Így terítse meg ízlésesen az ünnepi asztalt

Karácsonykor együtt a család, vendégek jönnek-mennek, és a közös családi vagy baráti összejövetelek legtöbbször óriási ünnepi ebédbe vagy vacsorába torkollnak, ahol az ételek mellett kiemelt fontossággal bír a teríték is.

Sokan ilyenkor veszik elő a porcelán és/vagy ünnepi étkészletet, a régi családi kincseket, és mindent, ami értékes. Ugyanakkor szögezzük le a legelején: nem attól lesz ünnepi a teríték, hogy ezüst villával eszik a sülteket és metszett kristálypohárba töltik a kólát. Az ünnepi teríték lényege sokkal egyszerűbb: elég, ha csak más, mint a hétköznapokon. Szóval figyeljen oda kicsit jobban, díszítse fel valamivel szebben az asztalt, mint egy sima szerdai vacsora alatt. Összeszedtük, hogyan érdemes.

Teríték

  • Ami a legfontosabb, de remélhetőleg evidens: legyen az abrosz tiszta, foltoktól mentes. Erre az alkalomra lehetőleg kerülje a lemosható vagy viaszosvászon terítőket.
  • Az étkészlet legyen ép és hiánytalan, lehetőleg ne kerüljön csorba tányér az asztalra, és a mind az edények, mind az evőeszközök is azonos készletből származzanak.
135118544
Marco Secchi
  • Ne essen túlzásba, az "egyszerű de nagyszerű" alapelv itt is érvényes. Minél több színt és mintát használ, annál nagyobb az esélye, hogy összhatásában túlzó lesz az egész. Egy visszafogott abrosszal nem lehet melléfogni, ráadásul azt egyéb ünnepekkor is felhasználhatja. Ha mintás az abrosz, ahhoz egyszínű készletet érdemes feltenni, és ugyanez visszafelé is érvényes: a nagymama díszes, festett Zsolnay készletéhez ne terítsünk mintás abrosszal-szalvétával, mert a különböző motívumok agyonvágják egymást.
  • Önmagában is nagyon elegáns tud lenni, ha ilyenkor textil szalvétát használ. Persze, a sima papírszalvétával sincs gond, csak arra ügyeljen ennél is, hogy a színeket és a mintákat ne vigye túlzásba. Gondolkozhat akár témákban, vagy bizonyos színvilágban, ahogy azt az Ehow.com-on is javasolják. Ezt csak azért ismételjük el ennyiszer, mert képzelje maga elé azt az asztalt, ahol az abroszon fehér alapon piros és ezüst színű díszek vannak, a tányérok virágmintásak, a szalvéta pedig arany szálakkal díszített bordó, rajta zöld fenyőfákkal. Ez még elképzelve is rettentő kaotikus, ugye?  
  • Legyen olyan pohara, ami passzol a menühöz felkínált italokhoz. Jó, ha van minden terítékhez borospohár, felespoharak, illetve vizespohár (attól függően, hogy mi lesz az italválaszték). Ezeket nem feltétlen kell az asztalra halmoznia, elég, ha csak az adott fogásnál kerülnek a vendégek elé, hiszen még kell a hely a díszeknek és az ételeknek is. 

Díszítés

  • Ha megfogadta az eddigieket, nem lesz nehéz dolga, amikor a terítékhez passzoló dekorációk közül válogat. Azért emeltük ki az előbb, hogy egy sima krémszínű abrosz is megfelelő az alkalomhoz, mert ahhoz egyszerűen felrakhat egy, az étkészlet színeivel harmonizáló asztali futót, és kész is az ünnepi dekoráció alapja.
  • Középre helyezhet egy tálba néhány karácsonyfadíszt, vagy ha igazán jófej szeretne lenni (esetleg nem bízik a desszertjében), akkor néhány szem szaloncukrot. Ha rengeteg ideje van, és az év háziasszonya címre is pályázik, akkor saját készítésű bonbont is rakhat az asztal közepére, névre szóló díszcsomagolásban - ajánlja a Channel 4.
  • Ha a vendéglista több nevet tartalmaz, mint a szűk család, vagy tényleg szeretné megadni a módját, esetleg néhány ajándékkártya is maradt a csomagolás után, akkor készíthet ültetőkártyákat is, amivel tényleg oda a hétköznapiság.
  • Annak, aki nagyon egyszerűen és gyorsan szeretné díszíteni az asztalt, de fél attól, hogy kicsit túlzásba esik, ajánljuk a karácsonyi szalagot. Itt az egyetlen lényeges, hogy ne a keskeny, fényes, műanyag girlandot használja, amilyennel az ajándékokat is kötözi, hanem rendes, széles textil szalagot. Ezzel gyakorlatilag bármit dekorálhat, és mindenhez passzolni fog. Szalvétagyűrű? Kösse át szalaggal. Összevissza borospoharak? Tekerje be a szárukat szalaggal. Ha még több ötletet szeretne, Martha Stewart remek ötletekkel szolgál honlapjánde itt van például a Houzz.com, ahonnan szintén eredményesen inspirálódhat, vagy éppen elborzadhat. 

Gyertya

  • A gyertya lángja garanáltan ünnepi hangulatot teremt, persze, tűzveszélyessége miatt ésszerű keretek közt használva. Nem kell hozzá más, mint egy szép gyertyatartó.
  • Mivel (jobb esetben) azért jön össze karácsonykor a család, hogy lássák egymást, szerezzen be több gyertyát is. Egyetlen, magában árválkodó gyertya fénye mellett ugyanis erre elég kevés az esély.
nd
Sofia Moro
  • Vigyázzon, nem elég ám, hogy csak úgy valahogy odateszi az asztalra a gyertyát. Az etikett szerint a gyertya lángjának 6-8 centiméterrel a vendégek szemmagassága alatt kell lennie, hogy ne zavarja a beszélgetést, és hogy ne világítson a szemükbe beszélgetés közben. Ez egyébként minden ünnepi asztali dekorációra, virágkompozícióra is érvényes: a szemben ülőknek kényelmesen, nyújtózkodás nélkül is át kell látniuk felettük.
  • Szerencsés, ha a gyertyát egy kicsit előégeti, hogy látszódjon a kanócon és a környezetén a használat. Ha meggyújtotta a gyertyát, addig nem illik eloltani, amíg mindenki fel nem állt az asztaltól.
  • Kerülje az ünnepi étkezések során az illatos gyertyákat. Ne csak arra figyeljen, hogy színben passzoljon a megterített asztalhoz, de arra is, hogy az illata ne nyomja el az ünnepi étel illatát. Ön szívesen enne vaníliás mécses illatú halászlevet vacsorára? Ugyehogy nem.
Oszd meg másokkal is!
Mustra