Reklámba fulladtak a női magazinok adventkor

A karácsony a kereskedelem legnagyobb bevétellel kecsegtető ünnepe, és ebből a lapok sem akarnak kimaradni, a hirdetők az ajtót rugdossák, hogy megjelenhessenek a magazinokban. De vajon a 700-1000 forintunkért kapunk is valamit, vagy csak egy szépen becsomagolt reklámanyag landol a táskánkban? 

Éva Advent - 695 Ft 147 oldal

2013-11-19 13.36.48

Az Éva magazin évek óta kiadja adventi különszámát, mi is így tennénk a helyükben. Igény van rá, az Éva képi világa szuper, és ami tényleg ritka, az újságban a szövegek nagy része is felülmúlja a glossy magazinok megszokott színvonalát.

A 147 oldalból 26 nettó reklám, és ehhez jön még 29 oldal olyan összeállítás, ahol gyakorlatilag a termék van a középpontban, illetve annak az ára. Nem meglepő ez karácsony előtt, a szokásos ezt vegye az apukának, gyereknek, barátnőnek való összeállítások nélkül hisztérikusan csapkodná az asztalt a sales.

Na ja, de mi az az extra amit kapunk?

Elolvashatjuk, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan takarítani, és mivel jön ki a gyanta a ruhából. Vagy, hogy hogyan érdemes koktélbárt csinálni, és mit kell tenni, ha lelépünk néhány napra a kecóból.

Lami Juli a Supernem frontemberét kérdezgette arról, milyen a karácsony náluk, és külföldön élő magyarok írták meg, milyen a karácsony Londonban és Sydney-ben.

A karácsonyi receptekből nem maradhatott ki a macaron és a csokis trüffel sem, annak ellenére, hogy ez az a két édesség, ami a csapból is folyik. Megtudhatjuk, hogy anyának kortárs ékszert lenne jó venni - árak 50.000-től - apa viszont már egy vintage stílusú LED lámpával is boldog lehet, ami alig tizedébe kerül.

Szépek és látványosak az adventi naptár ötletek, és nagyon izgalmas az adventi koszorúk újszerű megközelítése. A deko részbe szintén nagyon vonzó enteriőrök kerültek, viszont ezek azok a képek, melyek csak a fotókon mutatnak jól, vagy egy tripla minimál lakás kandallójának tetején. Tíz oldalon át díszeket nézegetni nem túl menő, főleg mert az összes boltból ezek vetik ránk magukat így az ünnep előtt.

Találtunk még sok-sok gyönyörűen fotózott receptet, brutál hízókúrának beillő tortákat, meg néhány ötletet, hogyan adjuk utazást ajándékba. A lap abban erős, amiben mindig, a képeiben, de nem érezzük átütőnek a mostani lapszámot.

Nők Lapja Advent - 445 Ft - 154 oldal

2013-11-19 13.36.22

Kicsit olcsóbb a Nők Lapja azonos tematikájú kiadványa, melynek a címlapjára karácsonyfa helyett koszorú került. Jó, jó, közhelyes, de valljuk be, nehéz lenne nem közhelyesnek lenni egy ilyen témában.

Mindenesetre míg az Éva 374 ötletet ígér karácsonyra, a szerényebb Nők Lapja már 135-el is beéri. Számokra lefordítva: 23 oldal egész oldalas reklám, ehhez jön 24 oldal termékmegjelenítés, azaz már csak majdnem 100 oldal a nettó tartalmunk. Ez azért így se kevés, lehet örömködni, főleg, mert idén a Nők Lapja erős tartalmat kínál.

Az úgy látszik, kötelező jellegű ünnepi kalendárium mellett erős tartalommal nyit a bazár rovat, ahol az asszony-férj-gyerek háromszög helyett kertrajongóknak, múltidézőknek és az urukat szerető háziasszonyoknak kínál ötleteket. Na persze, meg a kölköknek.

A lap stylistja szerint legyünk előrelátók, és beteg, vagy nagyon egészségtelen életmódot élő családtagunkat, vagy barátunkat lepjük meg szemfedővel, 4900 forintért. Szerencsére kerültek cikkek is a lapba, ilyen például a Karácsonyi emlékek című írás, vagy Schaffer Erzsébet szívhezszóló történetei, de ha ez túl giccses lenne, akkor ott van a Muzsika hanga musical (és film) eredeti történetének a felidézése, és vannak jó kis inspirációs fotók adventi gyertyákról, kalendáriumokról

Blikk Nők Extra Advent - 235 Ft 50 oldal

2013-11-19 13.36.30(1)

A Blikk extra kiadványa mindössze öt oldal reklámot tartalmaz, aminek a Ringier biztos nem örül annyira, az olvasók viszont igen. A lap elején néhány szép stockfotót találunk nappalikról, majd egy dekoratőr mutatja be az adventi koszorú készítését. Aki szeret home made díszíteni, az örülhet, talál egy csomó helyes dekorációt és csomagolási ötletet. Szintén jól járnak a karácsonyt egy nagy traktaként elképzelők, 20 oldalon át lehet recepteket bámulni, bár a szalámis szendvicset nem érezzük igazán karácsonyinak, de helyette ott van egy csomó finom keksz és torta receptje is. A Wellnesskalendárium leírja, hogyan tudunk megszépülni 24 nap alatt, aztán a horoszkópomból kiderül, hogy legszívesebben egy malacperselyt kapnék, vagy karrier-tanácsadással foglalkozó írást, jelentsen ez bármit is.

Praktika - 600 Ft 122 oldal

2013-11-19 13.36.37

Ez a lap azokat szólítja meg, akik kreatívkodnának kicsit. A 122 oldalas kiadványból 22 oldal a reklám, de így is marad egy csomó alkotnivaló. Készíthetünk például adventi koszorút, színes karácsonyfadíszeket és hozzájuk passzoló asztaldekorációt, kapunk pár tippet keresztszemes hímzésre, kötésre, horgolásra és más izgalmakra. Nem rossz ötlet a régi díszek redizájnja, vagy a kerti dekoráció növényekkel, és találunk pár olyan gasztroajándék ötletet is a lapban, melyek legalább nem jönnek szembe minden gasztrooldalon.

Ilyen például vérnarancs szirup, vagy a pikáns tarkabab befőtt. A kuglóf nekünk nem kimondottan karácsonyi sütemény, bár egy habos kakaóval 25-én reggel a kanapén csodás ötletnek tűnik. Nem tudom, jó ajándék-e a hímzett edényfogó és patchwork alátét, lehet, hogy a nagyi meghatódna tőle. A Praktikát azoknak érdemes venni, akik szeretik a pontos leírásokat, ahol nem kell sokat gondolkodni, hanem elég csak beszerezni, és megalkotni a dolgokat. Arra viszont tökéletes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek