyalmedálokat 200, fehér pihés angyalszárnyakat 200 forinttól vásárolhat.

Tipp: Ha egyszerre több, esetleg ipari mennyiségű gyöngyre van szüksége a drágább ásvány- vagy fazettázott darabokból, semmiképpen ne vegye meg azonnal darabonként. Először nézzen körbe az üzletben, hátha található csomagban is – ez általában alacsonyabb darabárra jön ki, úgyhogy többnyire sokkal jobban megéri. Ha itt nincs, nézzen át a szomszédos Hobbyművészbe, itt ugyanis inkább csomagban árulják a fűzhető/varrható/ragasztható gyöngyöket, ráadásul jelentősen olcsóbban.

Megéri benézni? Ha valamiből csak néhány darabot szeretne beszerezni, akkor igen, nagy tételben viszont nem itt, hanem a mellette található Hobbyművészbe érdemes menni. Egy darab sima, műanyagból készült gyöngyért 40 forintot elkérni – ha az ember nagy tételben vásárol – kész rablás, a 30 forintos, Röltexekben általában 5 forintért megvásárolható biztosítótűről már nem is beszélve.

HobbyMűvész és Kristálybolt

Cím: 1085 Budapest, Üllői út 34.

Nyitva tartás:  Hétfő-péntek: 10:00-18:00 ; Szombat: 10:00-13:00 

A gyöngyösbolt melletti Hobbyművészben sokkal szélesebb árupalettát talál a vásárló: gyöngyökön, díszeken és Swarovski kristályokon kívül olaj-, matrica- és akrilfestékek, fotókartonok, papírmasé dobozok, fehér vászontáskák és még egy rakat kreatív kiegészítő várja a látogatót.

Ez még csak egy ízelítő a festékmennyiségből, ami az üzletben található.
Ez még csak egy ízelítő a festékmennyiségből, ami az üzletben található.Dívány.hu

A Swarovski kristályból egy csomag 690 forintba került az üzletben ottjártunkkor (kb. 100 db kristály van benne). Hatalmas választékuk van papírmasé dobozokból is: mintától, formától, nagyságtól függően már 230 forinttól beszerezhetők. Fa ékszerdobozt 1590 forintért vásárolhat. Szalagokat a képeslapokhoz kódos besorolás alapján vehet (egy jó minőségű, mutatós darab métere 120 forintba kerül). A festhető bögréket már 480 forinttól, ballagó tarisznyát 398 forintért, hatdarabos bélyegzőkészletet pedig 990 forintért láttunk. Festékekből nagy a színkínálat, olajfestéket 800-3000 forint környékén, akrilfestéket 590-1100 forint között találhat. Az üzletben olyan ritkaságokat is beszerezhet, mint az egyszerű, fehér vászontáska (420 forint), karácsonyi felvarrók (rénszarvasos, hóemberes, karácsonyfás, 800 forinttól) és ajándéktölcsérek (990 forint), de találni itt maci formájú, festhető fanyalókát (50 forint), amit aztán díszként feltehet a karácsonyfára.

Tipp 1: Ha nem öt darab, hanem egy tucat gyöngyre/kristályra van szüksége, mindenképpen itt vásároljon! Míg a kreatív ékszerben ottjártunkkor a fehér gyöngy darabja negyven (!) forintba került, addig a Hobbyművészben egy csomag (kb. 200 db) gyöngy már csak 300 forintot kóstált. Ez igaz a kristálydíszekre is: egy csomag ezüst, zöld, arany vagy piros varrható kristály mindössze 250 forint volt, ami nagyon baráti ár.

Tipp 2: A Hobbyművészben gyakran leárazzák a festékeket is, ezeket a bejárattal szembeni széles faállványon találja. Általában féláron megkaphatja az akrilfestékeket, a temperát és az olajfestéket is. 

Fa dobozokból is elég nagy a kínálat, 1000 forintból már egészen pofás darabot is talál.
Fa dobozokból is elég nagy a kínálat, 1000 forintból már egészen pofás darabot is talál.Dívány.hu

Megéri benézni? Igen, mindenképpen. Kristályos díszeket és gyöngyöket nagy mennyiségben kifejezetten itt érdemes venni. A festékek árai is reálisak, a kínálat pedig mindenből elég nagy, és folyamatosan újratöltik a készletet.

Kreatív Hobby

Cím: 1085 Budapest, Üllői út 18.

Nyitva tartás:  Hétfő-péntek: 10:00-18:00 ; Szombat: 10:00-13:00

A harmadik, szintén az Üllői úton található kreatív hobbibolt kétszer akkora, mint előző két társa, ráadásul valódi komplexum, több kisebb bolt is található benne. Az üzlet kínálata nagyon hasonlít a HobbyMűvész és Kristályboltéhoz, az előtérben külön gyöngyösbolt is akad. A boltba lépve először a festékkínálatot érdemes szemügyre venni: terrakottapasztát 600 forinttól, viaszpasztát 890 forintért láttunk. Mágnesfesték és ásványfesték is van, ezek 998 forintba kerülnek. Textilfestékekből különböző színek és kiszerelések kaphatók, a 20 ml-es verziót 289, a nagyobb, 50 ml-es kiszerelést 598 forintért árulják. Textilfestéket szintén 598 forinttól lehet kapni, körülbelül ugyanannyiért, mint az előbbi boltban.

Karácsonyi díszekből elég nagy a választék, ragasztható textil szívecske, fenyőfa és hópihe 200 forintért kaphatók, a csengettyűk – mérettől függően – 40 vagy 100 forintba kerülnek. Adventi koszorúhoz is elég sok alapanyag van. Festhető hópihe és csillagok, rénszarvasok és hóemberek közül lehet válogatni, de találni pamutzoknit is a fára. Papírmasé dobozokat 230 forintért vehet, itt is hasonló formák és méretek vannak, mint a Hobbyművészben, így igazán a különleges mintájú csomagolópapírért érdemes betérni. Ezek tényleg nagyon jól néznek ki, darabja 398 forintba kerül (képet a galériában talál). A gyöngyök árai nagyrészt megegyeznek a Kreatív Ékszer Gyöngyösbolt áraival, ezért külön kitérőt nem érdemes tenni. Az viszont praktikus, hogy a hobbibolton belül teljesen elszeparálják a gyöngyösboltot.

Karácsonyi díszekből, kiegészítőkből és kellékekből bőven válogathat a komplexumban.
Karácsonyi díszekből, kiegészítőkből és kellékekből bőven válogathat a komplexumban.Dívány.hu

Tipp: Ha még nem teljesen készült el a karácsonyi dekorációval, ebben az üzletben garantáltan rátalál azokra a kellékekre, amikkel ünnepi hangulatot teremthet. Rengeteg a festhető forma, amiből akár karácsonyfadíszt is készíthet (ilyenből hópihét, csillagot, rénszarvast és télapót is talál), ráadásul adventi koszorúkhoz is rengeteg kiegészítőt kaphat (mintázott gyertyát, csengőt, angyalszárnyat).

Megéri betérni? Az attól függ, útba esik-e. Mivel azonos cég, az árukészlet nagyrészt megegyezik a Hobbyművészével, gyöngyből pedig az előbbit ajánljuk, így ezek miatt külön kitérőt ebbe a szaküzletbe ne tegyen. Kivéve persze, ha csomagolópapírra fáj a foga, mert azért nagyon megéri.

Rayher Hobby – Kreatív Centrum

Cím: 1085 Budapest, József krt. 36.

Nyitva tartás:  Hétfő- péntek: 10:00-18:00 ; Szombat: 10:00-14:00

Mindössze pár métert kell megtenni a Rákóczi tértől a Harminckettesek tere felé, és máris megtalálja a Rayher Hobby – Kreatív Centrumot. Ha különlegességekre és jópofa díszekre, csomagolópapírokra és üvegdobozokra vadászik, mindenképpen érdemes benéznie.

Az üzlet elég nagy, érdemes legalább egy órát rászánni, ha alaposan körbe szeretné járni. Az árak nem vészesek, csak mindenből meg kell találni azt, ami megéri. Egy doboz nagyszemű gyöngy 795 forintba kerül, de a gyöngyök minőségétől és nagyságától függően már olcsóbban, 300 forintért is találtunk. Fém díszeket (rénszarvas, hópihe, szegecs) 500-800 forint között, kristályos díszeket pedig 800 forintért vásárolhat.

Szalagokból elég nagy a választék, átlagban 120-130 forint között van métere.
Szalagokból elég nagy a választék, átlagban 120-130 forint között van métere.Dívány.hu

Szalagokat 200 forinttól vásárolhat, különleges textúrájú csomagolópapírokat pedig 225 forintért szerezhet. Érdemes körbenézni a papírdobozok között is: formától (téglalap, szív, négyzet) és mérettől (kicsi, közepes, nagy, egészen nagy) függően 310-400 forint között már vehet belőlük. Dobozokból szétnyitható műanyagot is találni, úgy 180-2200 forintig (legkisebbtől legnagyobbig). Különböző formájú parafadugós üveget is vehet 350-1200 forintért, ami különleges homokkal vagy üzenettel, esetleg valamilyen házi készítésű gasztroajándékkal megtöltve akár karácsonyi meglepetésnek is ideális lehet. Ha – kicsit késve, de – adventi koszorút szeretne készíteni, itt 480 forinttól be tudja szerezni hozzá a zöld alapot, gyertyákat (aranyat, ezüstöt, pirosat vagy zöldet) pedig darabonként 200 (négyesével csomagolva pedig 650) forintért vehet hozzá. 

Még répa orrot is találni, amit a többi boltban egyáltalán nem láttunk.
Még répa orrot is találni, amit a többi boltban egyáltalán nem láttunk.Dívány.hu

Tipp 1: Kristályos díszeket, amiket sapkadíszítéshez már használtunk, ne itt vegyen. Az Üllői úti Hobbyművészben az a típus nagyobb csomagban 250 forintba kerül, míg a Rayherben 795 forintért láttuk a sokkal kisebb verziót.

Tipp 2: Szegecset se itt vásároljon. Az öt darabos kiszerelés tapasztalataink szerint nagyon drága, általában ezer forint felett van, ennyiért online akár 100 darabot is beszerezhet olyan formából és színből, amilyenből csak akar.

Megéri betérni? Igen, még akkor is, ha csak nézelődni szeretne. Sok különlegesség található az üzletben, amit a többi hobbiboltban még csak nem is láttunk (hóembernek répaorr, felvarrható kiskalap, stb.) Az árak jók, az eladók segítőkészek, az üzletet pedig nagyon kellemesen rendezték be.

Art-Export Hobbi- és Művészeti Termékek Kis- és Nagykereskedelme

Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 25.   

Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 8:00-16:00

A Maglódi út 25. szám alatt található Art-Export hobbi- és művészeti ellátó a nagykereskedők mellett a hobbiművészek számára is árusít termékeket, úgy nagyjából 3500 négyzetméteren. Az üzletet profi képzőművészek mellett leginkább egyetemistáknak és főiskolásoknak, illetve amatőr művészeknek ajánljuk, hiszen az itt megtalálható termékek között szinten minden igazán fontos eszköz fellelhető. A minőségi termékeken kívül a pár kategóriával rosszabb, de az átlagnál még így is sokkal jobb anyagokból is lehet válogatni.

Az ellátó 25 ezer termékből álló kínálattal bír, így érdemes legalább egy délutánt (de inkább egy fél napot) rászánnia arra, hogy körbejárja. Mint azt a neve is mutatja, az üzlet nemcsak hobbibolt, hanem művészeti ellátó is, tehát a gyöngyökön és felvarrókon kívül rosttollakat, szakkönyveket, linófestéket, dammarlakkot és hasonló ínyencségeket is beszerezhet. Festőpalettát már 1200 forinttól, filctartót 2990 forintért, profi grafikai kompresszort 75 ezerért kaphat, de találni szobrászathoz szükséges eszközöket is, például asztali korongot 9990 forintért. Rajzszénről is gondoskodnak elég jó, 620 forintos áron.

Tipp: Az anyagokon, eszközökön és kiegészítőkön túl olyan további szolgáltatásokat is nyújt az üzlet, mint például a képkeretezés, állványkölcsönzés, vásznak méretre vágása, de igénybe vehető a kerámiaműhely is. Az ellátó ezen kívül még képzéseket is tart amatőr és profi felhasználók részére.

Megéri benézni? Igen, viszont mindenképpen sok időt kell rászánni. Kisebb projektek esetében bőven elég, ha beugrik egy mezei hobbiboltba, ha azonban speciális anyagokra van szüksége, megéri ide is ellátogatni. Mivel az üzletben professzionális eszközöket is kapni, ne lepődjön meg egy-két drasztikus áron.

Oszd meg másokkal is!
Mustra