no

Muszáj örülni az avas csokoládénak is?

Az ajándékozásnak is van ám illemtana, de az írott és íratlan szabályokat nem mindenki tartja be, és ez akár kínos pillanatokat is szülhet. Szavazzák meg önök, melyek azok a szokások és szabályok, amiket igenis be kell tartani, és melyek azok, amelyek felett el lehet siklani. 

Az ajándék árát mindenképpen el kell tüntetni?

Az ajándékozásnál a pénz mindig nagyon kényes kérdés. Alapesetben nem az a fontos, hogy mekkora az ajándék értéke, és jobb is, ha a másik fél nem tudja, hogy mennyibe kerül a meglepetés. Persze fogyasztóvédelmi szempontból nézve nem árt, ha a tulajdonos birtokában van a számla és az árcédula, ha esetleg bármilyen gond akad a termékkel. Természetesen ezt meg lehet oldani úgy is, hogy probléma esetén az ajándékozó intézkedik, de ha a felek mondjuk csak ritkán találkoznak, vagy több száz kilométerre laknak egymástól, akkor ez nehezen kivitelezhető. Itt említenénk meg az egyik munkatársnőnk megoldását, ő az árcédulát és a számlát külön borítékban adja oda, amit elég akkor felbontani, ha valóban gond akad és reklamálni kell: így jó esetben az összeg rejtve maradhat az ajándékozott előtt. 

88166252
Aaron Mccoy / Europress / Getty

Illik a keretnél kevesebbet/többet költeni?

A céges ajándékozásoknál általában megmondják, hogy maximum mennyit lehet költeni egy ajándékra, és nem ritka, hogy ez a baráti körben, pároknál és családoknál is előfordul, hogy biztosan elkerülhessék a sértődést. De tényleg olyan nagy vétek, ha valaki nem tartja magát a megállapodáshoz, mert kitalálta a tökéletes ajándékot, csak épp az olyan árban van, ami nagyon eltér a kerettől? Ez emberfüggő, de reménykedjen abban, hogy elég jól ismeri az ajándékozandót, így nem lesz probléma ebből. 

152892816
Vstock Llc / Europress / Getty

Illetlenség pénzt adni ajándékba?

Az általános vélekedés szerint pénzt ajándékozni ciki, mert fantáziátlan, ha valaki néhány bankóval akarja kiszúrni a másik szemét, ahelyett, hogy némi energiát feccölne egy valóban alkalmas ajándék megtalálásába. Pedig ez sem általános igazság: mert mit lehet tenni, ha valakinek tényleg mindene megvan, vagy csak nagyon finnyás, és eddig minden ajándékozási próbálkozás kudarccal végződött? Ha ön úgy dönt, adott esetben mégis a pénz ajándékozása a legalkalmasabb megoldás, tegye személyesebbé az ajándékát, például azzal, hogy személyre szólóan, kedvesen, díszesen csomagolja be az összeget. Ahogyan az egyik kollégánk fogalmazott: az a fontos, hogy a másik ne érezze úgy, hogy ön egyszerűen csak le akarta tudni ez egészet.

144456417
Visage / Europress / Getty

Illetlenség utalványt adni ajándékba?

Köztes megoldásnak számítanak a különböző ajándékutalványok és a kuponok, bár vannak, akik a készpénzzel egy kategóriába sorolják őket. Pedig nem kizárt, hogy a célszemély pont erre vágyik. Igaz, előtte azért érdemes puhatolózni, hogy mire van szüksége, hol szeret vásárolni, mi az, amit nagyon szeretne, de anyagi lehetőségei nem engedik, hogy megvegye magának. A kuponos lehetőségek tárháza igen nagy, a parfümériáktól kezdve az utazási irodákon át a ruha- és műszaki üzletekig szinte mindnek van ajándékutalványa. Ezeket össze is gyűjtöttük egy-egy cikkbe, és hamarosan ön is elolvashatja tippjeinket!

183031430
Careyhope / Europress / Getty

Illetlenség továbbadni ajándékot?

Ezt a kérdést egyszer már feltettük önöknek, és a válaszadók közel fele szerint nem ciki a haszontalan ajándékot továbbadni, sőt, van, aki még a használt csomagolópapírt is újrahasznosítja. Ódor Zsuzsa protokollszakértő szerint azonban nagyon kínos lehet, ha valaki továbbajándékozza a rosszul megválasztott tárgyat, főleg, véletlenül sikerül visszapasszolnia ugyanannak a személynek, akitől korábban kapta. Még jó, hogy ott van az internet! És mi a helyzet a reklámtárgyakkal és repiajándékokkal? Ez már tényleg komoly kihágás, ilyet tényleg nem illik továbbajándékozni, legfeljebb továbbadni. 

79572802
Westend61 / Europress / Getty

Illetlenség illatszereket adni ajándékba?

Sokan úgy vélik, óriási tapintatlanság piperecikkeket ajándékozni, hiszen a másik fél személyes higiéniájának kritikájaként értelmezheti. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak van kedvenc márkája, és nem biztos, hogy szívesen kísérleteznének más termékkel. Az üzleteket ellepő ajándékcsomagok száma alapján azonban igenis van igény erre, és vélhetően nemcsak az ajándékozók lustasága és/vagy rosszmájúsága miatt. Ha például valakiről tudjuk, hogy nem ragaszkodik egyetlen márkához, vagy hogy szívesen kísérletezik, esetleg csak nem biztos, hogy megengedhet magának drága piperecikkeket, akkor biztos, hogy nem lesz csalódott. Vagy marad az utalványos megoldás....

182664800
Timothy Furre / Europress / Getty

Illetlenség fehérneműt adni ajándékba?

Sokak szerint a fehérnemű, akárcsak a parfüm túlzottan intim ajándék, ezért csak a partner készülhet ilyen meglepetéssel az ünnepekre. Persze most rengeteg, giccses, vicces karácsonyi fehérnemű van, amit a célszemély valószínűleg úgy sem hord, de azt sose felejtse el, hogy a hasznos és a humoros ajándékokat nagyon tapintatosan kell kiválasztani, ha nem akarja, hogy az ajándékozandó megsértődjön önre. Nem, a zokni és az atléta nem tartozik ebbe a kategóriába, bár sokaknál ezzel is ki lehet húzni a gyufát.

91802945
Compassionate Eye Foundation / Europress / Getty

Viszonozni kell a váratlan ajándékot?

Ha nagyon udvarias akar lenni, akkor természetesen nemcsak megköszönni illik egy olyan ajándékot, amire nem számított, hanem valahogy viszonozni is kell. Persze karácsonykor nem biztos, hogy mindenki örül annak, ha a meghatározott kereten kívül még többet kell költenie, de elvileg az ünnepeknek ugye, nem a pénzről kellene szólnia. Így érdemes talonban tartani egy-két olyan ajándékot, amit bármikor bárkinek oda lehet adni, így legfeljebb azt kell kimagyarázni, hogy miért nem tudja azonnal előkapni a táskájából, ha éppen nem otthon vagy a munkahelyén találkozik az illetővel. Hogy mik alkalmasak ilyen ajándéknak? Nyugalom, szerethető ajándékklisékből idén sem lesz hiány!

71035096
Image Source / Europress / Getty

Minden ajándéknak örülni kell?

„Minden ajándékot úgy kell megköszönni, mintha olyasvalamit kaptunk volna, aminek szívből örülünk. Sem cinikus, sem kétélű, sem egyértelmű megjegyzéseket nem illik tenni az ajándékra, hiszen ezzel megsértenénk az ajándékozót. Értelemszerűen a közös ismerősöknek illetve rokonoknak sem szabad panaszkodni, hiszen ez bármikor visszajuthat az érintett fülébe” – tanácsolta a Velvetnek pár éve Ódor Zsuzsa protokollszakértő. Nehéz ezzel vitatkozni, bár előfordulhat, hogy a karácsonyi készülődés annyira kikészítette az ember idegeit, hogy kevésbé tud uralkodni magán. Ha így járna, mindenképpen kérjen elnézést az érintett féltől, hiszen a szándék a fontos, ugye?

81266324
Jupiterimages / Europress / Getty

Illetlenség ugyanolyan ajándékot adni?

Mert elvileg ugye, ez is azt bizonyítja, hogy az ajándékozó minél hamarabb le akarta tudni az egészet, és nem igazán foglalkozott a másik fél igényeivel. Természetesen ezt az állítást is meg lehet cáfolni, főleg, ha hasznos ajándékokról van szó. Az egyik kolléganőnk minden évben virágos naptárat vesz a nagymamájának, hiszen ebből minden évben új kell, és mivel a nagyi rajong ezekért, így minden karácsonykor nagy az öröm. De ugyanez a helyzet akkor, ha valaki nagyon szereti a könyveket, de nem tudja beszerezni az összeset, amit szívesen elolvasna, és így tovább, és így tovább.  

183990016
Paper Boat Creative / Europress / Getty

Minden ajándékot becsomagolva illik odaadni?

Igen, még akkor is, ha az illető tudja, hogy mire számíthat. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy az ajándék szépen legyen ám becsomagolva, hiszen ha csak úgy hányaveti módon összegányolta a csomagolást, az megint csak azt üzeni az ajándékozandó fél számára, hogy nem elég fontos önnek. Ez alól az se felmentés, ha ön nem tud szépen csomagolni: szerencsére rengeteg üzletben lehet csomagoltatni, ráadásul ajándéktáskákból is nagy a választék. Persze előfordulhat, hogy egy exkluzív üzlet saját reklámtáskája is megteszi, de ez csak akkor, ha valami nagyon-nagyon különleges helyről származik az ajándék, és tudja, hogy az illető örülne, ha ilyen táskát lóbálhatna az oldalán, de ilyenkor legalább egy ajándékkártyát illik odabiggyeszteni. Vagy ez az egész hülyeség, és kit érdekel a körítés?  

154763681
Michael Blann / Europress / Getty

A főnököt mindig meg kell ajándékozni?

Sok munkahelyen a kollégák kihúzzák egymás nevét, így biztosan mindenki kap ajándékot. De előfordulhat, hogy van, aki úgy érzi, hogy a feletteseinek külön ajándékkal kell kedveskednie, bár ezzel nem mindenki van így, és az álláspontjuk is elfogadható. A hogyankell.hu szerint  a főnöknek csak akkor adjon ajándékot, ha kevesen vannak az irodában, különben úgy tűnne, mintha be szeretne vágódni. Ha pedig nem minden munkatársnak készült ajándékkal, akkor a főnöknek érdemes négyszemközt, például munkaidő után átadni, hogy ne szúrja a többiek szemét. 

88309121
Reggie Casagrande / Europress / Getty

Kell-e a szülők beleegyezése?

Ez bizony igen kényes kérdés, mint minden olyan téma, aminek egy kicsi köze van a gyerekneveléshez. Nyilvánvaló, hogy a szülök nem szeretnék, ha a kedves rokon, barát vagy ismerős nem az ő elveiknek megfelelő ajándékkal lepné meg a gyerekeket, és általában ők tudják a legjobban, hogy mire van szükségük. De a játékboltban vagy a ruházati üzletek gyerekosztályán bolyongva olyan nehéz ellenállni a kínálatnak, és a gyerekeknél jobban tényleg senki nem tud örülni egy csodás ajándéknak. Azért ha teheti, egyeztessen a szülőkkel, hogy tényleg békés legyen a karácsony. 

139867777
Annette Bunch / Europress / Getty

Felnőttkorban már ciki a kívánságlista?

Gyerekként biztosan mindenki már jó előre megírta a kívánságlistáját, amit aztán el is küldött a Mikulásnak/Jézuskának, vagy odaadott a szüleinek, akik megígérték, hogy ők majd továbbítják ezt a fontos dokumentumot. Felnőttként persze már követelőzőnek tűnhet az, aki egy kilométeres kívánságlistát lobogtat, pedig rengeteg kellemetlen helyzetet lehet ezzel kiküszöbölni. Egyrészt biztosan azt kapja, amire annyira vágyik, és az is biztos, hogy nem lesz két kenyérpirítója, hiszen a többiek egyeztethetnek, hogy ki mit vesz meg. A házasulandó pároknál már rég bevett szokás a nászajándéklista, és nem véletlenül, így senki nem is ütközik meg rajta. Persze bízhat abban is, hogy szerettei, barátai gondolatolvasók vagy hajlandóak egy kis kutatómunkát végezni.

184950266
Desifoto / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek