DIY: Így lesz egyszerű gyöngysorból menő statement nyaklánc

Az utóbbi idő legfeltűnőbb kiegészítője kétségkívül a statement nyaklánc, ami még most, két szezon elteltével is sziklaszilárdan tartja pozícióját. Érthető is, hiszen a lehető legegyszerűbb szettet is feldobja, saját, költséghatékony verzióját pedig otthon is el tudja készíteni. Mi Tom Binns eredetijéből inspirálódtunk. Érdemes önnek is kipróbálnia, mert tényleg egyszerű elkészíteni, mégis látványos a végeredmény.

Amire szüksége lesz:

  • gyöngysor
  • ha kész gyöngysora nincs, akkor damil és egy zacskó gyöngy, amit az Üllői úti hobbiboltban be lehet szerezni (egy csomag gyöngy 300 forintba, egy csomag damil 150 forintba kerül)
  • kapocs a lánchoz  szintén hobbiboltból
  • 60-70 darab arany vagy ezüst biztosítótű

Tipp: Biztosítótűt ne hobbiboltban vegyen, mert ott akár ötször annyit is elkérhetnek érte, mint egy méteráru szaküzletben. Érdemes a beszerzett gyöngyöket magával vinnie, és azok méretéhez választani a tűt, hiszen ha nem arányos a kettő, akkor nem stimmel majd az összhatás.

[A következő két bekezdés egyelőre csak azokra vonatkozik, akiknek nincs kész gyöngynyaklánca. Ha ilyennel rendelkezik, akkor még dőljön hátra és csináljon egy kávét.]

Kezdésként vágjon le egy darab damilt, olyan hosszúságút, mint amekkora láncot szeretne. Ezek után erősítse a damil egyik végére a kapocs egyik felét: dugja át a damilon és kössön rá 2 erős csomót. Ellenőrizze, hogy elég erősen tart-e, nehogy később lefoszoljon róla a már felfűzött rész. Ha ez megvan, fűzze fel a gyöngyöket a damil teljes hosszára. Ez picit monoton, úgyhogy tegyen be valami pörgős zenét.

Nem tart olyan sokáig felfűzni a gyöngyöket, de a biztonság kedvéért azért tegyen be valami pörgős zenét.
Nem tart olyan sokáig felfűzni a gyöngyöket, de a biztonság kedvéért azért tegyen be valami pörgős zenét.Dívány.hu

Miután ezzel megvan, jöhet a zárókapocs felerősítése: dugja át a damilon a rugóra emlékeztető részt, kössön rá legalább kettő, megint csak erős csomót, majd vágja le a maradék damilt. Erre a rugósnak tűnő részre kell erősíteni a karikát, amit szemöldökcsipesszel érdemes szétnyitni, majd miután átdugta a rögzítőn, fogóval alaposan zárja össze. Ezzel a nyaklánc el is készült, de előbb ellenőrizze le, hogy a csomók elég masszívak-e, nehogy viselés közben véletlen leessen a nyakáról.

A karikát szemöldökcsipesszel a legkönnyebb széthúzni, utána fogóval kell rögzíteni.
A karikát szemöldökcsipesszel a legkönnyebb széthúzni, utána fogóval kell rögzíteni.

Ha így elkészítette a gyöngysorát (vagy befejezte a kávézást, és elővette a sajátot), most a biztosítótűkön a sor: vegye elő a csomagot és a gyöngyök közzé tűzzön oda egyet-egyet. Érdemes először végigtűzdelni a gyöngyök közeit, és utána lehet még pakolászni belőlük. A mi taktikánk az volt, hogy minden három biztosítótűt alulról összefogtunk még eggyel. Ön is kitalálhat valamilyen szisztémát, de pakolászhat teljesen véletlenül is, sőt, akár különböző méretű biztosítótűkkel is dolgozhat, hogy minél spontánabb, zsúfoltabb legyen a végeredmény. Egy ilyen lánchoz egyébként legalább 50 darab biztosítótűre lesz szüksége,

Az ujjaira vigyázzon és győződjön meg róla, hogy mindegyik tűt alaposan lezárta.
Az ujjaira vigyázzon és győződjön meg róla, hogy mindegyik tűt alaposan lezárta.Dívány.hu

A biztosítótűk felaggatása után gyakorlatilag tényleg vége, de még egyszer alaposan ellenőrizze le, hogy a tűk mindegyike be van-e kapcsolva. Egyébként ez is egy olyan trükk, ami alapvetően nagyon egyszerű, inkább csak időigényes, arról már nem is beszélve, hogy gyöngyöstől-biztosítótűstől kb. 600 forintból meg lehet úszni. Ez azért nagy különbség a Zarás 4-5 ezer forinthoz képest. Ha önnek jobban tetszik, dolgozhat nagyobb szemű gyönggyel és eggyel nagyobb biztosítótűkkel is, de a végeredményt mindenképp fotózza le és küldje el nekünk e-mailben, kíváncsiak vagyunk rá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra