Megmutatjuk a legjobb elektromos fogkeféket

Nem tudni, hányan vesznek elektromos fogkefét ajándékba, mindenesetre nem véletlen, hogy a német Test magazin a karácsonyi számába pont ezen készülékek vizsgálati eredményét tette be. A z újság idén másodszor tesztelte le a keféket, az egészen olcsótól, a drága készülékekig. A tesztben a legolcsóbb darab 2,49 euró volt, a legdrágább pedig 139.

shutterstock 159831047

A fogorvosok szerint az elektromos fogkefék sokkal alaposabban tisztítják a fogakat, mint a hagyományos kefék. Mások szerint viszont a kézi puceválásához több technikai tudás kell, a gépesített rendszerekkel a kevésbé alapos mosás is hatékonyabb lesz. Németországban -csakúgy mint nálunk - alapvetően három féle felnőttfogkefével lehet találkozni. A hagyományos kézi mellett, létezik az elektromos verzió, melynek kerek a feje és oszcilláló mozgást végez, illetve nyújtott fejű, ami teljesen úgy néz ki, mint a hagyományos kefe, viszont képes percenként 21000 alkalommal is rezegni.

Érdemes megfontolni a vásárlás előtt, hogy mennyibe kerül a pótfej, ezek ugyanis nem olcsóak, viszont meglehetős gyakorisággal ( legalább 3 havonta) kell cserélni őket.

A tesztben többek közt kiváncsiak voltak arra, mennyi ideig bírja az akku (40-206 percet mértek), mennyi áramot fogyasztanak a gépek (ez elhanyagolható mennyiség), és, hogy hány évente kell a készülékeket cserénli (átlagosan hat).

A készülékek lehetnek akkumlátorosak, vezetékesek és elemmel működőek, ez utóbbiak a legolcsóbbak.

Extrákkal teszik vonzóvá a készüléket a gyártók

Azt, hogy milyen extrák kellenek igazán, nekünk kell eldöntenünk, mindenesetre az időjelző nem rossz. A legtöbb készülék 30 másodpercenként csipog egyet, jó esetben ezt a hangot 4x kéne hallanunk egy fogmosás alkalmával.

Braun Oral-B Proffessional Care 1000 -  21500.-

A kerek fej  nagyon jól tisztít, ráadásul a fogása is megfelelő. Az egyetlen termék a cikkben, mely jelzi, ha túl erősen nyomjuk a fogunkhoz, ami azért fontos, mert hosszú távon károsíthatja a fogakat a túl erős nyomás. Egy töltéssel viszont mindössze 40 percet bír.

Braun Oral-B Pulsonic Slim - 17490.-

Elegáns, vékony, könnyű fogkefe hagyomnáyos fejjel. Kétféle erősséggel kapható, tisztitó és érzékeny beállítási lehetősége van. ráadásul meglehetősen kényelmes, és jelzi a fogmosás végét is.

Philips Sonicare Easy Clean - 19900.-

Ennek tart legtovább az akkumlátora, 206 percig moshatunk vele fogat. A készülék viszonylag nehezen tisztíítható, és mindössze egyféle módban lehet vele fogat mosni.

Müller Sensident- 5990 Ft

A termék olcsó, akkumulátoros, ennek ellenére számos extrája van. Háromféle beállítás a mosáshoz, fogínymasszázs és még jelző is van hozzá, ami szól, ha már elég ideig csiszoltuk a fogunkat. Megfelelően tisztítja a fogakat, a fogása viszont nem a legjobb. Az akkumulátora sokáig bírja, 186 perc a szintideje.

Elmex Omron Proclinical C600 - 119 euro

Az elmex az Omronnal együtt dobott piacra egy meglehetősen drága készüléket (átszámítva kb. 35800 Ft). Számos extrája van, kapunk hozzá egy szép tartót, jelzi a fogmosás végét és háromféle módon takaríthatjuk vele a rágószervünket. Ennek ellenére csak kielégítő a tisztítása, ami azt jelenti, hogy határozottabban rosszabbul teljesített, mint a többi kefe a tesztben.

DM Dontodent Akku- 4499.-

Az olcsó termék (kint mindössze 10 euróba kerül) a legjobb áron kapható akkus készülék. Nem is jelzi, meddig kell mosni a fogunkat, van viszont két mosási erőssége ( aktív és szenzitív), ráadásul a fogása is megfelelő. Egy feltöltéssel 103 percig sikálhatjuk a fogunkat.

termék neve ár tisztítás (60%) Kézreállás(30%) Tartósság(10%) végeredmény
Braun Oral-B Vitality Precision Clean 4700.- ++ + ++ nagyon jó
Braun Oral-B Professional Care 1000 21500.- ++ + ++
Philips sonicare Diamond Clean 19900.- ++ + ++
Braun Oral-B Pulsonic Slim 17490.- + + ++
Philips Sonicare Easy Clean 19900.- + + ++
Müller Sensident 5990.- + O ++
DM Dontodent Akku 4499.- + O ++
Elmex Omron Proclinical C600 119 euro O O ++ kielégítő
Oszd meg másokkal is!
Mustra