6+4 könyv, amit érdemes beszerezni karácsonyra

Néhány magyar és külföldi könyvújdonság, amiket érdemes lesz elolvasni a karácsonyi szünidőben.

Az egyik ok, amiért várom a karácsonyt, az a vele járó szünidő. Már hónapokkal az ünnep előtt elkezdem tervezgetni, hogy mi mindent fogok csinálni a két ünnep közötti szünidőben. (És persze örülök, hogy nem kell dolgoznom ebben az időszakban.)

A "mi mindent fogok csinálni" ilyenkor persze csupa jó dolgot jelent, filmnézést, szaunázást, főzőcskézést, de legelsősorban olvasást. A karácsonyi szünetben elolvasandó könyvek kupaca már októbertől elkezd növekedni a még nem olvasott könyvek polcán, és decemberre már egészen tekintélyes. Karácsonyeste ismét hízik egy nagyot, mert ajándékba is érkeznek könyvek. Az már más kérdés, hogy a mindenképpen túl rövid szünidőben végül a könyvek negyedével sem sikerül végezni.

Most szeretném néhány olyan könyvre felhívni a figyelmet, amelyek mostanában jelentek meg, és jó szünidei kikapcsolódást jelenthetnek. Az ajánló végén muszáj megemlítenem néhány figyelemre méltó angol nyelvű újdonságot is, előre is elnézést azoktól, akik nem olvasnak angolul.

Krimi:

Henning Mankell: A pekingi férfi

TN6 B938284

Henning Mankell talán az első volt, akit megismerhettünk a skandináv krimiirodalom azóta tekintélyesre nőtt képviselői közül. Az első Wallander felügyelős krimiben az ragadott meg, mennyire eltér az utóbbi időben megszokott krimi stílustól. Mind a kifejezetten lassú, ugyanakkor izgalmas cselekmény, mind pedig Wallander töprengő, a modern világban kissé régimódinak ható, klasszikus felügyelő alakja. A pekingi férfi azonban nem Wallander regény.

Svédországban és napjaink Kínájában játszódik, de a középpontban álló borzalmas tömeggyilkosság magyarázata több mint száz évvel korábbra nyúlik vissza. Egyfelől letehetetlenül izgalmas, másfelől elgondolkodtató, politikai és társadalmi kérdéseket is boncolgató olvasmány. Hamarosan a mozikba kerül a filmváltozat is, melynek férfi főszereplője a Tetovált lányból ismert Michael Nyqvist.

Komoly:

Bodor Ádám: Verhovina madarai

TN6 B968362

Bodor Ádámot olvasni olyan, mint átlépni egy képzeletbeli világba. Úgy letehetetlen, hogy közben szinte nincs is történet, illetve nincs a szó megszokott értelmében vett történet. Inkább egy táj van, különös, képzeletbeli figurákkal, hangulatokkal, egy idő és időtlenség határán mozgó világ. De nem szeretnék az okoskodó irodalmár szerepében idétlenkedni, ezért inkább azt mondom mindenkinek, hogy olvassa el. Aki pedig hozzám hasonlóan nagyon várta már, hogy az írónak 11 év után végre új regénye jelenjen meg, az olvassa el ezt az interjút is, melyben írásairól, stílusáról, és munkamódszeréről beszél a szerző.

 

Vicces:

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

TN6 B974716

Amikor azt olvastam valahol, hogy Jonasson személyében megszületett a svéd Rejtő Jenő, rögtön felbosszantottam magam, mert szerintem nagyon rosszat jelent, ha valakiről az a legjobb amit mondani tudnak, hogy egy másik hírességhez hasonlítják. Szerencsére a cím annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megvettem a könyvet, ami zseniális. Sajátos, fekete humorában valóban van valami, ami Rejtő, vagy Vonnegut humorára emlékeztet, mégis erős, jó, és egyedi stílusa van az írónak, a könyv pedig letehetetlen. A történet – tulajdonképpen krimi – valóban úgy kezdődik, hogy egy százéves ember kimászik az ablakon, de az olvasó számára nem tűnik el, hiszen ő a főszereplő. A százéves hős jelenkori kalandjai mellett múltjával is megismerkedhetünk, ami egyben alkalmat ad a 20. század történelmének bemutatására egy nagyon görbe tükörben. Külön köszönet a fordítónak, Kúnos Lászlónak a nagyon igényes munkáért.

Pszichológia:

Tari Annamária: Z generáció

TN6 B973699

Be kell vallanom, hogy ezt a könyvet még nem olvastam. Mégis meg fogom venni magamnak karácsonyra, mert a pszichológusnő előző könyve, az Y generációnagyon tetszett. Olyan könyv volt, amely elmagyarázta, (és ami fontosabb, megértette velem) hogy a mai huszonévesek miért olyanok amilyenek. Hogy miért fordulhat elő, hogy képes vagyok magamban a csupán néhány évvel fiatalabb húgomra elítélően azt mondani, hogy na persze ilyen a mai fiatalság. Az új könyv a kamaszokról szól, és látatlanban is javaslom minden szülőnek, akinek tizenéves gyermeke van. Még akkor is, ha olyan szerencsés, hogy nem küzd nevelési problémákkal.

 

Misztikus:

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

TN6 B961353

Fantázia és valóság, mese és thriller határán mozog ez a regény, ami elvben minden korosztálynak szól, a gyakorlatban én 15 felett javasolnám, szerintem annál fiatalabbak nemigen értenék. A főhős, a fiatal Jonas ki szeretné nyomozni rejtélyes körülmények közt elhunyt nagyapja halálának valódi okát. Ez nem könnyű, mert közben őt magát majdnem a bolondok házába csukják, a szálak pedig a tengerentúlra, Angliába vezetnek.

Ami miatt mindenképpen ajánlom a könyvet az a szerző erőteljes, fanyar humorú stílusa. Amit sajnálok, hogy a nagyon jól és különlegesen induló történettel végül szerintem az író nem tudott megbirkózni, a befejezés nem olyan erős, amit a könyv első fele alapján várta volna az ember.

 

Ifjúsági:

Suzanne Collins: Éhezők Viadala trilógia

A nagy kiadók a Twilight, sőt, még azt megelőzően a Harry Potter sikere óta lesik, mire ugrik a fiatalság, melyik irányba mozdul el az ifjúsági regények piaca. Ha a tinédzserek ugyanis rámozdulnak valamire, abból nem csak könyvsiker lesz, de készül belőle film Hollywoodban, börge, kulcstartó, meg persze „Team Edward” feliratú póló. Nos, Hollywoodban úgy gondolják, megvan a következő világraszóló siker: hamarosan a mozikba kerül az Éhezők Viadala (Hunger Games) filmváltozata, benne Woody Harrelson, Donald Sutherland, Stanley Tucci és Lenny Kravitz. Bár nem tudom, milyen lett a belőle készült mozi,a  könyv amúgy teljesen addiktív: ha egyszer igazán belekezd az ember, nem tudja majd letenni amíg meg nem volt mind a három kötet. Szerencsére az Agave kiadásában éppen most jelent meg a harmadik rész, amelyben végre megtudjuk, sikerül-e a Tizenkettedik Körzet ikonná váló lányának forradalmat kirobbantania a Panemet uraló Kapitólium ellen. És még mielőtt azt hinnéd, ez csak valami üresfejű sci-fi, olvass bele – hidd el, megváltozik majd a véleményed, mert ez az a fajta könyv, amelyik nem hagy aludni. Tökéletes ajándék tinédzser unokahúgoknak.

konyv

Ha pedig gyerekkönyvek között válogatnál, a Porontyon összegyűjtöttük, melyiket érdemes választani idén karácsonykor!

Végül a megígért néhány érdekesség külföldről. Akik élvezettel olvasták a Hideghegy és a Tizenhárom hold című regényeket, azok bizonyára örömmel hallják, hogy megjelent Charles Frazier új regénye a Nightwoods. A történetben egy fiatal, kemény, egyedülálló nőnek kell megvédenie meggyilkolt nővérének ikergyerekeit egy gátlástalan gyilkostól. Nagyon jó könyv, ahogy azt Fraziertől megszokhattuk, semmi sztereotípiától, vagy megszokott fordulattól nem kell tartanunk. Még a védelemre szoruló gyerekek is kis gyilkos szörnyetegként viselkednek olykor.

Nem újdonság, hiszen 1982-ben íródott, de érdemes előrelátó módon megvásárolni Michael Morpurgo War Horse című regényét. Ez egy háborús történet, amelynek narrációja első szám első személyű, csakhogy nem egy ember, hanem egy csatamén emlékszik vissza a vele történtekre. Ami miatt felhívom rá a figyelmet, az az, hogy Magyarországon február 2-án (Hadak útján címmel) mutatják be azt a filmet, ami a regény alapján készült és amelynek rendezője Steven Spielberg. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas siker lesz.

A legvégén pedig két olyasmi, amivel Karácsonyra biztosan örömet szerezhetünk valakinek az ismeretségi körből. Az egyik Daniel Lipkowitz Lego ötleteket bemutató könyve, az Amazon honlapján bele is lapozhatunk, érdemes, még annak is kedve támad legózni, aki az utóbbi időben régen foglalkozott ezzel a gondolattal. A másik újdonság pedig az Angry Birds szakácskönyv, amelynek segítségével a malackák természetesen egytől egyig tojást is tartalmazó kedvenc receptjeit készíthetjük el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek