E-könyv-olvasók a fapadostól a luxusverzióig

Az e-book-olvasók piaca évről-évre bővül, úgyhogy mostanra elég nagy a választék ahhoz, hogy mindenki megtalálja azt, amire szüksége van. Megpróbáljuk összefoglalni, mi az, amit érdemes megfontolni vásárlás előtt, és melyik olvasót tegyük inkább vissza a polcra. 

Mit nézzen vásárlás előtt?

Kijelző mérete

Akkumulátor

Formátum kezelés

Memória

WiFi

Fontos tudni, hogy a tableteket nem arra találták ki, hogy olvassunk rajtuk. Bár egyszerűnek és praktikusan tűnhet ezt választani, nem érdemes, hacsak nem akarunk rövid időn belül szemorvoshoz menni. Az e-könyv-olvasók "célszerszámok", erre lettek kifejlesztve, a képernyőjüknek nincs háttérvilágítása, ezért nem fárasztja a szemet az olvasás még erős napfényben sem. Ezt nevezik e-ink technológiának.

Vannak olvasók, amelyeken lehet internetezni is, de ez elég nehézkes, főleg azért, mert fekete-fehérben jelennek meg az oldalak, illetve a legtöbb készülék csak WiFi-eléréssel rendelkezik 3G-vel nem. Az sem mindegy, hány könyvvel tölthetünk meg egy olvasót, bár a legegyszerűbb fajtában is legalább 100 könyv fér el.

Az sem utolsó szempont, hogy milyen gyakran kell tölteni a gépet, hiszen ezt többnyire a táskánkban hordjuk és utazás közben használjuk, tehát érdemes olyat keresni, amely legalább 2-3 hetet bír egy feltöltéssel. A Tech rovatban dolgozó kollégák összefoglalták, hogy mire ajánlott figyelni vásárlás előtt.

142670538
Bloomberg / Europress / Getty

Az Amazon Kindle-t sokáig nem lehetett itthon kapni, de ennek vége, most már bárki megveheti itthon is. Az Amazon olvasói sok mindent tudnak: egyrészt elég olcsón lehet hozzájuk jutni, mivel a cég abban bízik, hogy utána jó sok könyvet veszünk tőlük, másrészt nagyon egyszerűen kezelhetőek. Plusz szolgáltatásként a cég egy e-mail címet hoz létre nekünk, amire bármilyen formátumban elküldött file-t átkonvertál. Ennek a verziónak nincs háttérvilágítása, azaz sötétben nem tudjuk használni lámpagyújtás nélkül, átlagos méretű (6") a kijelzője, viszont könnyű. Ami még fontos, három hétig lehet használni egy töltéssel, és 1400 könyv fér el rajta. Hátránya, hogy a kezelőfelülete magyarul nem elérhető, és ez minden Kindle készülékre igaz. 28000 Ft-tól kapható.

A Kindle Paperwhite-ja már jóval drágább (48000 Ft körül mozog az ára), viszont van háttérvilágítása, akár 4 hétig is kibírja egy töltéssel az akkumulátor, amit alig 4 óra alatt lehet feltölteni a számítógépről. A könyveinket felhőben tárolhatjuk, és nagyon jó a felbontása. Igaz ennyi pénzért csak reklámos verziót vehetünk, ami azt jelenti, hogy időnként kapunk egy könyvajánlót a kütyünkre.

Kindle-Paperwhite1
amazon.com

Aki nem akar vagy nem tud ennyit költeni egy olvasóra, az nyugodtan választhat az olcsóbb árkategóriából is. A Koobe termékeiről már írtunk, az új olvasójuk HD minőséget ígér. A Slimbook HD 32 gigabájtosra bővíthető, és előnye, hogy szinte bármilyen formátumot kezel, beleértve a PDF-et is, amit sokszor nem tudnak kezelni a gépek. A gépre zene is tehető, így lejátszóként is használható, akár olvasás közben is. A Slimbook 27000 Ft, és most 300 könyv jár hozzá ajándékba. Igaz, nem derül ki, hogy ezek mifélék.

A Barnes & Noble az Amazon mellett a másik nagy áruház, így ők is gyorsan piacra dobták a saját olvasójukat. A Nook Simple Touch akkumulátorát elég kéthavonta tölteni, persze ha az ember nem olvas napi fél óránál többet, és nem használja a WiFi-t. Viszont csak PDF-et és ePubot kezel, képeinket viszont négy formátumban is nézegethetjük rajta. Ha olvasunk angolul, több mint 3 millió könyvet tudunk rá vásárolni, és hatféle betűtípusból választhatunk. Természetesen a betű mérete is változtatható. Itthon 28000 forinttól kapható.

Prestigio MultiReadere olcsó, jó felbontású, 4 gigabyte belső memóriája mellett bővíthető SD kártyával, Linuxot futtat, sokféle formátumot kezel (PDF, FB2, HTML, PDB, EPUB, DOC, UTF-8 TXT, Unicode, MOBI, RTF) és képnézegető is van benne. Nagy hátránya, hogy nincs benne WiFi, így marad a lassan ósdinak tűnő kábeles verzió a könyvek áttételére. Itthon 21000 forinttól elérhető.

130722120206313895.png

Hasonló árban mozog a PocketBook Mini 515, aminek a többi e-book-olvasótól eltérő módon színes a háza, így egy fokkal jobban néz ki mint a többiek. Ráadásul 500 könyv jár hozzá ajándékba - igaz, ezeknek sem tudjuk a címét. A kijelzője 600X800 képpontos, viszont csak 200 dpi a felbontása. Ez persze nem feltétlenül baj, főleg mert van beépített WiFi-je, nagyon könnyű (13 dkg), de egy kicsit kisebb mint az átlagos olvasók: csak 5 col az átlag 6 colhoz képest. Nagy előnye, hogy magyarul is tud, így nem kell szenvedni a beállításokkal, illetve, hogy sokféle formátumot kezel.

1067639 1
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek