Adventi vásárok: sült malac, marhakoponya és egyéb cukiságok

Már hagyománnyá vált, hogy az ünnepek előtt ellátogatunk a főváros két legnagyobb adventi vásárába. Ha tömegiszonya van, továbbra sem ajánljuk ezeket a rendezvényeket, ha viszont csak a plázás környezetből van elege, és nézelődni akar, akkor nincs is ennél tökéletesebb hely az ön számára. Rövid, képes beszámolónkat a hajtás után olvashatja. 

Budapesti Karácsonyi Vásár

Október tájékán érkezett a hír, hogy idén sokkal rövidebb lesz a Vörösmarty téren tartott vásár, ami eredetileg november 15-től egészen január 2-ig tartott volna. Sokan úgy vélték, ez turisztikai szempontból meglehetősen rossz döntés. Főleg most, hogy kiderült, milyen jó kis célország vagyunk. Más fronton persze nincs változás, a tömeg és a kínálat nagyjából ugyanaz. Ha azon gondolkozna, hogy feláldozza a sötétedés utáni remek hangulatot, és korán látogat ki, ne tegye, már délután kettőkor is meglehetősen sokan vannak, persze azért a legtöbb bódénál még oda tud férni a pulthoz. Kivéve, ha enni akar, ez már egy kicsit nagyobb kihívás lesz. Egy tipp: ha nem akar olyan sokat sorban állni, akkor induljon el a Gerbeaud felé, ottjártunkkor a hátsó büféknél nem volt olyan nagy sor. Tapasztalataink szerint a látogatók között óriási sikernek örvend a cipós gulyásleves és töltött káposzta, szinte minden második ember ilyet evett, de a töki pompos fénye sem kopott még meg. Tegyük hozzá, nem lennénk a vegák helyében, ugyanis egyes bódékat marhakoponyákkal díszítettek és sült malac fejekkel is lehet szemezni. De hogy nemcsak az ételekről legyen szó, nézzük milyen ajándékokat lehet vásárolni. Természetesen nagyon sok kézműves portéka közül lehet válogatni, és ha unja már a fast fashion boltok bizsukínálatát, akkor érdemes ide ellátogatni, nagyon szép egyedi ékszereket láttunk. Persze ha egy kézműves gyertyával vagy szappannal, esetleg mézeskaláccsal vagy szőrmesapkával akar meglepni valakit, akkor is itt a helye. Ha kíváncsi arra, hogy még miket láttunk, kattintsa végig galériánkat!

Helyszín: Vörösmarty tér

Időpont: 2013. november 27. és december 31. között

Nyitva tartás: 

Nyitva tartás                vendéglátó helyek                       árusok
Vasárnap-csütörtök Péntek-szombat Vasárnap-csütörtök Péntek-szombat
2013. november 27.-december 23. 10:00-22:00 10:00-23:00 10:00-20:00 10:00-21:00
2013. december 24. 10:00-14:00
2013. december 25-26. ZÁRVA
2013. december 27. 14:00-23:00 ZÁRVA
2013. december 28-29-30-31. 10:00-22:00 10:00-23:00 ZÁRVA

Info:  http://www.budapestinfo.hu/xmas/

Adventi ünnep a Bazilikánál

Pár percre van csak a Vörösmarty tértől, és messze nem olyan nagy a tömeg, de kínálat sem. Igaz, itt van jégpálya, és azt is meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos megnyitó csak december elsején lesz. Fényfestés is lesz! Első blikkre is sokkal nagyobb az ételes bódék aránya, mint a másik helyszínen, de a kínálat nem sokban különbözik, és az árak itt sem annyira barátiak. Az édesszájúak és a kerámiák rajongói itt is megtalálják majd a számításukat, sőt, azok is, akik kíváncsiak a kovácsok munkájára. Aki akar, nemcsak a Vörösmarty téren, hanem itt is adományozhat, vagy akár kegytárgyakat is vásárolhat. Ha külföldi barátja is szeretné megismerni, hogyan is készülünk mi az ünnepekre, nyugodtan tanácsolja neki ezt a helyet, az egyik bódénál az eladólány majdnem kifogástalan angollal szolgált ki két turistát, akik a termékek iránt érdeklődtek. Egy tipp, a túrát inkább itt kezdjék, ha nem akarkják azonnal a sűrűjébe vetni magukat. A kínálatért kattintson a galériára!

Helyszín: Bazilika, Szent István tér, Budapest

Időpont: 2013. november 29. és 2014. január 1. között

Nyitva tartás:

Hétfő - Csütörtök: 11:30 - 20:00

Péntek: 11:30 - 22:00

Szombat: 10:00 - 22:00

Vasárnap: 10:00 - 20:00

December 24-én: 10:00-14:00

December 25 és 26-án: zárva

Szilveszterkor, december 31-én: 10:00 - 16:00

Facebook: https://www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

És még sokan mások

Természetesen a fővárosban nemcsak ez a két adventi vásár van, illetve lesz. A Palotanegyedben például december 1-jén nyílik meg az Adventi Kalendárium és a Vásár–Tér, és a hivatalos tájékoztató szerint erre kell számítani: "csak 'menjünk az orrunk után' a Kálvin tértől a Mikszáth térig és hamarosan rátalálunk a kandírozott gyümölcsöket, mézes diót, erdélyi botratekert kalácsot, kemencés finomságokat, sült gesztenyét, égetett mandulát, kolbászt és sajtokat árusító házikókra." Persze azonkívül, hogy degeszre eszi magát a kedves látogató, kézművesek, valamint iparművészek és formatervezők munkáiból is válogathat. Ha pedig unja a fővárosi tumultust vagy nincs kedve emiatt Budapestre utazni, akkor is vanmiből válogatni, hiszen vidéken is egymást érik a különböző adventi vásárok. A haladóknak pedig persze ott van Bécs. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra