Még csak nem is olcsó az ingyenesen letölthető csomagolópapír

Nem akar a papír-írószer boltban tülekedni az egyenmintás csomagolópapírokért? Kutakodjon egy kicsit az interneten, ahol különleges, modern és cuki mintájúakat egyaránt talál, csak le kell tölteni és kinyomtatni őket. Ja, hogy a papír és a tinta nincs ingyen, és egy A4-es méretű csomagolópapírba csak valami csekélység fér bele? Nem baj, mondhatja, hogy "nem a méret a lényeg", meg hogy "egy különleges ember különleges törődést érdemel". Feltéve, ha mindennek az anyagi vonzata nem számít.

A Highsnobette oldalán bukkantam rá arra a posztra, amelyben a Stylepark ingyenes letölthető csomagolópapírjait ajánlgatják. Mind a nyolc mintát Dimitrios Tsatsas grafikus tervezte, aki szemmel láthatóan nem rajong a hagyományos karácsonyi színekért, ugyanis az ábrái magentaszínben és szürkében pompáznak. Egy, a kortárs képzőművészetért rajongó célszemély mindenesetre biztosan örülne annak, ha ilyen csomagolópapírban kapná meg az ajándékát, a pöttyös változat pedig szinte mindenkinél elsüthető.  Ha ez a modern vonal nem annyira jön be, aggodalomra semmi ok, választék van, igaz, nem akkora, mint amire számítani lehetne.

A gift-wrapit.com elég jó találatnak tűnik, itt ünnepek szerint rendezték el a letölthető csomagolópapírokat. A választák mégse nagy, összesen egy tucat karácsonyi témájú csomagolópapírt találtunk, de legalább mindegyikhez jár a csomagolópapírral harmonizáló üdvözlő- és ajándékkártya is. A minták egyszerűek, aranyosak, karácsonyiak: van télapós, hópelyhes, rénszarvasos és kesztyűs változat is.

A grafikusok azokra is gondoltak, akiket teljesen magába szippantott a bagolymánia. A My Owl Barn oldaláról egy egész kis szett tölthető le karácsonyiasított baglyokkal díszítve. Én mértékletes voltam, és csak a csomagolópapírt nyomtattam ki.

Aki a Domestifluff oldalára téved, annak kellemes halvány rózsaszín karácsonyt kívánunk. Kristen Magee szemmel láthatóan az apró mintákra esküszik, de semmi gond, a cukiságfaktor így is adott, és persze ő is készült a csomagolópapírokhoz illő kísérőkártyákkal.

Persze nemcsak a külföldi oldalakon érdemes kutakodni, azért itthon is bele lehet botlani ingyenesen letölthető tartalomba. Ott van például az ÉVA magazin oldala, ahol S. Tóth Nóra által tervezett csomagolópapírok tölthetőek le A4-es és A3-as méretben, de a HP magyar honlapján is van egy kreatív sarok.

Ez eddig mind szép és jó, de jöjjön most a feketeleves. Persze, hogy nagyon kényelmes lenne, ha tényleg nem kellene kimozdulni otthonról, elég ha párat kattintunk, és a nyomtató már köpi is ki a szép, dizájnos, egyedi csomagolópapírokat. De mi van akkor, ha az ajándék becsomagolásához nem elég egy A4-es lap? Igen, ilyenkor el kell zarándokolni egy olyan üzletbe, ahol vállalnak színes nyomtatást is, és ez persze nem olcsó mulatság. A Flórián Üzletházban például 350 forint egy színes A4-es oldal kinyomtatása, igaz, csillog, fénylik, ahogy az ünnepek alatt kell. A CopyGurunál lefedettségtől függ az ár, ám mivel mindegyik minta esetében ez az érték 50 %-nál nagyobb, így 110 forint egy A4-es oldal – jó, 50 db felett már csak 90 –, A3-as papírnál pedig az ár duplázódik. Persze vannak olcsóbb és drágább helyek is, a Copy Generálnál az önkiszolgáló zónában 182 Ft az A4-es méretű, színes egyoldalas nyomat. A PrintPixnél ígéretes a 80 forintos díj, de erre jön még rá a fájlkezelési díj, és az A3-as ára itt is duplája az A4-esének.

És hát arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legtöbb PDF-ben – igen, mindegyik csomagolópapír ilyen formátumban tölthető le - A4-es méretben vannak a minták, és nem mindegyik letölthető csomagolóanyag nagyítható vektorosan, vagyis húzható fel anélkül nagyobbra, hogy az ábrák pixelesek lennének. Ilyen estben sajnos szükség van egy képszerkesztő programra, ahol egymás mellé lehet pakolgatni az egységeket. Persze, ha már úgyis benne vagyunk, akkor akár személyes üzenetet is varázsolhatunk a csomagolópapírra.

Mielőtt levontam volna a végkövetkeztetést, elmentem a közeli papír-írószer boltba: bár egyedi mintákban ők maradtak alul, azért árban csúnyán verik az ingyenesen letölthető, de az alapanyag-, illetve munkaköltségek miatt már nem is annyira pénztárcabarát csomagolóanyagokat. A bolti, díszszalaggal összecsomagolt, 0,7x3 méteres tekercs 790 forintért talán jobb vásárnak tűnik. Vagyis alapvetően letölthető csomagolóanyagokat csak akkor érdemes használni, ha egy számunka nagyon kedves személynek egy nagyon apró ajándékot akarunk adni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek